logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Braşov: ''Citius, Altius, Fortius! - Secvenţe din istoria sportului românesc'', expoziţie la Casa Sfatului

Image

O expoziţie în care pot fi văzute echipamente de concurs şi medalii ale unor campioni olimpici, mondiali şi europeni români a fost vernisată miercuri, la Casa Sfatului din Braşov, cu prilejul Zilei Olimpice, în prezenţa a numeroase legende ale sportului românesc.

Expoziţia, intitulată "Citius, Altius, Fortius! - Secvenţe din istoria sportului românesc", a fost realizată de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, în parteneriat cu Asociaţia ESCU, Muzeul Sportului (Bucureşti) şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.

 



Piesele prezentate la Casa Sfatului provin de la campioni olimpici, mondiali şi europeni, o parte din ei încă în activitate, dar şi de la 12 federaţii sportive şi două cluburi sportive: Federaţia Română de Atletism, Federaţia Română de Box, Federaţia Română de Bob şi Sanie, Federaţia Română de Canotaj, Federaţia Română de Fotbal, Federaţia Română de Hochei pe gheaţă, Federaţia Română de Lupte, Federaţia Română de Oină, Federaţia Română de Rugby, Federaţia Română de Schi Biatlon, Federaţia Română de Scrimă, Federaţia Română de Tenis de masă, CS Dinamo Bucureşti şi CS Olimpia Bucureşti.

 



"'Citius, Altius, Fortius', binecunoscuta deviză olimpică, a fost aleasă să fie titlul expoziţiei noastre pentru că secvenţele din istoria sportului românesc prezentate la etajul Casei Sfatului sunt mai ales despre participarea României la Jocurile Olimpice. Însă, 'Mai repede, mai sus, mai puternic' este şi despre povestea acestei expoziţii estivale de patrimoniu istoric sportiv: a fost realizată de muzeul nostru într-un timp foarte scurt, datorită existenţei unui nucleu expoziţional important realizat de Asociaţia ESCU şi, apoi, prin implicarea promptă şi profesionistă a Muzeului Sportului din Bucureşti şi a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES; generozitatea campionilor noştri şi sprijinul primit de la 12 federaţii sportive au ridicat nivelul expoziţiei, numărul şi calitatea exponatelor transformând-o în cea mai importantă expoziţie temporară cu tematică sportivă din România realizată până în prezent", a declarat, la vernisaj, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene.

 



Prezent la eveniment, preşedintele COR, Mihai Covaliu, a subliniat importanţa sportului, mai ales după un an greu, de pandemie.

"Ziua de azi, Ziua Olimpică, este pentru mine una de mare încărcătură emoţională, deoarece după un an de zile în care tuturor ne-a fost greu să trecem prin această pandemie, amânarea jocurilor olimpice ne-a făcut să ne dorim şi mai tare să ne apropiem de sport. Şi cred că, la nivel mondial, toată lumea a conştientizat, după această perioadă extrem de dificilă, importanţa sportului. (...) Eu, ca braşovean, sunt mândru să mă aflu azi aici şi să am onoarea să am lângă mine campioni olimpici, oameni dragi, deosebiţi, şi oameni care sunt aproape de sport şi de educaţie", a afirmat Covaliu.

La rândul său, directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a menţionat importanţa bogatei arhive fotografice a agenţiei, din care fac parte şi unele exponate prezentate în expoziţia de la Braşov.

"Ei (campionii - n.red.) aprind flacăra olimpică, flacăra din sufletul nostru, iar AGERPRES depozitează. Depozitează fiecare mărturie în parte, astfel încât urmaşii, însăşi numele grele, să poată să vadă, după ani, după decenii, să vadă momentele grele pe care, poate din cauza adrenalinei, nu le-au realizat atunci (...) AGERPRES este depozitarul unei arhive impresionante, este un tezaur şi un patrimoniu extraordinar, care merită să depăşească graniţa instituţională, merită să fie scos şi să fie văzut de fiecare sportiv, cetăţean simplu, pasionat de sport şi nu numai", a spus Claudia Nicolae.

În expoziţia de la Braşov pot fi văzute schiful simplu cu care Elisabeta Lipă a devenit campioană olimpică la Barcelona (1992) şi costumul de prezentare la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atena, purtat de aceasta, padela lui Aurel Vernescu sau pagaia semnată de Ivan Patzaichin.

De asemenea, publicul va putea vedea şi o serie de medalii - cea de aur a gimnastei Monica Roşu, câştigată la JO Atena (2004), medalia de bronz cucerită de Larisa Iordache la JO Londra (2012), precum şi trofeul lui Marius Urzică de la Campionatele Mondiale de la Brisbane (1994), când a cucerit titlul mondial la cal cu mânere sau medalia de vicecampioană olimpică a atletei Ionela Tîrlea.

Totodată, sunt expuse echipamente de concurs împrumutate de la Monica Roşu, Larisa Iordache, Diana Bulimar, Marius Urzică, Marian Drăgulescu, Ioana Papuc Rotaru, Nicolae Ţaga, precum şi colecţia de patrimoniu sportiv a campioanei olimpice Gabriela Szabo.

Sala "Magia mingii" cuprinde piese de colecţie cu semnătura sportivelor Simona Halep, Cristina Neagu, Cristina Vărzaru, Elisabeta Samara, Ilie Năstase, Horia Tecău, Florin Mergea, Ghiţă Mureşan, Andrei Pavel, rachete "Ilie Năstase", banderola de căpitan la naţională a lui Gică Hagi şi trofeul european cucerit la Nantes, în 2019, de echipa naţională de senioare a României la tenis de masă.

 



Într-o altă sală, denumită "Noblesse oblige", pot fi văzute costume de scrimă ale legendelor olimpice Ana-Maria Brânză Popescu, Loredana Dinu, Simona Gherman, Mihai Covaliu, Rareş Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, dar şi cel mai vechi costum de scrimă păstrat în muzeele din România, cel al lui Horia Rosetti, prezentat la Muzeul Sportului.

 



Aici pot fi văzute, însă, şi costume din alte sporturi olimpice: judo - costumul de competiţie purtat de Alina Dumitru la Beijing (2008), când a devenit prima campioană olimpică din istoria judo-ului românesc; lupte libere, cu o vitrină dedicată lui Gheorghe Berceanu la Jocurile Olimpice Montreal (1976) şi costumul de competiţie al vicecampioanei mondiale Alina Vuc; box - cu o pereche de mănuşi istorice din anii 1960 şi mănuşi de box semnate de Leonard Doroftei şi Lucian Bute.


"Deşi România a câştigat numai o medalie la Jocurile Olimpice de Iarnă (bob, Grenoble 1968), sala dedicată sporturilor de iarnă este 'salvată' de colecţia de medalii a sportivei braşovence Mihaela Hogaş, lider mondial pentru tineret la patinaj viteză. Sala 'Mihaela, Campioana noastră' conţine şi patinele cu care Mihaela Dascălu, o altă 'vitezistă' din Braşov, cu performanţe internaţionale, s-a clasat pe locul 6 în proba de 1000 metri la Jocurile Olimpice de la Albertville, în 1992. Lumina reflectoarelor concentrează atenţia vizitatorilor şi pe două 'prezenţe' spectaculoase din această sală: bobul de competiţie al echipei României la Jocurile Olimpice de la Soci (2014) şi echipamentul actual de competiţie al naţionalei de hochei a României", a menţionat organizatorul expoziţiei.

Nu în ultimul rând, în cadrul expoziţiei poate fi văzut şi "tezaurul de medalii" Gabriel Kicsid, handbalistul braşovean din echipa multiplă campioană mondială şi vicecampioană olimpică.

Expoziţia "Citius, Altius, Fortius! - Secvenţe din istoria sportului românesc" poate fi vizitată, la Casa Sfatului, până în luna septembrie a acestui an. AGERPRES / (A, AS-autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: Muzeul Județean de Istorie Brașov

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 28-04-2025 08:49

'Cinestezia Symphonic' - primul concert cinematic pop simfonic din România, pe 25 mai, la Sala Radio

Concertul cinematic pop simfonic 'Cinestezia Symphonic', conceput și compus integral de Leyah, primul artist român care aduce acest gen în fața publicului, va avea loc pe 25 mai, la Sala Radio. Potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES, spectacolul reunește 70 de muzicieni, tehnologie vizuală inovatoare și un sound modern, care tradu

Cultura - Media 27-04-2025 17:05

Rolul diplomației culturale, evidențiat în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României la Tunis

Rolul diplomației culturale în activitatea și acțiunea politico-diplomatică a fost evidențiat în cadrul unui eveniment organizat, sâmbătă, de Ambasada României la Tunis împreună cu Delegația Generală a Regiunii Wallonie-Bruxelles. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, cu ocazia prezenței la Târgul Internațion

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Cultura - Media 27-04-2025 10:22

'Ennio Morricone. Muzică de Oscar' - duminică, la Ateneul Român

Concertul 'Ennio Morricone. Muzică de Oscar', cu orchestra Le Muse, sub bagheta maestrului Andrea Albertini, va avea loc, duminică, de la ora 20:00, la Ateneul Român. Potrivit site-ului eventim.ro, special guest va fi soprana de renume mondial Susanna Rigacci, cea care l-a însoțit timp de 20 de ani pe compozitor în admirabila sa călăt

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Cultura - Media 25-04-2025 19:16

Sibiu: Ministrul Natalia Intotero a discutat cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a discutat vineri, la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR). Natalia Intotero a precizat, într-o postare pe Facebook, că a avut 'o întâlnire aplicată'. Discuțiile au vizat 'direcții clare pentru viitorul muz

Cultura - Media 25-04-2025 15:21

România - la cea de-a XIX-a ediție a jazzahead! de la Bremen

România este prezentă cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, pentru a treia oară consecutiv, la cea de-a XIX-a ediție jazzahead!, care și-a deschis porțile în Germania, la Bremen. Potrivit unui comunicat al ICR transmis vineri AGERPRES, în standul de la Bremen sunt promovați artiști profesioniști și organiz

Cultura - Media 25-04-2025 14:46

Bucharest Opera Festival - în perioada 15 - 24 iunie

Cea de-a IV-a ediție a Bucharest Opera Festival, care va alterna producții de operă, balet, operetă, musical-operă rock și operă în concert prezentate de mai multe companii, printre care două din afara țării - Teatrul Național de Operă și Balet 'Maria Bieșu' din Chișinău și Opera din Ruse, se va desfășura în perioada 15 - 24 iunie.

Cultura - Media 25-04-2025 14:23

Festivalul Filmului European începe pe 8 mai în București și alte nouă orașe din țară

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe pe 8 mai la București și va fi urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, marcând un record în ceea ce privește numărul de orașe în care festivalul va fi prezent, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. În Buc

Cultura - Media 25-04-2025 13:49

Reprezentațiile teatrelor bucureștene vor fi precedate, sâmbătă, de momente de reculegere în semn de omagiu față de Papa Francisc

Teatrele bucureștene și-au adaptat programul de spectacole pentru sâmbătă, zi declarată de Guvernul României, prin Hotărârea nr 403/24.04.2025, Zi de doliu național, în semn de omagiu față de sanctitatea sa Papa Francisc. * Teatrul Național 'I.L. Caragiale' a anunțat că sâmbătă va fi coborât în bernă drapelul R

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Cultura - Media 24-04-2025 19:39

Filmul lui Bogdan Mureșanu 'Anul Nou care n-a fost' - în cinematografele din Franța și Belgia

Lungmetrajul 'Anul Nou care n-a fost', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va ajunge în cinematografele din Franța și Belgia, din 30 aprilie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, avanpremiere speciale, cu participarea regizorului, au avut loc luna aceasta la Paris și Bruxelles. Din distribuția

Cultura - Media 24-04-2025 19:16

Muzeul Țăranului - redeschis oficial după reabilitare; Intotero: Un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice

Muzeul Național al Țăranului Român a fost redeschis oficial joi, după un amplu proces de consolidare și reabilitare, ministrul Culturii, Natalia Intotero, subliniind la ceremonie că instituția este 'un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice'. 'Muzeul Național al Țăranului Român nu este doar un muzeu, ci un lăcaș

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va