REPORTAJ/Iaşi: De 20 de ani, o familie de florari din Bucureşti decorează baldachinul în care va fi depusă racla cu moaştele Sf.Parascheva

De 20 de ani, o familie de florari din Bucureşti vine la Iaşi pentru a împodobi baldachinul în care racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva este depusă spre închinarea credincioşilor veniţi pentru a prăznui hramul acesteia.
"Ne bucurăm că şi anul acesta a venit familia Buştei cu flori minunate, care vor împodobi baldachinul în care vor fi aşezate moaştele Sf. Cuvioase Parascheva. E al 20-lea an consecutiv. Este o jertfă foarte mare pe care această familie o face. Dânşii mărturisesc că Sfânta nu rămâne datoare. De fiecare dată ei primesc ajutor şi în niciun caz nu sunt păgubiţi cu ceva în urma acestui dar pe care îl fac, aceste jertfe de natură materială. În primul rând este o jertfă de suflet. Ei o iubesc foarte mult pe Sf. Cuvioasă Parascheva şi nu a fost an în care să nu fie aici", afirmă preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Despre iubirea faţă de Sfânta Cuvioasă Parascheva, despre credinţa şi bucuria de a dărui vorbeşte şi Ioan Buştei, capul familiei din Bucureşti, care de 20 de ani împodobeşte baldachinul care este amplasat în Curtea Mitropolitană cu puţin timp înainte de începerea pelerinajului de hramul Sf. Parascheva.
Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES
"Ne bucurăm de fiecare dată să împodobim baldachinul. Venim cu drag în fiecare an, mai ales că oamenii se bucură. Se bucură şi cei care le fac şi cei care ne privesc. Toţi pelerinii se bucură de ele", spune Ioan Buştei.
Ceva mai încolo se află şi restul familiei. Cu toţii au venit de la Bucureşti special pentru momentul în care este împodobit baldachinul. Şi anul acesta, ca şi în anii trecuţi, sunt reţinuţi la cuvinte. Ei spun că pur şi simplu au venit să îmbrace în straie de sărbătoare baldachinul Sfintei. Sunt şi mai rezervaţi atunci când sunt întrebaţi de ziariştii curioşi despre implicarea financiară. Subliniază însă că, ori de câte ori au avut nevoie de ajutor, Sfânta le-a fost aproape şi i-a ajutat, aşa că pentru ei banii nu au importanţă, mai ales că e felul lor de a-i mulţumi pentru binele primit.
Ne reamintesc faptul că străbat aproape 400 de kilometri de la Bucureşti la Iaşi pentru a face un lucru de suflet. În 2004, familia Buştei se afla într-un mare impas financiar, aşa că şi-a căutat speranţa în credinţă. Au venit timp de trei luni la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. La scurt timp, situaţia familiei s-a redresat. Ei spun că de atunci Sfânta a fost alături de ei atât în cele mai grele momente din viaţă, dar şi în cele mai frumoase. Tot de atunci, în semn de recunoştinţă, familia Buştei a decis să decoreze baldachinul special amenajat în Curtea Mitropoliei şi Bucovinei pentru a se închina pelerinii.
Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES
"De 20 de ani pentru noi înseamnă că e bine, înseamnă că ceea ce ne-am propus în primul an aduce bucurie, aduce în sufletele noastre un lucru care e greu de explicat în cuvinte. Bucuria noastră continuă. De fiecare dată venim cu mult drag şi multă voinţă de a face lucruri frumoase. Sfânta Parascheva ajută, ajută cu siguranţă. Ne e greu să explicăm în cuvinte ceea ce se întâmplă în sufletele noastre, ceea ce ni se întâmplă în viaţă", mărturiseşte Ioan Buştei.
În ceea ce priveşte alegerea florilor care decorează baldachinul, se întâmplă ca de fiecare dată culoarea acestora să fie aceeaşi cu veşmintele special create pentru a fi puse pe moaştele Sf. Parascheva de hramul acesteia.
"Şi anul acesta, aşa cum s-a întâmplat şi în anii anteriori, fără să ne fi vorbit înainte, au găsit culori care se potrivesc cu ceea ce se pune pe trupul Sfintei, adică acel veşmânt. Au ales anul acesta în primul rând culoarea albă, pentru că, au zis ei, Sf. Cuvioasa Parascheva este o mireasă a lui Hristos, şi au ales culori albastre care să puncteze acest alb, neştiind că noi am avut posibilitatea de a alege între mai multe veşminte şi l-am ales pe cel care are culoarea albastru", afirmă preotul Constantin Sturzu.
Coincidenţa a fost remarcată atât de clerici cât şi de laici. Cei din familia Buştei spun că niciodată nu discută cu preoţii despre culorile florilor alese pentru împodobirea baldachinului.
Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES
"Anul acesta avem o combinaţie de flori albe. Avem trei tipuri de crizantemă, unul care se numeşte Viena, un altul care are un bănuţ verde în mijloc...Avem crini albi, care miros foarte bine. Avem şi trandafiri albi foarte frumoşi. Ca piesă de detaliu avem fire de delphinium albastru, nuanţă care va fi regăsită şi pe veşmântul Sfintei. Noi nu ştim niciodată dinainte cum va fi îmbrăcată Sfânta. Lucrurile se întâmplă aşa fără discuţii prealabile. Noi pregătim florile cu drag, cu bucurie, cu gândul de a bucura şi încânta pe toată lumea pentru că florile sunt frumoase. Fiecare floare semnifică dragostea noastră pentru Sf. Cuvioasă Parascheva şi pentru oamenii care vin să se închine la racla acesteia", declară Ioan Buştei.
Şi nu e singura coincidenţă. Sau minune, cum o consideră familia Buştei. Când sunt urcate în camioanele care trebuie să ajungă la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei majoritatea florilor sunt boboci. Ele încep să îşi deschidă petalele în preajma baldachinului.
"Cred că încep să înflorească odată ce sunt aşezate pe baldachin. Munca şi aranjarea decorurilor încep în Bucureşti, acolo unde avem noi depozitul de flori, pentru că avem nevoie de flori foarte proaspete. Sunt vreo 20 de oameni care lucrează la aceste decoruri. Le aranjăm frumos în apă, le pregătim, le sortăm, facem aranjamentele florale. Pregătirea durează cam trei zile. Cum reuşim să le facem să reziste atâtea zile? Este un secret. Un secret pe care îl ştim foarte bine. Noi le alegem să fie proaspete, însă acest loc şi Sfânta Parascheva le fac să fie proaspete atât de mult. Am avut un an în care au stat proaspete şi o lună de zile. Adică 30 de zile, şi noi ne pricepem la flori, ni se pare că e mult. În anul în care a izbucnit pandemia am venit cu florile la Iaşi, nu am avut voie să împodobim baldachinul, ne-am întors la Bucureşti, le-am ţinut o săptămână în frigider, după care ni s-a permis să venim să le aranjăm, le-am adus la Iaşi. Aveau deja două săptămâni de când le achiziţionasem. Au mai stat o săptămână pe baldachin. Adică au rezistat aproape o lună de zile fără să se păteze petalele, tulpinile sau frunzele. Asta înseamnă că Iaşiul e un oraş frumos, cu oameni buni, şi cu Sf. Cuvioasă care are grijă de noi", a povestit Ioan Buştei.
Foto: (c) Daniela Malache/AGERPRES
Anual, în preajma zilei de 14 octombrie, când creştinii ortodocşi prăznuiesc hramul Sfintei Parascheva, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară. Aproximativ 300.000 de credincioşi vin în pelerinaj la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, care este scoasă într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropolitană.
Alături de racla cu moaştele celei considerate a fi ocrotitoarea Moldovei şi a săracilor, anual sunt aduse la Iaşi şi moaşte ale altor sfinţi. Anul acesta vor fi aduse, spre închinare, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, din Creta, moaştele Sfântului Andrei Criteanul, supranumit "exarhul cântăreţilor bisericeşti". AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car