PS Varlaam Ploieşteanul: Cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos - Izvor al Tămăduirii şi izvor de viaţă

Cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos este Izvor al Tămăduirii şi izvor de viaţă, a afirmat, vineri, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, care a săvârşit Slujba de Sfinţire a Apei la Catedrala Patriarhală.
"Izvor al Tămăduirii şi izvor de viaţă este cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos, Evanghelia Sa. Atunci când s-a întâlnit la Fântâna lui Iacov cu Femeia Samarineancă, Mântuitorul îi spune acesteia: 'Oricine bea din apa aceasta, de apa din fântână va înseta iarăşi, dar cel ce va avea din apa pe care eu o voi da nu va mai înseta în veac, căci apa pe care i-o voi da eu se va face în el izvor de apă curgătoare spre Viaţa Veşnică'", a spus PS Varlaam, în predica la Sfânta Liturghie oficiată în ziua sărbătorii "Izvorul Tămăduirii".
El a explicat că "de aceea ceea ce ne-a lăsat nouă Hristos este învăţătura Sa, este cuvântul Său, despre care el însuşi a spus 'cuvintele mele sunt duh şi viaţă".
"De asemenea Duhul Sfânt pe care Fiul îl trimite de la Tatăl se face izvor de apă spre Viaţa Veşnică, prin lucrarea pe care el o săvârşeşte până la sfârşitul veacurilor în Biserică. Mântuitorul, aflat la Ierusalim la Sărbătoarea Cincizecimii, strigă către cei adunaţi la sărbătoare: 'Dacă însetează cineva, să vină la mine şi să bea. Cel ce crede în mine, precum zice Scriptura, râuri de apă vie vor curge din pântecele lui'. 'Iar aceasta, subliniază Sfântul Ioan Evanghelistul a zis-o despre Duhul pe care aveau să-l primească acei ce cred în el, căci încă nu era dat Duhul, pentru că Iisus încă nu fusese preaslăvit", a adăugat Varlaam Ploieşteanul.
Preasfinţitul Părinte a explicat că în ziua sărbătorii Izvorul Tămăduirii "ne gândim la acest loc binecuvântat de Maica Domnului din apropierea Constantinopolului", "dar Bisericii Noastre i-au fost lăsate multe izvoare de tămăduire, multe izvoare ale harului, ea însăşi devenind izvor, prin lucrarea Duhului Sfânt în ea".
Sfintele Taine şi Sfântul Mormânt au fost astfel alte "izvoare de tămăduire amintite de înaltul ierarh.
"Cele şapte Sfinte Taine care se lucrează în Biserică, instituită de Domnul Nostru Iisus Hristos, sunt izvoare prin care ni se comunică nouă, sub formă văzută, harul cel nevăzut al Preasfintei Treimi. Izvor este de viaţă şi de tămăduire Sfântul Mormânt, pentru că tot ne aflăm în Săptămâna Luminată, la scurtă vreme după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. În această perioadă, Biserica ne cheamă prin cuvintele cântării 'veniţi să bem băutură nouă, nu din piatră stearpă, făcută cu minuni, ci din Izvorul Nestricăciunii, cel ce a izvorât din mormântul lui Hristos întru care ne întărim", a spus episcopul vicar.
PS Varlaam a arătat că "este izvor de binecuvântare şi de tămăduire apa în care suntem botezaţi şi care a fost sfinţită, după cum este izvor de tămăduire apa binecuvântată în slujba de sfinţire a apei sau aghesmei, unde de rugăciune cerem următoarele lucruri: 'şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe ea izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, de puterile cele potrivnice neatinsă, plină de putere îngerească'".
"Izvor de tămăduire şi de viaţă este coasta Mântuitorului Iisus Hristos, din care, în momentul în care sutaşul a înfipt suliţa în trupul Mântuitorului, a curs sânge şi apă, adică Sfânta Euharistie. De aceea, când ne împărtăşim, Biserica împreună cântă 'trupul lui Hristos primiţi şi din Izvorul Cel fără de Moarte gustaţi", a mai spus episcopul vicar patriarhal.
Episcopul Vicar patriarhal a amintit că "izvor de binecuvântare şi de vindecare pentru cei care o cinstesc cu evlavie şi cu credinţă" este şi icoana Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu, lăcaş la care se află şi "un izvor ce izvorăşte apă tămăduitoare".
PS Varlaam a săvârşit apoi Slujba de Sfinţire a Apei (Agheasma Mică) din cele patru butoaie, aflate în faţa Baldachinului de Vară de pe Dealul Mitropoliei, din care va fi distribuită apă credincioşilor.
***
Izvorul Tămăduirii este o mare sărbătoarea închinată Maicii Domnului. Nu are dată fixă, fiind trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată.
Sărbătoarea aminteşte de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiţiei, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare.
Împăratul Leon, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care îşi căuta drumul. Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar, la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute. Negăsind, a auzit glas Maicii Domnului, care i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a-i unge ochii lipsiţi de vedere. Urmând cele auzite, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor. Orbul şi-a astâmpărat nu numai setea, dar şi-a recăpătat şi vederea. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului.
Această sărbătoare închinată Maicii Domnului aminteşte, totodată, şi de Vinerea Mare. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a vărsat atunci lacrimi lângă Crucea Mântuitorului, ni se arată acum ca izvor de nădejde şi de vindecare.
În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei, Agheasma Mică. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car
Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii
Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.