logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PS Varlaam Ploieşteanul: Cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos - Izvor al Tămăduirii şi izvor de viaţă

Imagine din galeria Agerpres

Cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos este Izvor al Tămăduirii şi izvor de viaţă, a afirmat, vineri, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, care a săvârşit Slujba de Sfinţire a Apei la Catedrala Patriarhală.

"Izvor al Tămăduirii şi izvor de viaţă este cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos, Evanghelia Sa. Atunci când s-a întâlnit la Fântâna lui Iacov cu Femeia Samarineancă, Mântuitorul îi spune acesteia: 'Oricine bea din apa aceasta, de apa din fântână va înseta iarăşi, dar cel ce va avea din apa pe care eu o voi da nu va mai înseta în veac, căci apa pe care i-o voi da eu se va face în el izvor de apă curgătoare spre Viaţa Veşnică'", a spus PS Varlaam, în predica la Sfânta Liturghie oficiată în ziua sărbătorii "Izvorul Tămăduirii".

El a explicat că "de aceea ceea ce ne-a lăsat nouă Hristos este învăţătura Sa, este cuvântul Său, despre care el însuşi a spus 'cuvintele mele sunt duh şi viaţă".

"De asemenea Duhul Sfânt pe care Fiul îl trimite de la Tatăl se face izvor de apă spre Viaţa Veşnică, prin lucrarea pe care el o săvârşeşte până la sfârşitul veacurilor în Biserică. Mântuitorul, aflat la Ierusalim la Sărbătoarea Cincizecimii, strigă către cei adunaţi la sărbătoare: 'Dacă însetează cineva, să vină la mine şi să bea. Cel ce crede în mine, precum zice Scriptura, râuri de apă vie vor curge din pântecele lui'. 'Iar aceasta, subliniază Sfântul Ioan Evanghelistul a zis-o despre Duhul pe care aveau să-l primească acei ce cred în el, căci încă nu era dat Duhul, pentru că Iisus încă nu fusese preaslăvit", a adăugat Varlaam Ploieşteanul.

Preasfinţitul Părinte a explicat că în ziua sărbătorii Izvorul Tămăduirii "ne gândim la acest loc binecuvântat de Maica Domnului din apropierea Constantinopolului", "dar Bisericii Noastre i-au fost lăsate multe izvoare de tămăduire, multe izvoare ale harului, ea însăşi devenind izvor, prin lucrarea Duhului Sfânt în ea".

Sfintele Taine şi Sfântul Mormânt au fost astfel alte "izvoare de tămăduire amintite de înaltul ierarh.

"Cele şapte Sfinte Taine care se lucrează în Biserică, instituită de Domnul Nostru Iisus Hristos, sunt izvoare prin care ni se comunică nouă, sub formă văzută, harul cel nevăzut al Preasfintei Treimi. Izvor este de viaţă şi de tămăduire Sfântul Mormânt, pentru că tot ne aflăm în Săptămâna Luminată, la scurtă vreme după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. În această perioadă, Biserica ne cheamă prin cuvintele cântării 'veniţi să bem băutură nouă, nu din piatră stearpă, făcută cu minuni, ci din Izvorul Nestricăciunii, cel ce a izvorât din mormântul lui Hristos întru care ne întărim", a spus episcopul vicar.

PS Varlaam a arătat că "este izvor de binecuvântare şi de tămăduire apa în care suntem botezaţi şi care a fost sfinţită, după cum este izvor de tămăduire apa binecuvântată în slujba de sfinţire a apei sau aghesmei, unde de rugăciune cerem următoarele lucruri: 'şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe ea izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, de puterile cele potrivnice neatinsă, plină de putere îngerească'".

"Izvor de tămăduire şi de viaţă este coasta Mântuitorului Iisus Hristos, din care, în momentul în care sutaşul a înfipt suliţa în trupul Mântuitorului, a curs sânge şi apă, adică Sfânta Euharistie. De aceea, când ne împărtăşim, Biserica împreună cântă 'trupul lui Hristos primiţi şi din Izvorul Cel fără de Moarte gustaţi", a mai spus episcopul vicar patriarhal.

Episcopul Vicar patriarhal a amintit că "izvor de binecuvântare şi de vindecare pentru cei care o cinstesc cu evlavie şi cu credinţă" este şi icoana Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu, lăcaş la care se află şi "un izvor ce izvorăşte apă tămăduitoare".

PS Varlaam a săvârşit apoi Slujba de Sfinţire a Apei (Agheasma Mică) din cele patru butoaie, aflate în faţa Baldachinului de Vară de pe Dealul Mitropoliei, din care va fi distribuită apă credincioşilor.

***
Izvorul Tămăduirii este o mare sărbătoarea închinată Maicii Domnului. Nu are dată fixă, fiind trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată.

Sărbătoarea aminteşte de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiţiei, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare.

Împăratul Leon, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care îşi căuta drumul. Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar, la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute. Negăsind, a auzit glas Maicii Domnului, care i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a-i unge ochii lipsiţi de vedere. Urmând cele auzite, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor. Orbul şi-a astâmpărat nu numai setea, dar şi-a recăpătat şi vederea. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului.

Această sărbătoare închinată Maicii Domnului aminteşte, totodată, şi de Vinerea Mare. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a vărsat atunci lacrimi lângă Crucea Mântuitorului, ni se arată acum ca izvor de nădejde şi de vindecare.

În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei, Agheasma Mică. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 43

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 23-05-2025 16:32

Preotul profesor Eugen Pentiuc - numit protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice

Preotul Eugen Pentiuc, decanul Institutului Teologic Ortodox 'Sfânta Cruce' din Brookline, Massachusetts, a fost numit recent protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice. Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, Elpidofor, i-a acordat părintelui Pentiuc 'Crucea Bisericii Sfintei Sofia', transmițând salutul și felicităril

Culte 22-05-2025 22:16

Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului

Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.

Culte 21-05-2025 18:00

Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi

Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co

Culte 21-05-2025 15:18

Patriarhul Daniel: Sfântul Constantin cel Mare - protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat de ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale, că acest sfânt a fost un protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului. 'Sfântul Constantin cel Mare este chemat să ajute Biserica lui Hristos,

Culte 20-05-2025 05:20

Încep evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Constantin și Elena'

Celebrarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' va debuta, marți, cu Slujba Privegherii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, urmând să oficieze miercuri Sfânta Liturghie. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Rom&a

Culte 18-05-2025 17:09

Alba: Episcopul Cristian Crișan a reprezentat Biserica Unită cu Roma la slujba de la Vatican de inaugurare a noului papă

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată, duminică, la slujba inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, de către Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Potrivit Arhieparhiei, la celebrarea de la Vatican a fost prezent duminică și Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de

Culte 16-05-2025 14:53

Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea

Culte 16-05-2025 14:22

Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals

Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid

Culte 16-05-2025 11:59

Alba: Grădiniță construită de Arhiepiscopia Ortodoxă

O nouă grădiniță, cu o capacitate de 65 de locuri, va funcționa din toamna acestui an la Alba Iulia, întreaga investiție fiind suportată de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. 'Începând cu toamna anului 2025, Grădini

Culte 14-05-2025 12:09

Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală

Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l

Culte 13-05-2025 16:46

Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot

Culte 12-05-2025 22:09

Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea

Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi

Culte 12-05-2025 10:15

Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai

Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I

Culte 11-05-2025 19:17

Prezidențiale2025/ Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea în alegeri

Patriarhia Română a transmis, duminică, un comunicat de presă în care arată că Biserica Ortodoxă Română își 'reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale'. 'Biserica Ortodoxă Română își reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, prin delimitarea de o

Culte 10-05-2025 13:06

Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom