VIDEO REPORTAJ Arad: Leacuri dacice și demonstrații de farmacie străveche - noi atracții la muzeu

Leacurile dacice și plantele folosite de strămoși pentru diverse tratamente sunt prezentate într-o expoziție inedită la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad, în următoarele luni, iar vizitatorii vor avea parte și de demonstrații privind practica farmaceutică din urmă cu mii de ani.
Complexul Muzeal Arad are un ierbar cu peste 5.000 de plante, iar o parte dintre acestea sunt medicinale și au fost adunate într-o expoziție care dezvăluie cum se preparau în trecut alifii care tratau rănile războinicilor sau ceaiuri care alinau suferințe.
Expoziția 'Plante de leac din colecțiile muzeului' a fost deschisă oficial miercuri, fiind organizată în colaborare cu Asociația Culturală 'Tomis'. În cadrul expoziției, până în 7 mai, există și un atelier numit 'Farmacia dacică', în care se reconstituie rețete de leacuri. Cel care face demonstrațiile este președintele asociației din Arad, Sorin Cosma, care este și farmacist. El poartă o costumație dacică și le explică vizitatorilor cum se tratau oamenii acum două mii de ani.
'Dacii foloseau foarte mult plantele, erau studiate de preoți. Erau studii făcute și pe vremea aceea, dar din păcate nu au ajuns până la noi. Rețetele erau transmise prin cântece, sub formă de cântec rămâneau din tată în fiu, din mamă în fiică sau din preot în ucenic', le-a explicat farmacistul-dac zecilor de vizitatori, cei mai mulți copii însoțiți de dascăli.
Micii vizitatori au fost uimiți să afle că războinicii daci își tratau rănile cu untură de urs amestecată cu propolis sau diverse plante zdrobite. Farmacistul-dac le-a spus că multe dintre plantele folosite cu mii de ani în urmă sunt utilizate și acum în farmacie, dar tehnologia a evoluat și permite extragerea mai eficientă a substanțelor active.
'Am învățat că în perioada dacilor se foloseau plante medicinale și unturi de la animale. Noi mai folosim plante medicinale pentru ceaiuri', a mărturisit un copil de clasa a III-a de la Colegiul Național 'Preparandia Dimitrie Țichindeal'.
'La bunici folosim mentă și urzică pentru ceaiuri. Bunicii mi-au spus că ceaiurile sunt foarte sănătoase și că e bine să le bem cât mai des', a spus un alt elev.
Muzeograful Camelia Patko amintește că România este recunoscută în lume pentru diversitatea și frumusețea sa floristică.
'Avem o floră foarte bogată, avem peste 3.600 de specii verificate până în prezent. O parte dintre speciile floristice, pe lângă rolul lor în ecosisteme, au și diverse proprietăți terapeutice. Unele dintre ele au fost folosite încă de pe vremea dacilor, pentru tratarea unor afecțiuni. Plantele medicinale au constituit o preocupare importantă a omului pe parcursul dezvoltării sale. În căutarea celor necesare traiului, acesta a observat că anumite plante alinau durerea, favorizau cicatrizarea rănilor, iar altele vindecau unele boli', a arătat muzeograful.
Conducerea muzeului crede că atelierul de farmacie dacică va fi un succes al expoziției.
'Ne dorim ca cei mici să cunoască preocupările strămoșilor noștri, inclusiv preocupările lor legate de sănătate. În perioada dacică, se căutau plantele care să asigure sănătatea oamenilor și în primul rând a războinicilor. Erau multe lupte, erau răniți, iar în tabere erau doctori sau farmaciști care se ocupau de tratarea lor. Farmacia străveche are corespondențe în zilele noastre, sunt plante pe care le folosim și acum, dar folosim și farmacia modernă, pentru că omenirea a evoluat', a subliniat directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga, la deschiderea expoziției.
Așadar, în această primăvară, muzeul aduce în atenția vizitatorilor plantele medicinale. Expuse în vitrine așa cum arată în mediul natural, ele sunt însoțite de denumirea populară și cea științifică, dar și de o scurtă descriere a proprietăților terapeutice. Între altele, pot fi descoperite sparceta, patlagina apei, coada șoricelului, iedera, urzica, cimbru, curpen, ciumăfaie, mentă, mușețel, sânziană, stânjenel, podbal, boz, salvie, soc, spânz, patlagină sau pelin.
Demonstrațiile de farmacie dacică vor avea loc în anumite zile până în 7 mai (2 aprilie, 9 aprilie, 16 aprilie, 30 aprilie și 7 mai), însă expoziția de plante medicinale va continua până la finalul lunii septembrie. Biletele de intrare costă 12,5 lei pentru adulți, 7 lei pentru pensionari, 2,5 lei pentru preșcolari, elevi și studenți și 1,5 lei pentru fiecare membru al grupurilor organizate formate din preșcolari, elevi sau studenți.
În anul 2024, Complexul Muzeal Arad a avut 64.404 vizitatori, în creștere față de anul 2023, când numărul vizitatorilor înregistrați era de 54.487. Totodată, anul trecut numărul vizitatorilor a fost dublu față de anul 2022, când au fost înregistrați 30.489 vizitatori. Muzeul de Științe ale Naturii a fost cel mai mare punct de interes din cadrul Complexului. AGERPRES/(AS - redactor: Marian Buga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) MARIAN BUGA/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
'Ennio Morricone. Muzică de Oscar' - duminică, la Ateneul Român
Concertul 'Ennio Morricone. Muzică de Oscar', cu orchestra Le Muse, sub bagheta maestrului Andrea Albertini, va avea loc, duminică, de la ora 20:00, la Ateneul Român. Potrivit site-ului eventim.ro, special guest va fi soprana de renume mondial Susanna Rigacci, cea care l-a însoțit timp de 20 de ani pe compozitor în admirabila sa călăt
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Sibiu: Ministrul Natalia Intotero a discutat cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a discutat vineri, la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR). Natalia Intotero a precizat, într-o postare pe Facebook, că a avut 'o întâlnire aplicată'. Discuțiile au vizat 'direcții clare pentru viitorul muz
România - la cea de-a XIX-a ediție a jazzahead! de la Bremen
România este prezentă cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, pentru a treia oară consecutiv, la cea de-a XIX-a ediție jazzahead!, care și-a deschis porțile în Germania, la Bremen. Potrivit unui comunicat al ICR transmis vineri AGERPRES, în standul de la Bremen sunt promovați artiști profesioniști și organiz
Bucharest Opera Festival - în perioada 15 - 24 iunie
Cea de-a IV-a ediție a Bucharest Opera Festival, care va alterna producții de operă, balet, operetă, musical-operă rock și operă în concert prezentate de mai multe companii, printre care două din afara țării - Teatrul Național de Operă și Balet 'Maria Bieșu' din Chișinău și Opera din Ruse, se va desfășura în perioada 15 - 24 iunie.
Festivalul Filmului European începe pe 8 mai în București și alte nouă orașe din țară
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe pe 8 mai la București și va fi urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, marcând un record în ceea ce privește numărul de orașe în care festivalul va fi prezent, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. În Buc
Reprezentațiile teatrelor bucureștene vor fi precedate, sâmbătă, de momente de reculegere în semn de omagiu față de Papa Francisc
Teatrele bucureștene și-au adaptat programul de spectacole pentru sâmbătă, zi declarată de Guvernul României, prin Hotărârea nr 403/24.04.2025, Zi de doliu național, în semn de omagiu față de sanctitatea sa Papa Francisc. * Teatrul Național 'I.L. Caragiale' a anunțat că sâmbătă va fi coborât în bernă drapelul R
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Filmul lui Bogdan Mureșanu 'Anul Nou care n-a fost' - în cinematografele din Franța și Belgia
Lungmetrajul 'Anul Nou care n-a fost', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va ajunge în cinematografele din Franța și Belgia, din 30 aprilie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, avanpremiere speciale, cu participarea regizorului, au avut loc luna aceasta la Paris și Bruxelles. Din distribuția
Muzeul Țăranului - redeschis oficial după reabilitare; Intotero: Un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice
Muzeul Național al Țăranului Român a fost redeschis oficial joi, după un amplu proces de consolidare și reabilitare, ministrul Culturii, Natalia Intotero, subliniind la ceremonie că instituția este 'un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice'. 'Muzeul Național al Țăranului Român nu este doar un muzeu, ci un lăcaș
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Sibiu: Ansamblul Folcloric 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România la EuropaFest în Germania
Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România, între 17 și 20 mai, la EuropaFest, eveniment găzduit de orașul german Landshut, potrivit unei hotărâri adoptate joi în ședința Consiliului Județean, instituție care finanțează acest ansamblu. 'Artiștii vor prezenta dansuri populare reprezent
Neversea Kapital - între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală
Prima ediție a festivalului Neversea Kapital va avea loc în perioada 4 - 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală, organizatorii evenimentului semnând în acest sens un protocol de colaborare cu Primăria Municipiului București. Prima ediție Neversea Kapital va aduce bucureștenilor show-uri speciale ale unor artiști internaționali apreciați și