logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vulpescu, întâlnire cu Patriarhul Ecumenic: Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei trebuie să cultive viaţa religioasă pe continent

Imagine din galeria Agerpres

Deputatul PSD Ionuţ Vulpescu, ales recent în funcţia de preşedinte al Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), consideră că organizaţia trebuie "să îşi păstreze puterea şi energia" pentru a cultiva o viaţă religioasă pe continentul nostru pentru a promova patrimoniul religios ca resursă strategică a dialogului contemporan despre "fraternitate, convieţuire şi incluziune".

Preşedintele AIO a fost primit la sfârşitul săptămânii trecute într-o delegaţie oficială de Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, arhiepiscop al Constantinopolului, Noii Rome, potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES.

Întâlnirea a avut loc la biserica Sf. Gheorghe din Fanar şi a urmat participării la Slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Sanctitatea Sa de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci şi în contextul în care anul 2025 va marca două momente extrem de importante: aniversarea a 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325 d. Hr.) şi sărbătorirea Paştelui la aceeaşi dată de către toţi creştinii.

"Sunt conştient de provocările pe care Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei le-a confruntat în ultimii treizeci de ani: crize geopolitice, conflicte interreligioase şi tensiuni sociale tulburate de radicalism. Acesta este motivul pentru care AIO trebuie să îşi păstreze puterea şi energia pentru a cultiva o viaţă religioasă pe iubitul nostru continent şi nu numai. Împreună ne vom concentra eforturile pentru a promova patrimoniul religios ca resursă strategică a dialogului contemporan despre convivialitate, fraternitate, convieţuire şi incluziune. Avem nevoie de o agendă de evenimente solidă şi de o reţea sustenabilă de parteneri pentru a crea pacea între naţiuni prin promovarea legăturilor spirituale dintre civilizaţii", a afirmat Vulpescu, în discursul de recepţie.

El a accentuat că Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei este "singura capabilă" să aducă la aceeaşi masă actori politici, guverne, parlamente, societăţi civile, Biserici, instituţii academice, intelectuali şi credincioşi.

"Dincolo de privilegiul noului meu rol, revendic responsabilitatea crucială de a moderniza intervenţia noastră publică, de a extinde capitalul cultural al Adunării noastre, de a ne deschide proiectele către societatea civilă, pentru a îmbunătăţi, prin cadrele noastre juridice şi politice, condiţiile vieţii sociale, atât pentru creştini, cât şi pentru minorităţile religioase", a punctat preşedintele AIO, Ionuţ Vulpescu.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a apreciat România ca ţară creştină, cu o cultură ortodoxă puternică şi cu o capacitate fundamentală de a susţine obiectivele AIO în plan extern.

"Îl felicit pe Excelenţa Sa, domnul Ioan Vulpescu, pentru că şi-a asumat responsabilitatea de Preşedinte al Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei. România este o ţară iubită şi binecuvântată, ca parte a Bisericii Ortodoxe, iar relaţiile noastre, ale Patriarhiei Ecumenice, cu România au fost fraterne şi foarte apropiate, foarte calde. Ne amintim cu recunoştinţă de ospitalitatea Preafericirii Sale, Patriarhul Daniel, şi aşteptăm viitoarea noastră vizită pe pământul binecuvântat al României în 2025, cu ocazia marilor sărbători ale aniversării Bisericii Ortodoxe Române. Prezenţa voastră aici, astăzi, este dovada unităţii Ortodoxiei şi a puterii cooperării interparlamentare", a afirmat Sanctitatea Sa.

Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, a reînnoit îngrijorarea faţă de provocările lumii creştine în actualul context geopolitic.

"Ne confruntăm cu diferite tensiuni, care ameninţă Biserica Ortodoxă. Cu profundă îngrijorare, observăm conflictul în desfăşurare din Ucraina. Toate acestea nu numai că pun în pericol stabilitatea regiunii, dar şi provoacă o diviziune în sânul credinţei ortodoxe. Conflictul are consecinţe extinse dincolo de graniţele lui geopolitice şi afectează drepturile spirituale ale semenilor noştri. Intervenţiile ecleziale ale Rusiei au exacerbat această criză, provocând diviziuni în cadrul Bisericii Ortodoxe. Or aceste acţiuni merg împotriva eforturilor noastre, generând rupturi acolo unde noi căutăm să creăm punţi", a atras atenţia Patriarhul Ecumenic.

Sanctitatea Sa Bartolomeu I a subliniat nevoia protejării patrimoniului religios şi relevanţa rolului său în modelarea identităţilor sociale şi politice, aspect care reprezintă, de altfel, o prioritate şi pe agenda noului preşedinte al Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, Ionuţ Vulpescu.

Un moment important al discuţiei l-a reprezentat contextul aniversărilor majore ce vor avea loc în 2025: 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea şi sărbătorirea Paştelui la aceeaşi dată de către toţi creştinii. Totodată, anul 2025 va marca şi 140 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie.

La întâlnirea cu Sanctitatea Sa au participat Secretarul General al AIO, dr. Maximos Charakoupoulos, parlamentari din Grecia, Cipru, Macedonia de Nord şi Serbia.

Inspirată de o conferinţă desfăşurată între 30 iunie şi 4 iulie 1993 în Halkidiki, Grecia, cu tema Ortodoxia în Noua Realitate Europeană, Adunarea Interparlamentară Europeană pentru Ortodoxie a fost formată la iniţiativa Parlamentului Elen. România este membru fondator al organizaţiei. Urmând Manifestul Participanţilor din 1993, Actul Constitutiv oficial a fost adoptat de participanţii la Sinodul Constitutiv desfăşurat în noiembrie 1994 la Atena. În 2001, grupuri de parlamentari din Australia, Asia, Africa şi Statele Unite au participat la Adunarea Generală, iar organizaţia a fost redenumită Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei (AIO). La AIO participă delegaţii parlamentare din 21 de state, majoritatea fiind europene. România deţine pentru prima oară preşedinţia Adunării Interparlamentare Ortodoxe, în cele trei decenii de activitate ale organizaţiei. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 46

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 23-05-2025 16:32

Preotul profesor Eugen Pentiuc - numit protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice

Preotul Eugen Pentiuc, decanul Institutului Teologic Ortodox 'Sfânta Cruce' din Brookline, Massachusetts, a fost numit recent protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice. Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, Elpidofor, i-a acordat părintelui Pentiuc 'Crucea Bisericii Sfintei Sofia', transmițând salutul și felicităril

Culte 22-05-2025 22:16

Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului

Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.

Culte 21-05-2025 18:00

Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi

Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co

Culte 21-05-2025 15:18

Patriarhul Daniel: Sfântul Constantin cel Mare - protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat de ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale, că acest sfânt a fost un protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului. 'Sfântul Constantin cel Mare este chemat să ajute Biserica lui Hristos,

Culte 20-05-2025 05:20

Încep evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Constantin și Elena'

Celebrarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' va debuta, marți, cu Slujba Privegherii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, urmând să oficieze miercuri Sfânta Liturghie. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Rom&a

Culte 18-05-2025 17:09

Alba: Episcopul Cristian Crișan a reprezentat Biserica Unită cu Roma la slujba de la Vatican de inaugurare a noului papă

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată, duminică, la slujba inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, de către Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Potrivit Arhieparhiei, la celebrarea de la Vatican a fost prezent duminică și Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de

Culte 16-05-2025 14:53

Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea

Culte 16-05-2025 14:22

Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals

Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid

Culte 16-05-2025 11:59

Alba: Grădiniță construită de Arhiepiscopia Ortodoxă

O nouă grădiniță, cu o capacitate de 65 de locuri, va funcționa din toamna acestui an la Alba Iulia, întreaga investiție fiind suportată de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. 'Începând cu toamna anului 2025, Grădini

Culte 14-05-2025 12:09

Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală

Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l

Culte 13-05-2025 16:46

Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot

Culte 12-05-2025 22:09

Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea

Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi

Culte 12-05-2025 10:15

Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai

Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I

Culte 11-05-2025 19:17

Prezidențiale2025/ Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea în alegeri

Patriarhia Română a transmis, duminică, un comunicat de presă în care arată că Biserica Ortodoxă Română își 'reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale'. 'Biserica Ortodoxă Română își reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, prin delimitarea de o

Culte 10-05-2025 13:06

Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom