logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Aeronava militară ce transportă peste 800 de artefacte a plecat spre Spania; Gheorghiu: Creăm o punte culturală

Imagine din galeria Agerpres

Un număr de 835 de artefacte din colecţiile a 39 de muzee din România au plecat duminică spre Spania, fiind transportate de o aeronavă a Forţelor Aeriene Române, acestea urmând să fie expuse, începând din 30 septembrie, la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid.

 


Foto: (c0 SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

Expoziţia "Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane" este coordonată de Muzeul Naţional de Istorie a României.

 



"Este cea mai mare expoziţie organizată vreodată de statul român în afara graniţelor ţării. Cu cele peste 800 de exponate realizăm astfel un moment istoric şi din acest punct de vedere", a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

Ministrul a afirmat că prin intermediul expoziţiei se creează o punte culturală între România şi Regatul Spaniei.

"Sunt convins că nu exagerez când afirm că suntem martori ai unui eveniment cu deosebită încărcătură istorică: plecarea către aeroportul militar din Madrid a aeronavei militare ce transportă expoziţia 'Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane'. (...) Prin această expoziţie creăm o punte culturală între ţările noastre şi marcăm 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Regatul Spaniei, expoziţia având loc sub înaltul patronaj al Majestăţii Sale Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi al preşedintelui României, Excelenţa Sa domnul Klaus Iohannis'', a afirmat Bogdan Gheorghiu.

Potrivit acestuia, expoziţia reuneşte 835 de artefacte excepţionale din colecţiile a 39 de muzee din România şi va fi deschisă pentru public la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid începând cu data de 30 septembrie până la sfârşitul lunii februarie 2022.

''Publicul va afla astfel trecutul unui spaţiu relativ îndepărtat, dar apropiat şi îngemănat prin fenomenele comune de civilizaţie şi prin moştenirea latinităţii. Dar expoziţia este importantă în egală măsură şi pentru românii din Spania care au găsit aici o a doua casă. Îi invit pe toţi românii din Spania să fie ambasadorii ţării noastre şi de această dată să-şi convingă colegii, vecinii şi chiar întreaga comunitate în care trăiesc să viziteze împreună impresionanta expoziţie, să admire împreună unicitatea brăţărilor dacice şi faimosul coif geto-dacic de la Coţofeneşti pe care sunt sigur că ni-l amintim cu toţii din manualele de istorie", a mai spus ministrul.

 



* * *
Expoziţia, care marchează 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Regatul Spaniei, îşi propune să ofere vizitatorului nefamiliarizat cu istoria României o călătorie în timp, în spaţiu, în universul unei lumi comune, pe un traseu temporal care durează de la sfârşitul primei epoci a fierului până la zorii civilizaţiei europene.

Prima prezenţă de acest tip în spaţiul cultural al Regatului Spaniei, demersul expoziţional este structurat cronologic în şase teme generice, acoperind fenomenele de civilizaţie specifice începând cu finalului primei epoci a fierului şi conexiunile cu lumea scitică, trecând apoi prin civilizaţia La Tene pe teritoriul României, prin istoria provinciilor romane Dacia şi Moesia Inferior şi a spaţiului ce nu a fost înglobat în Imperiul Roman, pentru a conduce apoi vizitatorul în perioada secolelor IV - VII A.D., esenţială pentru transformarea continentului european.

Dintre piesele de valoare excepţională ce vor fi expuse, un loc important îl ocupă descoperirile getice timpurii şi din perioada clasică a civilizaţiei dacice, începând cu coiful de aur de la Coţofeneşti, căruia i se vor adăuga tezaurele getice de la Stânceşti, Agighiol, Peretu, Buneşti, tezaurele dacice de brăţări de la Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argint de la Sâncrăieni, Bucureşti-Herăstrău, Coada Malului, Lupu, dar şi unele tezaure de podoabe de argint recuperate de statul român în ultimii ani.

Între descoperirile de epocă romană se numără tablele cu legile municipale de la Troesmis, tăbliţele de lemn cerate descoperite în minele de aur de la Alburnus Maior, monede emise de împăratul Traian cu reprezentarea podului de la Drobeta, a Columnei de la Roma, a victoriei asupra Daciei cu legenda Dacia capta, echipament dacic şi roman din timpul războaielor (săbii dacice, gladius, pumnale, primul coif de tip Weisenau, umbo de scut, piese de harnaşament etc.).

Un loc special îl va ocupa capodopera sculpturii antice universale, Şarpele Glykon, din patrimoniul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, precum şi o excepţională sculptură în chihlimbar din patrimoniul MNIR, cu reprezentarea lui Eros, descoperită la Alburnus Maior, ambele prezentate pentru prima oară în străinătate.

Antichitatea târzie a secolelor IV-VI d. C., ca şi epoca marilor migraţii sunt ilustrate de tezaurele de la Pietroasele, Apahida, Floreşti-Polus, Turda, Izvoarele, Histria, Coşovenii de Jos şi Priseaca. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

***Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 25-01-2025 21:24

Mihail Neamțu: Solicit de urgență o anchetă privind înstrăinarea și vulnerabilizarea tezaurului dacic

Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Mihail Neamțu, solicită premierului, Ministerului Culturii, Ministerului Public și Ministerului Afacerilor Interne să demareze imediat o 'investigație amplă' asupra modului în care s-a permis expunerea și punerea în pericol a tezaurului dacic, 'un patrimoniu istoric unic, de o valoare in

Cultura - Media 25-01-2025 15:50

MC: Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de la Sarmizegetusa - furate din expoziția MNIR din Olanda

Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr. și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României,

Cultura - Media 25-01-2025 14:24

MAE: Explozie și exponate furate din expoziția MNIR din Olanda 'Dacia! Regatul aurului și argintului'

Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul dimineții de sâmbătă, Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii din România au fost notificate că Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția 'Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului', organizată în co

Cultura - Media 25-01-2025 12:05

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe la moartea Arhiepiscopului Albaniei, Anastasie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de condoleanțe sâmbătă, după ce Arhiepiscopul Anastasie al Tiranei, Durresului și întregii Albanii a trecut la Domnul. 'Am primit, cu adâncă

Cultura - Media 24-01-2025 17:28

Două filme românești, selectate la cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg

 La cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, programat între 24 ianuarie și 2 februarie, au fost selecționate două filme din România: 'Trei kilometri până la capătul lumii' (premieră în Suedia), regizat de Emanuel Pârvu, în Competiția Internațională a

Cultura - Media 23-01-2025 18:52

24 Ianuarie/Vâlcea: Expoziție foto dedicată festivalului de blues de la Brezoi, deschisă în municipiul reședință de Ziua Micii Uniri

Cele mai bune și captivante fotografii realizate la ediția de anul trecut a Open Air Blues Festival de la Brezoi vor fi prezentate într-o expoziție specială ce va fi vernisată, vineri, în municipiul Râmnicu Vâlcea. Organizatorii evenimentului - Asociația Mentor Rock, filiala Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici di

Culte 23-01-2025 16:47

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator, pe 30 aprilie

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman pe 30 aprilie, după ce în aceeași zi vor poposi la Catedrala Patriarhală din Capitală, anunță, joi, agenția

Cultura - Media 23-01-2025 16:47

24 Ianuarie/ Giurgiu: Stema Principatelor Unite, sculptură după original, la Muzeul Județean (GALERIE FOTO)

O sculptură realizată de specialiștii Muzeului Județean Giurgiu, după original, pe o suprafață de aproximativ un metru pătrat, ce reprezintă stema celor două Principate Unite, cu Bourul Moldovei și Vulturul Țării Românești și o reprezentare a imaginii lui Alexandru Ioan Cuza sunt exponate ce pot fi vizitate la instituția de cultură.

Cultura - Media 23-01-2025 11:44

Dirijorul Andrei Boreiko și pianistul Alexander Gavrylyuk concertează la Ateneul Român pe 23 și 24 ianuarie

Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu vor susține două concerte vocal-simfonice emoționante pe 23 și 24 ianuarie, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Andrei Boreiko și avându-l ca solist pe celebrul pianist Alexander Gavrylyuk, care va interpreta Concertul nr. 3, în do major, pentru pian și orchestră, op. 26 de Serghei Prokofiev, informează un

Cultura - Media 23-01-2025 11:13

Iași: Hora Unirii va răsuna în curtea Palatului lui Cuza de la Ruginoasa, pe 24 Ianuarie

'Hora Unirii' va răsuna pe 24 Ianuarie, în curtea Palatului 'Alexandru Ioan Cuza' de la Ruginoasa, pentru a celebra 166 de ani de la Unirea Principatelor Române. Pentru a celebra împlinirea a 166 de ani de la momentul istoric al Unirii Principatelor Române, Complexul Muzeal Național 'Moldova' Iași, prin Muzeul Me

Cultura - Media 23-01-2025 11:04

Reprezentațele ICR din toată lumea comemorează victimele Holocaustului

Reprezentanțele ICR din Chișinău, Londra, Budapesta, Madrid, Paris, Roma, Varșovia, Berlin, Stockholm, Viena, Tel Aviv, Veneția, Lisabona și New York omagiază, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, victimele Holocaustului prin proiecții de filme, lansări de carte, expoziții și dezbateri. Pe 27 ianuarie, de la ora 19,00, Ins

Cultura - Media 23-01-2025 10:12

Proiect destinat dramaturgiei contemporane cu Mary Elizabeth Hamilton, la Teatrul Nottara

Teatrul Nottara lansează un proiect destinat dramaturgiei contemporane, 'Focus Mary Elizabeth Hamilton', informează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Teatrul Nottara își propune să creeze un mediu prolific și ofertant pentru dezvoltarea dramaturgiei contemporane, prin contexte în care artiștii să se afle în

Cultura - Media 22-01-2025 23:35

Intotero: Întâlniri de lucru cu reprezentanții instituțiilor culturale subordonate Ministerului Culturii

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a participat, miercuri, la întâlniri de lucru cu reprezentanții instituțiilor culturale subordonate instituției pe care o reprezintă, pentru stabilirea priorităților, abordarea provocărilor și planificarea proiectelor culturale pentru anul în curs. 'Fiecare întâlnire a ofe

Cultura - Media 22-01-2025 17:04

A murit scriitorul Constantin Abăluță

Scriitorul Constantin Abăluță a murit la vârsta de 86 de ani, anunță președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian. 'Un om distins, un cărturar, un poet sensibil, Constantin Abăluță ne-a părăsit cu discreție, pe vârfurile sufletului....', a transmis Vosganian într-o postare pe pagina sa de Fac

Cultura - Media 22-01-2025 15:38

VIDEO Președintele ICR: Jurnalismul cultural - element esențial pentru a facilita accesul publicului la cultură

Importanța jurnalismului cultural în societatea contemporană și a cultivării în continuare a spiritului critic, într-o vreme a schimbărilor și a provocărilor permanente, a fost evidențiată, miercuri, într-o dezbatere desfășurată în Sala Mare a Institutului Cultural Român (ICR). Președintele ICR, Liviu Jicman