logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNI CU POVEŞTI/Părintele Vladimir Beregoi - 'înger' al oamenilor aflaţi în nevoie: Dorim să rezolvăm probleme ce există în comunităţi

Image

Dacă baţi la pas Vasluiul e imposibil să nu-ţi doreşti să-i ajuţi locuitorii. Mulţi au făcut-o şi o fac în continuare, însă puţini sunt cei care au mers în profunzimea lucrurilor şi au ales baza solidă a unui sistem social performant prin constanţă. Un om care a preferat calea statorniciei în ajutorarea celor aflaţi în nevoie este părintele Vladimir Beregoi, coordonatorul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă din cadrul Episcopiei Huşilor.

Originar din Republica Moldova, a ajuns în România după ce în 1997 a dat concurs la Mitropolia Basarabiei pentru una dintre facultăţile de teologie din ţara noastră. Copil simplu, învăţat de mic cu greutăţile, Vladimir Beregoi a participat la un examen, la care concurenţa a fost destul de mare, şi a reuşit să obţină un loc subvenţionat de statul român, fiind repartizat la Facultatea de Teologie din Alba Iulia. Acolo a început povestea descoperirii unei ţări despre care i se spuseseră foarte puţine lucruri. Astfel, Alba Iulia, oraşul simbol al României Mari, i-a dezvăluit tânărului student la Teologie o ţară frumoasă, care l-a primit cu braţele deschise şi căreia a simţit că vrea să-i ofere la rândul lui un lucru foarte important - dăruirea pentru cei aflaţi în nevoie. A slujit ca preot în zona Ardealului timp de 18 ani, după care destinul l-a adus în Moldova, la Huşi, atât de aproape de locurile natale, atunci când PS Ignatie, numit ierarh al Huşilor, l-a chemat să conducă sectorul social-filantropic şi economic al episcopiei.

 

Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES



La Alba Iulia, a început în anul 2001 activitatea social-filantropică. Acolo a contribuit la deschiderea primul centru pentru copii. Pe parcurs, a deschis servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici şi a început o sumedenie de alte proiecte sociale. Nu toate au mers bine din prima, pentru că începuturile sunt adesea grele, iar în acea perioadă munca în domeniul social era pentru mulţi o necunoscută. În timp, a reuşit şi când a ajuns în Vaslui a simţit că poate face şi aici lucruri importante pentru oamenii cu care viaţa a fost mai puţin darnică.

De cinci ani, de când a pus bazele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Huşi, a dezvoltat 30 de servicii sociale licenţiate la nivelul judeţului Vaslui. S-a confruntat cu lipsa de încredere, dar şi de sprijin a unor oameni sau instituţii care ar fi putut fi de folos, însă nu a dezarmat, considerând mereu că toate obstacolele mai mici sau mai mari pălesc în faţa chipurilor senine ale celor pe care putea să-i ajute.

"La început a fost o neîncredere a autorităţilor. Nu a avut mai nimeni încredere că putem să dezvoltăm un asemenea sistem social-filantropic prin care să oferim sprijin copiilor şi bătrânilor din judeţul Vaslui. Pe parcurs, oamenii au căpătat încredere. Mai sunt în continuare reticenţe. Ne-am dori o mai mare deschidere din partea autorităţilor. Ele trebuie să înţeleagă că noi dorim doar să sprijinim oamenii şi să rezolvăm o parte dintre problemele care există în comunităţi", mărturiseşte părintele Vladimir.

 

Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES



Asociaţia Filantropia Ortodoxă Huşi este o asociaţie non-guvernamentală a Episcopiei Huşilor, înfiinţată în anul 2018 cu binecuvântarea episcopului Ignatie al Huşilor şi activează în domeniul serviciilor sociale comunitare, având drept scop dezvoltarea comunităţilor teritoriale. Activităţile asociaţiei se adresează copiilor, tinerilor, adulţilor, persoanelor vârstnice, persoanelor fără adăpost, persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor care suferă de adicţii şi celor aflate într-o stare de vulnerabilitate fizică, psihică sau socială.

Organizaţia acordă servicii sociale pentru familiile şi copiii aflaţi în dificultate şi pentru bătrânii bolnavi şi singuri, prin Aşezământul social "Sfântul Stelian" din Boţeşti, Aşezământul social "Sfântul Ierarh Nicolae" Fălciu, Aşezământul social "Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv" Bârlad, Aşezământul social "Sfântul Gheorghe" Ghermăneşti, Aşezământul social "Sfânta Muceniţă Chiriachi'' Huşi, Aşezământul social "Sfântul Spiridon" Bârlad, Aşezământul social "Sfinţii Adrian şi Natalia" Vaslui şi Aşezământul social "Căpitan Rudi Pavel Florentin" Bârlad.

Totodată, în vederea asigurării unei îngrijiri permanente persoanelor vârstnice dependente, în anul 2023 au fost inaugurate două cămine pentru persoane vârstnice în localităţile Vutcani şi Gugeşti, unde sunt ocrotite un număr de 22 de persoane vârstnice. Regimul de asistare este de tip rezidenţial. Căminele dispun de camere spaţioase, fiecare cu baie privată adaptată pentru persoanele cu dizabilităţi, mobilier nou, televizoare, acces la internet şi cablu TV, sală de tratament, izolator, zonă de luat masa şi socializare. Bucătăriile sunt echipate conform standardelor. Facilităţile oferite beneficiarilor includ supraveghere constantă, mese zilnice, supraveghere medicală, administrarea tratamentului, transport către unităţile medicale, kinetoterapie şi consiliere spirituală, psihologică şi socială.

 

Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES



Centrele de zi pentru copii au drept obiectiv prevenirea abandonului şi a instituţionalizării copiilor proveniţi din familii defavorizate, prin asigurarea pe timpul zilei a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională pentru copii, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere şi educare pentru părinţi sau reprezentanţii legali ai copiilor.

Părintele Vladimir Beregoi e conştient că prin aceste centre de zi pentru copii face o investiţie în viitor, mai ales în mediul rural, unde nevoile sunt foarte mari şi posibilităţile sunt limitate. Faptul că un copil vine zilnic la centru, îşi face temele, e implicat în activităţi extraşcolare, are asigurată o masă caldă poate reprezenta "salvarea" lui pe termen lung. Îi are însă în vedere când îşi creionează proiectele şi pe părinţii şi bunicii rămaşi singuri după o viaţă de trudă.

"În timp s-a dovedit utilitatea acestor centre de zi, mai ales la ţară, unde resursele sunt limitate, unde mulţi copii nu primesc o masă caldă, nu au sprijin la făcut temele, pentru că părinţii ori nu au pregătirea necesară, ori nu au timp să-i ajute. Am încercat ca în centrele noastre să avem personal calificat care să poată oferi copiilor un sprijin real. Vrem să deschidem şi alte centre de zi pentru copii, dar ne axăm şi pe sprijinul bătrânilor, pentru că la ţară sunt foarte mulţi bătrâni singuri şi utilitatea serviciului pentru persoane vârstnice este maximă. Eu mi-am propus şi Preasfinţitul părinte Ignatie susţine ideea ca în fiecare comună să existe un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice. Avem acum opt astfel de servicii, foarte bine primite în comunităţi. Le ducem vârstnicilor medicamente, lemne de foc, mâncare caldă şi încercăm să le oferim prin specialiştii noştri sprijin moral, emoţional, psihologic, duhovnicesc", mai spune preotul.

 

Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES



Cu o energie debordantă, Vladimir Beregoi a reuşit să adune în jurul său oameni dornici să ajute, specialişti în domenii diverse, care nu se dau în lături de la muncă. Le cere mult angajaţilor, pentru că şi nevoile sunt multe, dar este mereu în mijlocul lor, punând umărul la rezolvarea problemelor.

În urma accesării Programului de interes naţional pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoane vârstnice, echipa de la Asociaţia Filantropia Ortodoxă Huşi a pus bazele unor servicii de oferire a mesei şi de asistenţă comunitară pentru persoane vârstnice şi astfel au fost înfiinţate serviciul mobil de acordare a hranei "Masa pe roţi", care oferă masă caldă unui număr de 40 de persoane din comuna Boţeşti, o cantină socială care oferă masă caldă unui număr de 50 de persoane din comuna Şuletea şi serviciul de asistenţă comunitară dezvoltat în comuna Drânceni, care asigură asistenţă socială şi psihologică, precum şi sprijin la activităţile zilnice prin reţeaua de voluntari unui număr de 40 de persoane vârstnice singure.

Ca un răspuns la nevoile oamenilor din zona Huşi şi din dorinţa de a îmbunătăţi gama de servicii, în anul 2023, Asociaţia Filantropia Ortodoxă a inaugurat Complexul socio-medical "Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi", care oferă asistenţă medicală prin cabinetele de medicină generală şi de specialitate.

"În prezent sunt autorizate trei servicii medicale: Serviciul de Ambulanţă Filantropia Huşi, Cabinetul de Kinetoterapie şi Recuperare medicală şi Serviciul de îngrijiri medicale la domiciliu, în cadrul cărora activează personal de specialitate, medici şi asistenţi medicali. Serviciul de Ambulanţă are în dotare patru autospeciale de intervenţie dotate corespunzător, pentru care au fost obţinute avizele de funcţionare de la ANMDR şi funcţionează cu personal de specialitate: ambulanţier şi asistent medical. Cabinetul de kinetoterapie şi recuperare medicală, aflat în incinta Complexului socio-medical, deţine aparatură de specialitate necesară în procedurile de recuperare, personalul calificat deplasându-se pentru realizarea actului medical şi la domiciliu beneficiarilor. Serviciul de îngrijiri medicale la domiciliu oferă o gamă variată de servicii ce pot fi realizate acasă. Pentru furnizarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu, dar şi a serviciilor de ambulanţă, avem încheiate în anul curent contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Vaslui", precizează coordonatorul asociaţiei filantropice.

 

Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES



Pe lângă aceste servicii, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Huşi derulează o serie de programe şi campanii permanente cu ocazia sărbătorilor de Paşti şi de Crăciun sau de 1 Iunie, în cadrul cărora mii de copii primesc daruri constând în alimente, jucării, produse de papetărie, articole vestimentare, dar şi ajutoare băneşti. De asemenea, sunt susţinuţi prin burse de studiu elevi care provin din familii defavorizate. Un alt proiect important este cel prin care le sunt construite locuinţe unor familii nevoiaşe. Pe perioada verii asociaţia organizează tabere pentru copiii care nu dispun de resurse financiare şi care nu ar putea merge împreună cu părinţii sau cu alte rude într-o vacanţă. În fiecare an, peste 1.000 de copii merg în astfel de tabere care au nu doar un rol recreativ, ci şi unul educativ şi spiritual, copiilor fiindu-le transmise prin joc elementele esenţiale ale credinţei, dar şi o anumită pregătire civică.

"Toate serviciile oferite în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Huşi devin căi sigure către o viaţă îmbunătăţită, decentă şi plină de bucurii pentru persoanele vulnerabile. Ele sunt podoabele îngrijirii şi compasiunii, întruchiparea credinţei puternice şi a iubirii necondiţionate", crede părintele Vladimir. AGERPRES/(AS - autor: Loredana Ciobanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 63

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 23-05-2025 16:32

Preotul profesor Eugen Pentiuc - numit protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice

Preotul Eugen Pentiuc, decanul Institutului Teologic Ortodox 'Sfânta Cruce' din Brookline, Massachusetts, a fost numit recent protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice. Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, Elpidofor, i-a acordat părintelui Pentiuc 'Crucea Bisericii Sfintei Sofia', transmițând salutul și felicităril

Culte 22-05-2025 22:16

Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului

Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.

Culte 21-05-2025 18:00

Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi

Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co

Culte 21-05-2025 15:18

Patriarhul Daniel: Sfântul Constantin cel Mare - protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat de ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale, că acest sfânt a fost un protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului. 'Sfântul Constantin cel Mare este chemat să ajute Biserica lui Hristos,

Culte 20-05-2025 05:20

Încep evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Constantin și Elena'

Celebrarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' va debuta, marți, cu Slujba Privegherii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, urmând să oficieze miercuri Sfânta Liturghie. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Rom&a

Culte 18-05-2025 17:09

Alba: Episcopul Cristian Crișan a reprezentat Biserica Unită cu Roma la slujba de la Vatican de inaugurare a noului papă

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată, duminică, la slujba inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, de către Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Potrivit Arhieparhiei, la celebrarea de la Vatican a fost prezent duminică și Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de

Culte 16-05-2025 14:53

Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea

Culte 16-05-2025 14:22

Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals

Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid

Culte 16-05-2025 11:59

Alba: Grădiniță construită de Arhiepiscopia Ortodoxă

O nouă grădiniță, cu o capacitate de 65 de locuri, va funcționa din toamna acestui an la Alba Iulia, întreaga investiție fiind suportată de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. 'Începând cu toamna anului 2025, Grădini

Culte 14-05-2025 12:09

Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală

Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l

Culte 13-05-2025 16:46

Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot

Culte 12-05-2025 22:09

Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea

Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi

Culte 12-05-2025 10:15

Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai

Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I

Culte 11-05-2025 19:17

Prezidențiale2025/ Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea în alegeri

Patriarhia Română a transmis, duminică, un comunicat de presă în care arată că Biserica Ortodoxă Română își 'reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale'. 'Biserica Ortodoxă Română își reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, prin delimitarea de o

Culte 10-05-2025 13:06

Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom