logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Patriarhul Daniel: Pelerinajul nu este timp pierdut şi osteneală; ne maturizează, ne îndeamnă să dăm sens vieţii noastre

Imagine din galeria Agerpres

Pelerinajul nu este timp pierdut şi osteneală zadarnică, ci maturizează şi îndeamnă la a da sens vieţii, le-a transmis, vineri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, miilor de pelerini, preoţi şi diaconi participanţi la slujba oficiată la Altarul Mare de Vară al Catedralei Patriarhale, la sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

Înaltul ierarh a săvârşit slujba împreună cu Mitropolitul elen al Veriei, Naousei şi Kampaniei, Pantelimon, şi Mitropolitul bulgar de Ruse, Naum, alături de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi.

"Pelerinajul nu este timp pierdut şi osteneală zadarnică. Pelerinajul este un mare câştig duhovnicesc. El ne reaminteşte că suntem pelerini pe pământ şi că ne îndreptăm spre cetatea netrecătoare, spre cetatea noastră definitivă. (...) Pelerinajul ne maturizează, ne îndeamnă să dăm sens vieţii noastre, să umplem viaţa de prezenţa smerită şi milostivă a lui Hristos. Pelerinajul este un act de credinţă, de speranţă şi de iubire, dar şi un moment de recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite. Pelerinajul este şi un act de pocăinţă pentru păcate şi cererea iertării, este un prilej de a cere sfinţilor să ne ajute să-l iubim pe Dumnezeu cum l-au iubit ei", a spus Patriarhul Daniel.

El a subliniat că hramul unui locaş de cult poate fi un eveniment de întărire a credinţei, de împrospătare a rugăciunii, de cunoaştere a altor persoane decât cele întâlnite zilnic în parohie, în mănăstire sau în localitatea de unde provine fiecare.

Potrivit Patriarhului Daniel, în minunile pe care Cuviosul Dimitrie cel Nou le-a săvârşit "se manifestă, nu o putere orgolioasă, ci o iubire smerită şi milostivă". "Aceasta este iubirea lui Hristos şi iubirea sfinţilor, ea nu este o iubire arogantă şi posesivă, ci smerită şi milostivă", a evidenţiat înaltul ierarh ortodox.

PF Daniel a adăugat că, atunci când credincioşii cinstesc sfinte moaşte, nu cinstesc oase, cum afirmă unele persoane "nepregătite", "neinformate" sau "rău intenţionate", ci "se întâlnesc cu persoana sfântului".

"Când cinstim sfintele icoane, nu cinstim lemnul, ci persoana care este reprezentată", a spus Preafericitul Părinte, accentuând că "pelerinii simt prezenţa harului Duhului Sfânt lucrător în sfinţi şi se bucură, iar cei care n-au credinţă şi nici simţire duhovnicească se tulbură".

Totodată, Patriarhul a completat că Sfântul Cuvios Dimitrie "a ajutat foarte mult poporul dreptcredincios din Bucureşti, mai ales în timpul stăpânirii comuniste", menţionând că, "în 1989, Patriarhia a fost obligată să mute racla pentru că a fost organizată o şedinţă a Marii Adunări Naţionale (actuala clădire a Palatului Patriarhiei - n.r.) tocmai în data de 27 octombrie".

"Înţeleptul Patriarh Teoctist a mutat racla sfântului nu departe de catedrală, în Biserica Sf. Nicolae - Vlădica. Şi aşa credincioşii au mers şi s-au închinat acolo de sărbătoarea sfântului. Dar, în acelaşi an, spre Crăciun, regimul comunist a căzut. (...) Deci sfinţii au modul lor de a corecta greşelile oamenilor şi această atitudine ostilă faţă de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou pe care a avut-o regimul comunist s-a transformat într-o încurajare misionară a Bisericii. De aceea, putem spune, împreună cu psalmistul: 'Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Săi!'", a mai arătat PF Daniel.

În acest context, Patriarhul a menţionat trecerea în proprietatea BOR a Palatului Patriarhiei şi înfiinţarea Centrului de presă Basilica.

Înaltul ierarh a mulţumit pelerinilor pentru "multa răbdare" manifestată la pelerinaj.

"Vă felicităm pe toţi, iubiţi credincioşi pelerini, pentru evlavie şi multa răbdare pe care le-aţi arătat şi ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu şi tuturor sfinţilor să vă răsplătească râvna şi osteneala cu darurile Sale duhovniceşti şi mântuitoare", a încheiat Patriarhul Daniel.

În cuvântul său, Mitropolitul Pantelimon şi-a exprimat admiraţia pentru evlavia cu care mii de oameni au luat parte la Sfintele Liturghii şi au venit să se închine la Sfintele Moaşte.

***
Evenimentele organizate cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au început sâmbăta trecută, urmând să se încheie duminică. Alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, în acest an sunt cinstite şi o parte din moaştele Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, împreună cu cea mai veche icoană a Sfintei Fecioare, Icoana Maicii Domnului Panaghia Soumela, aduse din Grecia de la Mitropolia de Veria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, peste 80.000 de pelerini s-au închinat până vineri la Sfintele Moaşte, care vor fi reaşezate, duminică, în Catedrala Patriarhală, după după închinarea ultimului pelerin.

***
Sfântul Cuvios Dimitrie s-a născut în perioada împăraţilor româno-bulgari Petru şi Ioniţă Asan (secolele XII - XIII), la câţiva kilometri de oraşul Rusciuc, într-un sat locuit de vlahi, Basarabov, pe valea râului Lomul, din părinţi ortodocşi. El s-a călugărit la o mănăstire de pe valea Lomului, nu departe de Basarabov.

În timpul războiului ruso-turc din Balcani (1769 - 1774), generalul rus Petru Salticov a ridicat sfintele moaşte să le ducă în Rusia. Dar, la stăruinţa unui bun creştin român, Hagi Dimitrie, moaştele Sfântului Dimitrie au fost dăruite Ţării Româneşti şi aşezate cu mare cinste în Catedrala mitropolitană din Bucureşti în iulie 1774, unde se află şi astăzi.

Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat oficial Ocrotitorul oraşului Bucureşti de către Mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793). AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car