logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Răzvan Theodorescu: Aducem omagiul nostru românului cel mai reprezentativ - Eminescu

Image Imagine din galeria Agerpres

Academia Română îşi aduce omagiul românului "cel mai reprezentativ", Mihai Eminescu, prin expoziţia "Vreme trece, vreme vine", vernisată de Ziua Culturii Naţionale şi dedicată împlinirii a 171 de ani de la naşterea poetului, a declarat, vineri, vicepreşedintele instituţiei Răzvan Theodorescu.

"Academia Română şi-a făcut această tradiţie ca în fiecare 15 ianuarie să aducă omagiul său românului cel mai reprezentativ, care a fost mai mult decât poetul naţional, care a ilustrat cu asupra de măsură destinul pe care un om de cultură îl are în spaţiul românesc", a spus Theodorescu, la deschiderea expoziţiei, în Sala "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


În opinia academicianului, "fiecare intelectual român ar trebui să stea puţin în preajma Manuscriselor Eminescu", pentru o călătorie în lumea eminesciană - "o lume de cultură, o lume pe care nimeni nu a mai atins-o în civilizaţia românească".

 

"De aceea, există din epocă în epocă şi cei care-l tăgăduiesc pe Eminescu şi cei care nu-l iubesc şi cei care consideră că transformarea lui într-un stâlp al culturii este o exagerare. Academia face asemenea exagerări", a completat Răzvan Theodorescu.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, a reamintit că prima atestare a instituţiei pe care o conduce a fost aceea de a fi un Muzeu Eminescu.

"Primul director a fost Perpessicius, iar toţi cei care au contribuit la Ediţia definitivă Eminescu au fost angajaţii Muzeului Literaturii, Perpessicius, Vatamaniuc şi Petru Creţia. Aşa încât, pentru noi este firesc să vorbim despre Eminescu, pomenindu-i pe ei în fiecare zi", a spus Cristescu.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


La eveniment, al cărui amfitrion a fost directorul general al Bibliotecii Academiei, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, au mai luat cuvântul directorul Arhivelor Naţionale, Cristian Aniţa, şi directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru, acesta din urmă atrăgând atenţia asupra situaţiei Centrului de studii Eminescu de la Ipoteşti.

 

"Ipoteştiul este acum în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, poate unul dintre cele mai sărace judeţe, deşi mai multă lume s-a agitat să transfere fie înapoi la Ministerul Culturii, fie la Academie, ceea ce, după părerea mea, mi se pare a fi o idee constructivă. Centrul a fost numit de Laurenţiu Ulici 'Weimarul nostru'. Ori 'Weimarul nostru' trebuie să fie în centrul atenţiei. Acolo, din păcate, nu se ocupă nimeni, în mod creator, de destinul acesta ilustru", a afirmat Caramitru.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Nicolae Noica şi-a exprimat speranţa că autorităţile vor acorda atenţia cuvenită culturii.

"Eminescu spunea aşa: 'Cultura este puterea popoarelor'. Aş vrea să cred că şi guvernanţii acestei ţări vor înţelege acest lucru în anii următori. Ne luăm obligaţia, cu ajutorul mass-media să o tot spunem", a transmis Noica.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Literatură şi Filologie a Academiei Române, a transmis un mesaj înregistrat.

Vernisajul expoziţiei a fost urmat de lansarea de către Romfilatelia, în prezenţa directorului general al instituţiei, Cristina Popescu, a emisiunii poştale "150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni", desfăşurată la Mănăstirea Putna, în anul 1871, un omagiu adus implicării lui Eminescu în mişcarea unionistă.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Expoziţia documentară, curatoriată de şeful Serviciului Manuscrise Carte Rară din cadrul Bibliotecii Academiei, Gabriela Dumitrescu, aduce în prim plan actualitatea operei eminesciene în contextul cultural al secolului al XXI-lea.

Este expusă integrala "Manuscrisele Mihai Eminescu", ediţie facsimilată în 38 de volume, alături de care se află Manuscrisul 2262 conţinând "Legenda Luceafărului", ediţii ilustrate din opera eminesciană, materiale şi documente de arhivă, corespondenţă, acte oficiale aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române şi în colecţiile Arhivelor Naţionale ale României.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Pe simeză, Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei panotează peste 30 de desene în cărbune realizate de graficianul polonez Leonard Salmen, pasionat ilustrator al operei poetice eminesciene.

 

Expoziţia rămâne deschisă până pe 29 ianuarie şi poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10,00 -14,00 cu programare la adresa directie@biblacad.ro sau la telefon: 021.212.58.56. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 21:10

Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser

Culte 21-04-2025 20:20

Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc

O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici