Colier virtual NFT, lansat în premieră mondială la Iaşi şi dăruit Nadiei Comăneci, la Romanian Creative Week

Un colier virtual NFT a fost lansat în premieră mondială la Palatul Culturii din Iaşi şi dăruit Nadiei Comăneci, cu prilejul aniversării a 45 de ani de la primul "10 Perfect", în cadrul festivalului de industrii creative româneşti Romanian Creative Week.
Colierul virtual unicat a fost creat de designerul Irina Schrotter, arhitectul Vlad Ţenu, artistul vizual Andrei Cozlac şi IT-istul Andrei Dănilă şi a fost prezentat publicului pentru prima oară în cursul serii de joi, în Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iaşi.
"Ce am realizat noi este o creaţie artistică special gândită de la zero ca un NFT. Ea nu există în formă fizică, ci doar în această realizare digitală. Tocmai asta o face unică în România, în lume, prin faptul că este un omagiu adus unui sportiv de talie mondială precum Nadia Comăneci", a declarat IT-istul Andrei Dănilă.
Creaţia celor patru artişti din diferite domenii se doreşte a fi un cadou pentru marea gimnastă Nadia Comăneci şi totodată este primul colier NFT omagiu adus unui mare sportiv al lumii, aceasta fiind o premieră mondială.
Foto: (c) Romanian Creative Week/facebook
Colierul virtual este realizat din zece piese, simbolizând acel "10 Perfect" obţinut de Nadia la Montreal în 1976. Fiecare piesă a colierului reprezintă, în formă tridimensională, câte o mişcare din exerciţiile la bârnă, la sol, la paralele şi la sărituri cu care Nadia Comăneci a impresionat, în urmă cu 45 de ani, juriul de la Jocurile Olimpice de Vară. Cele zece mişcări, unele botezate chiar "Comăneci", au fost alese de Nadia împreună cu cei patru creatori - Irina Schrotter, Vlad Ţenu, Andrei Cozlac şi Andrei Dănilă, din exerciţiile cu care marea gimnastă a obţinut şapte note de zece. Bijuteria virtuală, imposibil de copiat, căci originalitatea este garantată de noua certificare NFT, i-a fost dăruită Nadiei Comăneci, joi, 3 iunie, în semn de preţuire pentru remarcabila performanţă din urmă cu aproape o jumătate de veac. Ineditul cadou oferit Nadiei Comăneci este, totodată, un dar şi pentru fanii "Zeiţei de la Montreal". Cei patru creativi români au realizat şase replici ale colierului-omagiu, care, alături de bijuteria dăruită sportivei-emblemă pentru gimnastica mondială, simbolizează acel şir de şapte "Perfect Ten"", a spus jurnalista Irina Păcurariu în momentul prezentării ineditului colier dăruit Nadiei Comăneci.
Fanii Nadiei au prilejul de a aduce în propriile colecţii acest colier, care poate fi achiziţionat pe bucăţi sau în întregime, întrucât urmează să fie listat pe marketplace-ul OpenSea.io, începând din 18 iulie, când este aniversarea zilei în care Nadia a obţinut prima notă de zece din istoria gimnasticii mondiale.
"Salutări de departe, din Oklahoma. Cu regretul că nu mă aflu la Iaşi, alături de cei patru creativi ai Romanian Creative Week, Irina, Vlad şi cei doi Andrei, mă bucur să văd că performanţele mele de acum 45 de ani inspiră generaţia tânără în continuare. Mi-a plăcut ideea unui nou pionierat, de această dată la răscrucea dintre performanţa sportivă şi tehnologie. Pe 18 iulie, se împlinesc 45 de ani de la prima notă istorică de 10, obţinută la paralele, iar colierul virtual, The Perfect 1.0, cu povestea din jurul lui, este o dovadă că excelenţa este posibilă. Aştept cu drag ca aceste NFT să fie lansate, pe platforma OpenSea, şi să sărbătorim împreună o nouă poveste de succes. Vă îmbrăţişez!", a spus Nadia Comăneci prin intermediul unui mesaj video.
Artiştii care au creat această bijuterie unicat la nivel mondial susţin că NFT este noua formă de artă iar pentru colier ei au lucrat timp de câteva luni.
"Am lucrat timp de câteva luni la această lucrare, timp în care s-au schimbat concepte, au fost varii opţiuni şi încercări până am ajuns la o formă pe care atunci când am văzut-o cu toţii am spus: asta este, ne-a ieşit. Într-o proiecţie reală acest NFT este un colier, fiecare dintre cele 10 coliere este inspirat dintr-o mişcare a Nadiei Comăneci din exerciţiile pentru care a luat nota 1,0, adică nota 10, iar în urma unei combinaţii dintre procese matematice şi artistice şi video am obţinut acele zece componente ale colierului", a explicat Andrei Dănilă.
Arhitectul Vlad Ţenu susţine că acest colier vorbeşte în primul rând despre colaborare, creativitate şi performanţă.
"E vorba în primul rând de colaborare. Acea colaborare între specialităţi diferite. Această colaborare este foarte interesantă pentru mine din toate punctele de vedere. Eu sunt arhitect, dar de foarte mulţi ani mă ocup cu instalaţii artistice şi cu tot felul de colaborări cu alţi artişti. Prin prisma procesului meu de creaţie îmi place să lucrez la răscrucea dintre discipline. De acolo a pornit şi toată energia acestui proiect. Irina Schrotter fiind un designer cu o carieră impresionantă, Andrei Cozac un artist extraordinar, Andrei Dănilă pe partea de IT şi partea digitală, a fost un amestec perfect pentru a începe să conturăm idei. Ulterior, geometriile, zona mea de studiu, eu am lucrat cu matematica în multe dintre instalaţiile mele, şi cu geometriile speciale şi algoritmice, au fost o provocare foarte interesantă. Toate aceste mişcări ale Nadiei, toate traseele pe care ea le efectuează în toate salturile, toate mişcările au o latură matematică şi algoritmică ascunsă acolo. Din punctul meu de vedere, provocarea a fost să materializez acea mişcare, acea magie de nedescris care a dus la nota maximă, în piese tridimensionale", a declarat pentru AGERPRES Vlad Ţenu.
El a adăugat că de la tridimensional la vizual a fost o altă etapă.
"Artistul vizual Andrei Cozlac a lucrat foarte mult pe partea video şi am reuşit să punem totul într-o bijuterie digitală. Uitându-ne şi la viitor, la viitorul artei, al libertăţii de expresie, am decis să lansăm aceste bijuterii digital, să nu le materializăm 3D, să nu le turnăm, să nu le printăm, pentru că această nouă variantă a artei şi a descentralizării, a pieţei este foarte interesantă prin prisma unei moşteniri digitale iar tehnologia din spatele ei este, din nou, un element de viitor care ne-a inspirat să păstrăm aceste piese digitale şi să rămână undeva în spaţiul virtual", a mai spus arhitectul Vlad Ţenu. AGERPRES/(A, AS, autor: Daniela Malache, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Selecție impresionantă de muzicieni la Frequenza Festival, între 22 și 25 mai
Frequenza Festival, o călătorie muzicală intensă și captivantă, menită să celebreze reinterpretările inovatoare și fuziunea între tradițional și modern, va avea loc în Sala Auditorium a Muzeul Național de Artă al României, în perioada 22 - 25 mai, informează un comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES. Directorii
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - ocrotitorul transplantului hepatic în România
Primii doi pacienți transplantați de ficat din România purtau numele de Gheorghe, astfel că Patriarhia Română a decis ca Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să fie ocrotitorul transplantului hepatic. Decizia patriarhală a fost citită în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Naționale a Transplantului din România, de către
CNA: Douăsprezece decizii pentru eliminarea de conținut ilegal, transmise în ultima săptămână TikTok, Facebook, X și Instagram
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis să transmită, de sâmbăta trecută până vineri, douăsprezece decizii pentru eliminarea de conținut ilegal către platformele TikTok (patru), Facebook (șase), X (una) și Instagram (una). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și r
Spectacolul 'Lungs' în regia Luanei Șeu - prezentat în premieră la ICR New York
Spectacolul 'Lungs' (Plămâni), realizat de tânăra regizoare de origine română Luana Șeu, este prezentat în premieră, vineri, la Institutul Cultural Român din New York. Potrivit unui comunicat al ICR transmis AGERPRES, piesa de teatru a lui Duncan Macmillan este puternică și intimă, explorând complexi
Centenarul Patriarhiei Române/ Sfințirea Marelui Mir - pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală
Patriarhul Daniel va săvârși pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române. ''După o temeinică pregătire prealabilă, care va începe încă din
Galați: Daruri de Paște oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos celor peste 2.600 de familii afectate de inundații (GALERIE FOTO)
Cele peste 2.600 de familii din județul Galați afectate de inundațiile din septembrie 2024 vor primi câte un pachet cu daruri de Paște constând în 3 kilograme de carne de miel, un carton de ouă, un cozonac și o sticlă de ulei din partea Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin programul social-filantropic ''Din ospățul credinței la masa dragostei
Filmele ''Truth or Dare'' și ''Hushes and Phonics'' - Premiul juriului la Film O'Clock International Festival
Filmele ''Truth or Dare'', regizat de Simona Borcea, și ''Hushes and Phonics'', regizat de polonezul Piotr Kaminski, au câștigat, ex aequo, Premiul juriului la cea de-a cincea ediție a Film O'Clock International Festival, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. Premiul juriului a fost acord
Tulcea: Evenimente culturale dedicate lui George Enescu
Peste 100 de persoane au participat, joi seara, la Teatrul Jean Bart din Tulcea, la o serie de evenimente prin care administrația locală și Centrul cultural ''Jean Bart'', în parteneriat cu Muzeul național ''George Enescu'' și Liceul de arte ''George Georgescu'', au marcat împlinirea a 70 de ani de la dispar
Expoziția 'Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești' - vernisată vineri, la BMB
Expoziția 'Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești' va fi vernisată vineri, de la ora 13:00, la Biblioteca Metropolitană București (BMB), sediul central 'Mihail Sadoveanu'. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, expoziția explorează legătura profundă dintre tradi
Principele Radu, la centenarul Institutului Francez: O importantă pagină a istoriei noastre a fost scrisă alături de Franța
Institutul Francez din România este un spațiu cultural la care au contribuit două națiuni latine de la extremitățile continentului european, iar românii trebuie să fie recunoscători Franței pentru istoria ultimelor două secole, a declarat, joi, Principele Radu. Acesta a avut o intervenție în cadrul unui eveniment organizat de Casa Regală a Ro
Smiley, Alex Velea și Connect-R au lansat melodia 'Nu mă ierta'
Smiley, Alex Velea și Connect-R au dat startul unui an-eveniment pentru carierele lor prin lansarea single-ului 'Nu mă ierta', o piesă cu un puternic impact emoțional, prima de pe albumul pe care l-au creat împreună și pe care îl vor dezvălui, piesă cu piesă, de-a lungul următoarelor luni. 'E un proiect eveniment pentru noi și o
CNA: Realitatea Plus - amenzi și suspendarea emisiei; obligată să difuzeze, 10 minute, numai textul deciziei de sancționare
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, joi, postul Realitatea Plus cu amenzi de 50.000 de lei și 10.000 de lei și cu obligarea de a difuza, timp de 10 minute, numai textul deciziei de sancționare din cauza încălcării legislației audiovizuale în domeniul publicității, pozitive sau negative, în legătură cu oameni politici, precum și în ceea
Mureș: Tezaur dacic de argint descoperit de doi detectoriști în comuna Breaza
Primăria din Breaza a anunțat, joi, că pe teritoriul comunei a fost descoperit un tezaur dacic, compus din șase podoabe de port, constând într-o brățară de argint, trei fibule, un lanț pentru gât și o centură de brâu, valoarea descoperirii fiind confirmată de Muzeul Județean Mureș.
Prahova: Mormânt preistoric, salvat de arheologi după ce un cioban a găsit oseminte în zonă
Un mormânt preistoric a cărui vechime este de circa cinci milenii a fost salvat de arheologii prahoveni după ce un cioban a găsit în zonă oseminte, el nefiind la prima descoperire de acest gen. Conform informațiilor postate, joi, pe pagina de Facebook a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, mormântul a fost descoperit în l
România secolului XIX în gravurile unui artist francez - de săptămâna viitoare la Palatul Suțu
Expoziția 'Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot în Țările Române', un proiect care aduce în prim-plan o selecție valoroasă de gravuri realizate de artistul francez Auguste Dieudonne Lancelot (1823 - 1895) în timpul călătoriei sale prin spațiul românesc, se va deschide, pe 16 aprilie, la Palatul Suțu. Potrivit unui