logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: "Noaptea arestărilor", eveniment comemorativ organizat în weekend de Episcopia greco-catolică de Oradea

Image

Episcopia Greco-Catolică de Oradea (EGCO) organizează sâmbătă şi duminică evenimentul "Noaptea arestărilor", pentru a comemora arestarea, din 28/29 octombrie 1948, a episcopului Valeriu Traian Frenţiu şi a celorlalţi şase episcopi greco-catolici martiri, beatificaţi de Papa Francisc în 2019.

"Evenimentul acesta este momentul culminant din seria de evenimente ale Episcopiei Greco-Catolice de Oradea dedicate în acest an comemorării a 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite în timpul regimului comunist, începând cu anul 1948 (Decretul 358 din 1 decembrie 1948) şi până în 1989. Este un moment foarte trist pentru istoria noastră pe care nu trebuie să îl uităm, ci să îl comemorăm cu aducere aminte şi recunoştinţă," a declarat, într-un comunicat, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea.

 



Palatul episcopal va fi deschis publicului, sâmbătă şi duminică (28-29 octombrie a.c.), între orele 12 - 16, pentru a vizita aici expoziţia "75 de ani de la interzicerea Bisericii Greco-Catolice" pregătită de departamentul cultural al episcopiei. Aceasta cuprinde portretele episcopilor greco-catolici martiri deţinuţi, precum şi obiecte din patrimoniul istoric al episcopului martir Valeriu Traian Frenţiu, episcop de Oradea Mare în perioada 1922-1948, arestat de autorităţile comuniste în Noaptea arestărilor şi decedat la Penitenciarul din Sighet.

Programul zilei de sâmbătă prevede, la ora 16, în Palatul episcopal, prezentarea cărţii "Episcopul Valeriu Traian Frenţiu în dosarele Securităţii", scrisă de Sergiu Stoica şi apărută la Editura Mega, Cluj-Napoca, 2023. Va vorbi despre arestarea episcopilor români greco-catolici în 1948, istoricul Laura Stanciu. Lansat pe 13 octombrie a.c., la Oradea, în cadrul Simpozionului internaţional Şcoala Ardeleană, volumul se înscrie în seria cercetărilor care scot la lumină documente din arhivele Securităţii.

 

Va urma, la ora 17, o scurtă procesiune cu candele aprinse de la Palatul episcopal la Catedrala "Sfântul Nicolae", aflată în vecinătate, intonându-se Imnul Fericiţilor Episcopi Martiri Români, după care se va oficia Acatistul Fericiţilor Episcopi Români Martiri.

De la ora 18, va avea loc proiecţia filmului documentar "Fericitul Episcop Valeriu Traian Frenţiu" pe Palatul episcopal, situat în Piaţa Unirii, în colaborare cu Oradea Heritage.

Documentarul, cu o durată de aproape 13 minute, a fost lansat pe 1 iunie 2020, la un an de la vizita Papei Francisc în România, când au fost ridicaţi la cinstea altarelor cei şapte episcopi români martiri greco-catolici: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu. A înregistrat peste 80 000 de vizualizări on-line doar în primul an de lansare.

 



Pe parcursul zilelor următoare va fi publicată pe site-ul Episcopiei greco-catolice de Oradea o serie de articole din dosarul de beatificare al Fericiţilor episcopi greco-catolici martiri, care are la bază o cercetare de peste 20 de ani a peste 40 de mii de documente - datele biografice, condiţiile, împrejurările arestării şi patrimoniul de sfinţenie al acestora, de Nistor Alin Bădiceanu, preşedinte AGRU Oradea, care realizează în prezent o lucrare de licenţă la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universităţii Babeş Bolyai - departamentul Oradea - despre "Via Crucis a Episcopatului Bisericii Române-Unite".

Potrivit episcopului Virgil Bercea, acest an comemorativ, 2023, este unul deosebit care ne aduce aminte ce se întâmpla în urmă cu 75 de ani, când Biserica Greco-Catolică a fost scoasă în afara legii, desfiinţată practic.

"Ne este greu să ne punem în acel context, despre cum s-au petrecut efectiv evenimentele. Luna trecută, la Academia Română din Bucureşti a fost adus un omagiu celor şapte Fericiţi Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, chiar în ziua în care în urmă cu 75 de ani, pe 27 septembrie 1948, s-a dat ordinul să fie desfiinţată Biserica Română-Unită cu Roma. În această lună i-am comemorat la Oradea prin diferite evenimente, nu pentru că ne place să ne întoarcem mereu în trecut, ci pentru că istoria este maestră şi trebuie să ne înveţe. Mântuitorul ne învaţă astăzi, iar la El facem mereu referinţă chiar dacă a fost acum 2000 de ani, aducând şi rescriind Evanghelia în viaţa noastră. Ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 75 de ani nu trebuie să fie uitat, niciodată, nu pentru ca să ne răzbunăm, ci pentru a merge înainte împreună, pentru a fi noi pământul cel bun şi a aduce roade, în prezent. Doar astfel putem să mergem înainte - cu recunoştinţă şi memorie - căci memoria vie ne dă conştiinţa locului de origine, ne arată cine suntem şi ne oferă o perspectivă," a afirmat episcopul Virgil Bercea. AGERPRES/(AS - autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu) 

 

Sursa fotografiilor: Episcopia Greco-Catolică de Oradea

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car