Patriarhul Daniel, mesaj de Ziua persoanelor vârstnice: Recunoştinţă celor care ne-au născut, crescut şi educat

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a transmis un mesaj de Ziua internaţională a persoanelor vârstnice (1 octombrie 2023), în care îndeamnă la reflecţie asupra grijii pe care Biserica o are faţă de toate generaţiile, dar în special faţă de bătrâni.
"Ziua internaţională a persoanelor vârstnice coincide cu sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului şi ne cheamă să reflectăm asupra grijii pe care Biserica o are faţă de toate generaţiile, dar în special faţă de bătrâni. Pentru ierarhii, clerul şi credincioşii Patriarhiei Române este un moment de recunoştinţă adusă celor care ne-au născut, crescut şi educat, celor cărora s-au jertfit pentru ca noi să fim liberi în ţara şi credinţa noastră strămoşească", transmite Patriarhul.
În ceea ce priveşte contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la sprijinirea concretă a persoanelor vârstnice, prin serviciile sociale, proiectele şi programele social-filantropice dedicate seniorilor, PF Daniel arată că "vorbim de un număr de 27 de centre de zi, 53 de centre rezidenţiale, 30 de servicii de îngrijire la domiciliu şi 21 de servicii de îngrijiri socio-medicale la domiciliu".
"Pe lângă aceste instituţii special dedicate vârstnicilor, există şi 61 birouri de asistenţă socială, 120 de cantine sociale şi masă la domiciliu care au ca beneficiari majoritari persoanele vârstnice. Astfel, Biserica noastră sprijină zi de zi peste 66.000 de persoane vârstnice: bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi care prezintă grave probleme de sănătate. În contextul acestui An omagial 2023 al pastoraţiei persoanelor vârstnice, în ziua de 11 aprilie 2023, a fost semnat un Protocol de colaborare în domeniul incluziunii şi asistenţei sociale între Patriarhia Română şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, cu scopul intensificării cooperării în domeniul social, atât în ceea ce priveşte îngrijirea de lungă durată, cât şi celelalte programe şi proiecte sociale care vizează toate categoriile sociale dezavantajate", precizează Patriarhul Daniel.
Înaltul ierarh ortodox mai informează că "zilnic, prin cele peste 13.000 de parohii din mediul rural şi urban, unde slujesc peste 14.000 de preoţi, se oferă vârstnicilor vulnerabili din comunităţi sprijin sufletesc şi sprijin material, constând în pachete cu hrană, lemne, plata facturilor, transport la spital sau cabinete medicale, achiziţionarea de medicamente".
"Organizaţii caritabile din Federaţia Filantropia oferă servicii licenţiate în sistem rezidenţial, în centre de zi şi la domiciliu, unui număr zilnic de peste 1.000 de seniori. Sute de specialişti ai acestor instituţii sociale din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, furnizori acreditaţi de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, oferă suport specializat vârstnicilor prin servicii licenţiate, respectând legislaţia naţională în vigoare: Legea 292/2011 (Legea Asistenţei sociale), Legea asistenţei persoanei vârstnice (Legea 17/2000) şi Ordinul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale nr.29/2019, privind respectarea standardelor minime de calitate pentru furnizarea serviciilor dedicate persoanei vârstnice", spune PF Daniel.
Dintre campanii cele mai importante la nivel naţional, Patriarhul BOR aminteşte: campania "Sănătate pentru sate", prin care medici creştini ortodocşi se deplasează în zonele rurale şi oferă consultaţii gratuite mai ales persoanelor vârstnice, având în acest moment peste 12.000 de beneficiari; campania "Donează sânge, salvează o viaţă!" în cei 10 ani de la iniţiere a înregistrat ca rezultat recoltarea a peste 23.000 de litri de sânge, cu ajutorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale şi, nu în ultimul rând, programul de telemedicină (screening şi diagnosticare) implementat de mai multe organizaţii din Federaţia Filantropia, prin care se asigură servicii de medicină pacienţilor preponderent vârstnici, care nu au posibilitatea fizică sau capacitatea financiară de a accede la consultaţii de specialitate.
"În ceea ce priveşte contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la sprijinirea concretă a persoanelor vârstnice, prin serviciile sociale, proiectele şi programele social-filantropice dedicate seniorilor, vorbim de un număr de 27 de centre de zi, 53 de centre rezidenţiale, 30 de servicii de îngrijire la domiciliu şi 21 de servicii de îngrijiri socio-medicale la domiciliu. Pe lângă aceste instituţii special dedicate vârstnicilor, există şi 61 birouri de asistenţă socială, 120 de cantine sociale şi masă la domiciliu care au ca beneficiari majoritari persoanele vârstnice. Astfel, Biserica noastră sprijină zi de zi peste 66.000 de persoane vârstnice: bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi care prezintă grave probleme de sănătate. Ne rugăm Preasfintei Treimi să reverse binecuvântare şi iubire peste toţi bătrânii sau bunicii neamului românesc, ca să privească cu blândeţe şi bunătate către generaţiile tinere şi cu speranţă către lumina Împărăţiei cerurilor, pentru rugăciunile Maicii Domnului şi ale tuturor sfinţilor", transmite ierarhul.
Statisticile, la nivel mondial, arată faptul că procesul de îmbătrânire este unul foarte accelerat, 9,6% din populaţia lumii fiind vârstnică, adică aproximativ 800 milioane de persoane. În România, din 19,2 milioane de locuitori, trăiesc 3,7 milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani (aproape 20% din populaţia ţării) conform raportului Institutului Naţional de Statistică, se mai arată în mesajul Patriarhului BOR. AGERPRES / (AS - autor: Daniel Popescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car