ROMÂNI CU POVEŞTI/ Preotul Ion Iagăru: Românii sunt altruişti şi solidari; îmi doresc să continuăm să ajutăm

Românii sunt altruişti şi solidari, consideră preotul Ion Iagăru de la Biserica Spitalului Municipal Caracal, din judeţul Olt, cel care a iniţiat şi coordonat numeroase proiecte sociale şi umanitare.
"Sunt fericit şi împlinit că sunt român. Unul dintre motive, ca să păstrăm direcţia vizavi de tot ceea ce înseamnă campanii umanitare, este că s-a dovedit şi se demonstrează că românii sunt altruişti, sunt umani, românii sunt mai solidari decât multe naţiuni. Şi vă mai spun un lucru - chiar zilele acestea vorbeam cu cineva din Olanda care datorită funcţiei călătoreşte şi în Germania şi Danemarca şi spunea: 'Părinte, noi mergem la bisericile noastre din Olanda, din Germania, din Danemarca, îmbrăcaţi în port tradiţional'. Da, în comunităţile româneşti, la biserică se duc aproape toţi îmbrăcaţi în straie naţionale. Este fantastic. Nu vedeţi alte comunităţi mergând în straie naţionale la biserică. La români vezi lucrul acesta, ceea ce este fantastic şi nu ai cum să nu fii bucuros şi împlinit că ai un astfel de neam care nu-şi uită identitatea şi-şi iubeşte ţară", a declarat pentru AGERPRES preotul Ion Iagăru.
Sursa foto: Ion Iagăru/Facebook.com
Datorită campaniilor iniţiate de preotul Ion Iagăru, derulate cu ajutorul voluntarilor din cadrul Asociaţiei ''Fiţi Buni'', de Crăciun şi de Paşte copiilor internaţi în spitale din judeţele Olt, Dolj şi Teleorman le sunt oferite cadouri, bebeluşilor aflaţi în cinci spitale din aceste zone le sunt asigurate lunar şerveţele umede şi scutece de unică folosinţă, iar la Spitalului Municipal Caracal au fost făcute renovări şi achiziţionate materiale şi echipamente pentru diferite secţii.
Pentru a oferi cadouri de sărbători copiilor internaţi în spitale, Ion Iagăru şi Asociaţia ''Fiţi Buni'' au început colecta în această săptămână, iar darurile vor fi oferite în apropierea Crăciunului.
Sursa foto: Ion Iagăru/Facebook.com
"În campania "Zâmbeşte! Familia (noastră) te iubeşte" pregătim daruri pentru copii internaţi în spitale în perioada sărbătorilor, pentru copii din regiunea bulgară Vidin şi pentru copii din familii nevoiaşe. Anul acesta este a zecea ediţie a campaniei. De obicei, noi ne propunem să putem oferi 300 - 400 de pachete cu daruri, dar în final reuşim să oferim 700 - 800 de pachete. La românii din Bulgaria vom merge în a doua zi de Crăciun, vom avea întâlniri la Centrul Cultural Român de la Vidin, la o grădiniţă din cartierul românesc şi apoi în câteva comune din jurul Vidinului", a punctat preotul.
Sursa foto: Ion Iagăru/Facebook.com
Tot prin campanii derulate de preotul Ion Iagăru, cu ajutorul voluntarilor de la Asociaţia ''Fiţi Buni'' şi al enoriaşilor bisericii, copii cu situaţii dificile au primit încălţăminte de iarnă, haine noi, rechizite, iar zeci de familii din mediul rural au beneficiat de dispozitive pentru filtrarea apei. Totodată, zeci de copii cu deficienţe de auz au primit aparate auditive, au fost asigurate lemne pentru încălzire pe timpul iernii pentru familii nevoiaşe şi au fost reparate locuinţe ale unor familii sau persoane aflate în nevoie.
De mai mulţi ani, campaniile preotului din Caracal ajung şi la comunitatea de români de pe Valea Timocului, din Bulgaria, unde sunt distribuite cadouri de sărbători, sunt oferite cărţi în limba română, au loc acţiuni pentru păstrarea identităţii culturale, a istoriei şi tradiţiilor românilor din Bulgaria. Totodată, la Vidin, preotul Ion Iagăru a contribuit la ridicarea un paraclis la spitalul din localitate.
Numeroase campanii de donare de sânge au fost de asemenea iniţiate şi coordonate de preotul Ion Iagăru, precum şi mai multe acţiuni de promovare a sportului şi mişcării care au avut în acelaşi timp şi scopuri caritabile, cum este cazul unor crosuri pentru achiziţia de ghiozdane complet echipate pentru copii din familii sărace.
Sursa foto: Ion Iagăru/Facebook.com
De asemenea, de opt ani, în fiecare vară, copii din familii sărace din România şi anul acesta copii din Bulgaria, de pe Valea Timocului, au fost în tabere la mare, gratuit, tot datorită campaniilor organizate de preotul din Caracal.
Preot de spital de peste 25 de ani, Ion Iagăru s-a implicat în acţiuni caritabile încă de la începutul activităţii, iar succesul demersurilor sale, spune el, se datorează şi eforturilor enoriaşilor bisericii, dar şi membrilor şi voluntarilor Asociaţiei 'Fiţi Buni', condusă de Nicoleta Iagăru (preşedinte) şi Carmen Niţă (vicepreşedinte).
Printre susţinătorii campaniilor iniţiate de preot s-au numărat în ultimii doi ani şi mai mulţi soldaţi portughezi aflaţi la instrucţie la Batalionul Infanterie Romanaţi din Caracal, care au participat în număr mare la întreceri sportive în scop caritabil, la acţiuni de donare de echipamente sportive şi rechizite pentru şcolari.
Sursa foto: Ion Iagăru/Facebook.com
Preotul Ion Iagăru este convins că toate demersurile sale au reuşit datorită credinţei sale, chiar şi atunci când soluţiile nu păreau posibile.
"Îmi doresc să continuăm campaniile noastre, să continuăm să ajutăm. Niciodată, dar niciodată nu s-a întâmplat să nu reuşim. Cât de greu, costisitor, cât de mare a fost efortul sau cât anticipam noi că o să fie bugetul sau nu anticipam, nu ne-a speriat niciodată, pentru că ştim că ne ajută cineva. E acolo, sus, cineva, Dumnezeu, care ne ajută şi Maica Domnului binecuvântează lucrarea. E un citat care mi-a plăcut întotdeauna, de la Maica Tereza: 'Dumnezeu nu te va judeca pentru ceea ce n-ai terminat, te va judeca pentru ceea ce n-ai început'. De ce reuşim? Ne punem în genunchi şi ne rugăm la Maica Domnului şi nu s-a întâmplat până acum, în 30 de ani, să nu avem reuşite. Gândiţi-vă că am cumpărat aparate auditive pentru copii de 10.000 şi ceva de lei şi am reuşit. La un moment dat nu mai vedeam nicio şansă să achităm sumele, că se strânseseră nişte sume destul de mari. A venit cineva şi ne-a ajutat. Nu se întâmplă, nu s-a întâmplat până acum să nu reuşim", a afirmat părintele.
Preotul Ion Iagăru a spus că pe viitor, în afară de continuarea campaniile caritabile deja cunoscute, îşi doreşte să concretizeze un proiect pentru învăţarea limbii române de către copii din comunitatea vlahă din Valea Timocului.
Sursa foto: Ion Iagăru/Facebook.com
"Mergem constant la Vidin şi de la anul vom avea un proiect pentru învăţarea limbii române, pentru că realitatea este acum aşa: cei care au peste 65 - 70 de ani vorbesc şi înţeleg româneşte, se uită la posturile de televiziune româneşti, mai ales la cele muzicale, cei care au în jur de 35 - 40 de ani înţeleg româneşte foarte bine, dar vorbesc mai puţin bine, iar copiii lor, adică persoanele de 18 - 20 de ani, înţeleg câte ceva, dar ştiu puţine cuvinte. Pentru că ei nu cunosc bine limba română, vrem să ducem carte românească şi să implicăm voluntari cadre didactice", a precizat Ion Iagăru.
De Ziua Naţională, preotul şi familia acestuia au pregătit steaguri pe care le arborează la biserică şi la locuinţă, vor fi prezenţi la ceremoniile organizate de autorităţile din Caracal şi apoi vor sărbători alături de membri ai Asociaţiei ''Fiţi Buni''.
Sursa foto: Ion Iagăru/Facebook.com
"Noi, preoţii, suntem implicaţi în manifestările din fiecare localitate, unde se organizează Tedeum, iar eu voi fi prezent la Caracal, la ceremonia ce va avea loc în municipiu. Ziua Naţională e o bucurie pentru toată familia noastră şi băiatul mijlociu ne-a cumpărat un steag mai mare, să-l punem la balcon, iar la biserică am schimbat steagul pe care îl aveam pe catarg cu unul mai mare, de trei metri. După ceremonia oficială, alături de toţi membrii Asociaţiei 'Fiţi Buni' suntem invitaţi la o familie din Cezieni să sărbătorim împreună şi e semn că oamenii apreciază activitatea noastră", a menţionat preotul Ion Iagăru. AGERPRES/(A, AS - autor: Cristina Matei, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Preotul profesor Eugen Pentiuc - numit protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice
Preotul Eugen Pentiuc, decanul Institutului Teologic Ortodox 'Sfânta Cruce' din Brookline, Massachusetts, a fost numit recent protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice. Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, Elpidofor, i-a acordat părintelui Pentiuc 'Crucea Bisericii Sfintei Sofia', transmițând salutul și felicităril
Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului
Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.
Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi
Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co
Patriarhul Daniel: Sfântul Constantin cel Mare - protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat de ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale, că acest sfânt a fost un protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului. 'Sfântul Constantin cel Mare este chemat să ajute Biserica lui Hristos,
Încep evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Constantin și Elena'
Celebrarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' va debuta, marți, cu Slujba Privegherii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, urmând să oficieze miercuri Sfânta Liturghie. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Rom&a
Alba: Episcopul Cristian Crișan a reprezentat Biserica Unită cu Roma la slujba de la Vatican de inaugurare a noului papă
Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată, duminică, la slujba inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, de către Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Potrivit Arhieparhiei, la celebrarea de la Vatican a fost prezent duminică și Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de
Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea
Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals
Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid
Alba: Grădiniță construită de Arhiepiscopia Ortodoxă
O nouă grădiniță, cu o capacitate de 65 de locuri, va funcționa din toamna acestui an la Alba Iulia, întreaga investiție fiind suportată de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. 'Începând cu toamna anului 2025, Grădini
Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală
Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l
Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației
Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot
Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea
Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi
Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai
Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I
Prezidențiale2025/ Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea în alegeri
Patriarhia Română a transmis, duminică, un comunicat de presă în care arată că Biserica Ortodoxă Română își 'reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale'. 'Biserica Ortodoxă Română își reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, prin delimitarea de o
Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom