logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Răzvan Theodorescu: Aducem omagiul nostru românului cel mai reprezentativ - Eminescu

Image Imagine din galeria Agerpres

Academia Română îşi aduce omagiul românului "cel mai reprezentativ", Mihai Eminescu, prin expoziţia "Vreme trece, vreme vine", vernisată de Ziua Culturii Naţionale şi dedicată împlinirii a 171 de ani de la naşterea poetului, a declarat, vineri, vicepreşedintele instituţiei Răzvan Theodorescu.

"Academia Română şi-a făcut această tradiţie ca în fiecare 15 ianuarie să aducă omagiul său românului cel mai reprezentativ, care a fost mai mult decât poetul naţional, care a ilustrat cu asupra de măsură destinul pe care un om de cultură îl are în spaţiul românesc", a spus Theodorescu, la deschiderea expoziţiei, în Sala "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


În opinia academicianului, "fiecare intelectual român ar trebui să stea puţin în preajma Manuscriselor Eminescu", pentru o călătorie în lumea eminesciană - "o lume de cultură, o lume pe care nimeni nu a mai atins-o în civilizaţia românească".

 

"De aceea, există din epocă în epocă şi cei care-l tăgăduiesc pe Eminescu şi cei care nu-l iubesc şi cei care consideră că transformarea lui într-un stâlp al culturii este o exagerare. Academia face asemenea exagerări", a completat Răzvan Theodorescu.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, a reamintit că prima atestare a instituţiei pe care o conduce a fost aceea de a fi un Muzeu Eminescu.

"Primul director a fost Perpessicius, iar toţi cei care au contribuit la Ediţia definitivă Eminescu au fost angajaţii Muzeului Literaturii, Perpessicius, Vatamaniuc şi Petru Creţia. Aşa încât, pentru noi este firesc să vorbim despre Eminescu, pomenindu-i pe ei în fiecare zi", a spus Cristescu.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


La eveniment, al cărui amfitrion a fost directorul general al Bibliotecii Academiei, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, au mai luat cuvântul directorul Arhivelor Naţionale, Cristian Aniţa, şi directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru, acesta din urmă atrăgând atenţia asupra situaţiei Centrului de studii Eminescu de la Ipoteşti.

 

"Ipoteştiul este acum în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, poate unul dintre cele mai sărace judeţe, deşi mai multă lume s-a agitat să transfere fie înapoi la Ministerul Culturii, fie la Academie, ceea ce, după părerea mea, mi se pare a fi o idee constructivă. Centrul a fost numit de Laurenţiu Ulici 'Weimarul nostru'. Ori 'Weimarul nostru' trebuie să fie în centrul atenţiei. Acolo, din păcate, nu se ocupă nimeni, în mod creator, de destinul acesta ilustru", a afirmat Caramitru.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Nicolae Noica şi-a exprimat speranţa că autorităţile vor acorda atenţia cuvenită culturii.

"Eminescu spunea aşa: 'Cultura este puterea popoarelor'. Aş vrea să cred că şi guvernanţii acestei ţări vor înţelege acest lucru în anii următori. Ne luăm obligaţia, cu ajutorul mass-media să o tot spunem", a transmis Noica.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Literatură şi Filologie a Academiei Române, a transmis un mesaj înregistrat.

Vernisajul expoziţiei a fost urmat de lansarea de către Romfilatelia, în prezenţa directorului general al instituţiei, Cristina Popescu, a emisiunii poştale "150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni", desfăşurată la Mănăstirea Putna, în anul 1871, un omagiu adus implicării lui Eminescu în mişcarea unionistă.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Expoziţia documentară, curatoriată de şeful Serviciului Manuscrise Carte Rară din cadrul Bibliotecii Academiei, Gabriela Dumitrescu, aduce în prim plan actualitatea operei eminesciene în contextul cultural al secolului al XXI-lea.

Este expusă integrala "Manuscrisele Mihai Eminescu", ediţie facsimilată în 38 de volume, alături de care se află Manuscrisul 2262 conţinând "Legenda Luceafărului", ediţii ilustrate din opera eminesciană, materiale şi documente de arhivă, corespondenţă, acte oficiale aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române şi în colecţiile Arhivelor Naţionale ale României.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Pe simeză, Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei panotează peste 30 de desene în cărbune realizate de graficianul polonez Leonard Salmen, pasionat ilustrator al operei poetice eminesciene.

 

Expoziţia rămâne deschisă până pe 29 ianuarie şi poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10,00 -14,00 cu programare la adresa [email protected] sau la telefon: 021.212.58.56. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 06-02-2025 13:45

Cluj: Superstarul american Post Malone va concerta la Untold, în premieră în România

Superstarul american Post Malone, câștigător al premiilor Billboard și nominalizat la Grammy, va concerta în august la Untold, pe Cluj-Arena, în premieră pentru România, anunță organizatorii festivalului. 'Artistul american care a colaborat cu Taylor Swift și Beyonce va concerta la ediția aniversară Untold. (...) Post Malone, una di

Cultura - Media 06-02-2025 13:34

Mini-festival de traduceri literare - în februarie, la Centrul Cultural Maghiar București

Un mini-festival de traduceri literare, organizat de Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București și Institutul Cultural Român, va avea loc în zilele de 6, 12 și 13 februarie, la sediul celor două instituții. Manifestarea, care sărbătorește pentru a treia oară Ziua Culturii Naționale din România și Ziua Culturii Maghiare prin

Cultura - Media 06-02-2025 12:04

'Women crafting the future' - expoziție dedicată creativității feminine, din 11 februarie, la Muzeul Literaturii Române

Expoziția 'Women crafting the future', un concept unic, dedicat creativității și puterii feminine, va fi prezentată, în perioada 11-22 februarie, la sediul din Calea Griviței, nr. 64-66 al Muzeului Național al Literaturii Române. Cu această ocazie vor fi expuse colecții de pictură, bijuterii, decorațiuni și piese vestimentare realizate de a

Cultura - Media 06-02-2025 11:39

Iași: Conducerea Palatului Culturii vrea înapoi tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni

Managerul Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național 'Moldova', Andrei Apreotesei, vrea să să readucă în Iași tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, un tezaur asemănător cu cel furat din muzeul din Olanda. Andrei Apreotesei a declarat, pentru AGERPRES, că tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, a

Cultura - Media 06-02-2025 10:11

Picturi de Adrian Ghenie și două portrete-surpriză cu Ion Iliescu - la Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană

O importantă pictură de tinerețe a lui Adrian Ghenie, 'Untitled', și două portrete-surpriză cu Ion Iliescu vor fi scoase la licitație în noul eveniment al Casei A10 by Artmark, Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană. Potrivit unui comunicat al Casei de Licitație Artmark transmis, joi, AGERPRES, pictura 'Untitled a lui Adrian Ghenie - a

Cultura - Media 05-02-2025 22:39

Ministrul Intotero a discutat cu managerii muzeelor și sindicate despre inventarierea bunurilor de patrimoniu și salarizare

Inventarierea patrimoniului mobil și eliminarea inechităților salariale se numără printre temele discutate, miercuri, de ministrul Culturii, Natalia Intotero, cu reprezentanții sindicatelor și managerii muzeelor aflate în subordinea instituției pe care o conduce. 'Astăzi, așa cum am promis, împreună cu colegii mei din minister,

Culte 05-02-2025 22:11

Sinod: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci - ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului

Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci este noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis, miercuri, AGERPRES. Noul episcop-vicar a fost ales în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfășurată în Aula Magna '

Cultura - Media 05-02-2025 17:55

Mureș: Cufărul lui Mihai Eminescu, în expoziția permanentă a Muzeului UMFST, de Ziua Cititului Împreună

Cufărul poetului Mihai Eminescu, care a fost achiziționat de omul de afaceri Cosmin Pop de la cea mai mare casă de licitații din țară, în anul 2017, a fost expus, începând de miercuri, în expoziția permanentă a Muzeului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș, în cadru

Cultura - Media 05-02-2025 17:37

Timiș: Picturile Sofiei Dorogostaisky, pe simezele Muzeului Satului Bănățean

Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara a vernisat, miercuri, expoziția 'Satele bănățene în viziunea artistei Sofia Dorogostaisky', în semn de omagiu adus unui talent desăvârșit și unei vieți dedicate artei. Expoziția prezintă o selecție de zeci de piese din lucrările de acuarelă și pictură inspirate din peisajele

Cultura - Media 05-02-2025 16:29

Bihor: Spectacol 'Dragobete caritabil', susținut de studenți la Muzică și actorul Sebastian Lupu, pe 24 februarie

Un spectacol de muzică și poezie intitulat 'Iubirea de ieri și de azi' - 'Dragobete caritabil' va fi organizat în data de 24 februarie de Rotary Club Oradea Art Nouveau, în colaborare cu Departamentul de Muzică al Facultății de Arte, Universitatea Oradea, cu participarea actorului Sebastian Lupu, cunoscut recitator, mai ales în mediu

Cultura - Media 05-02-2025 14:32

MNIR: Piesele din expoziția 'First Royals of Europe' de la Canadian Museum of History s-au întors în România

Bunurile culturale din patrimoniul național care au făcut parte din expoziția 'First Royals of Europe' s-au întors în țară, în siguranță, marți seară, anunță Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). Transportul, atât pe teritoriul canadian, cât și în Europa, a fost efectuat de companii int

Cultura - Media 05-02-2025 13:26

'Patenta de desființare a iobăgiei' din 22 august 1785, expusă la MNU Alba Iulia

'Patenta de desființare a iobăgiei' în Transilvania dată de către împăratul Iosif al II-lea în urma răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan a fost expusă miercuri la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia. Potrivit tradiției, 'Exponatul lunii februarie' la MNU Alba Iulia este o piesă din patrimoniul instituției muzeale care

Cultura - Media 05-02-2025 13:20

ICR: Apel la candidaturi pentru bursele dedicate jurnaliștilor culturali străini

Institutul Cultural Român anunță lansarea unui apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2025 trei burse pentru jurnaliști culturali străini. 'Invităm jurnaliștii interesați să trimită dosarele de candidatură până la data de 19 martie 2025, ora 16:00, ora României, la adresa de email [email protected]', transmite, mierc

Cultura - Media 05-02-2025 11:37

Buzău: Paginile Wikipedia ale Mihaelei Runceanu, Dumitru Dan și George Emil Palade - completate de bibliotecari

Bibliotecari din cadrul Bibliotecii Județeane 'V.Voiculescu' Buzău s-au alăturat unei campanii internaționale, inițiată de Wikipedia Library și Wikimendians of Romania and Moldova, cu scopul de contribui semnificativ la îmbunătățirea și îmbogățirea informațiilor din platforma online, în special cele legate de zona etnogeografică a Buzăului și de per

Cultura - Media 05-02-2025 09:00

Buzău: Vasul 'Cizmuliță', obiect magico-religios, ținut în holul unei școli și devenit tezaur după 30 de ani

Vasul 'Cizmuliță', un obiect magico-religios în formă de cană, cu vârf oblic, datând din perioada mijlocie a epocii bronzului, a fost descoperit întâmplător într-un mal de pământ și păstrat într-o vitrină, pe holul unei școli, în anul 1977 fiind recuperat de un arheolog și în 2007 clasat tezaur național.