CORECTURĂ Reprezentanţii Conferinţei Episcopilor Catolici - la ambasadorul Israelului; Vexler: Este un semn de deschidere şi prietenie pe care îl apreciem

În ştirea cu titlul ''Reprezentanţii Conferinţei Episcopilor Catolici - la ambasadorul Israelului; Vexler: Este un semn de deschidere şi prietenie pe care îl apreciem'', transmisă marţi, la ora 19,34 pe fluxurile Culte şi Bucureşti, în paragraful nouă se va citi corect "58 de ani", în loc de "30 de ani".
Retransmitem ştirea în forma corectă:
Reprezentanţii Conferinţei Episcopilor Catolici - la ambasadorul Israelului; Vexler: Este un semn de deschidere şi prietenie pe care îl apreciem
Reprezentanţii Conferinţei Episcopilor Catolici au fost primiţi, marţi seară, de ambasadorul Statului Israel în România, Reuven Azar, prilej cu care preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, a anunţat că Parlamentul va institui anul 2025 ca anul "Cardinal Iuliu Hossu".
Silviu Vexler a participat, marţi seară, la reşedinţa Ambasadorului Statului Israel în România, la un eveniment dedicat semnării, în urmă cu 30 de ani, a acordului istoric de stabilire a relaţiilor diplomatice dintre Statul Israel şi Statul Vatican, la care au participat reprezentanţii Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER).
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
"Procedura legislativă s-a încheiat, acum urmează să meargă la preşedintele României pentru promulgare", a declarat Silviu Vexler, pentru AGERPRES.
Preşedintele FCER a arătat că declaraţia "Nostra Aetate" (în traducere din latină, "În vremea noastră"), care a stabilit relaţiile Bisericii Romano- Catolice cu Statul Israel, dată de al Doilea Conciliu Vatican, "a transformat din toate punctele de vedere relaţiile dintre Biserica Catolică la nivel mondial şi comunităţile evreieşti din lume".
"A fost o schimbare radicală în bine, piatra de fundament - putem spune astfel - care a reconstruit relaţiile dintre evrei şi catolici. Sunt deosebit de încântat şi bucuros că un astfel de moment are loc. Este un semn de deschidere şi prietenie pe care îl apreciem, cu atât mai mult cu cât relaţia dintre FCER şi Biserica Romano-Catolică, respectiv Biserica Română Unită cu Roma Romano-Catolică, sunt cu adevărat nu doar de colaborare, ci şi de prietenie", a declarat Vexler.
Referindu-se la proiectul de lege adoptat, preşedintele FCER a arătat că una dintre motivaţiile fundamentale pe care le-a avut atunci când a iniţiat proiectul amintit a fost reprezentată de gesturile "cu totul deosebite şi unice" pe care Cardinalul Hossu le-a făcut, "riscându-şi propria viaţă pentru a-i proteja şi a încerca să-i salveze pe evreii care intrau sub păstorirea sa".
Silviu Vexler a mai amintit că, "similar, recent, Comunităţile Evreieşti din întreaga lume au formulat un răspuns la declaraţia 'Nostra Aetate', la care s-a alăturat şi FCER".
"Poate puţin diferit faţă de celelalte ţări şi comunităţi evreieşti din lume, noi am semnat declaraţia împreună cu Biserica Romano-Catolică şi Biserica Greco- Catolică. Ea urmează să fie înmânată, săptămâna aceasta, Papei Francisc de către Congresul Mondial Evreiesc, aşa că putem spune că în această seară, la bucuria întâlnirii se adaugă şi acest motiv", a mai spus Silviu Vexler.
Ambasadorul Statului Israel în România, Reuven Azar, şi-a exprimat satisfacţia pentru celebrarea a 58 de ani de la adoptarea declaraţiei "Nostra Aetate", care a schimbat poziţia Bisericii Romano-Catolice faţă de poporul evreu şi Statul Israel.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
"Aceasta a dus la promovarea relaţiei Bisericii Romano-Catolice cu poporul evreu şi la promovarea luptei comune împotriva antisemitismului", a spus diplomatul israelian.
La rândul său, Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti Romano-Catolic, Aurel Percă, a exprimat, în numele Conferinţei Episcopilor Catolici din România, satisfacţia pentru această primă întâlnire dintre un ambasador al Statului Israel în România şi reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice, pe care a numit-o "istorică".
"Semnarea acordului dintre Statul Israel şi Statul Vatican a pus bazele unei colaborări care a dus apoi la vizite nenumărate ale Papilor, care au vizitat Ţara Sfântă. Ne bucurăm că Israelul rămâne pentru noi un punct de referinţă. Spunem noi, poporul evreu este fratele nostru mai mare în credinţă, pentru că rădăcinile credinţei noastre se regăsesc în Ţara Sfântă. Şi dorim ca această colaborare să continue şi să aducă multă pace şi prosperitate poporului evreu. Cu această vizită scriem şi o pagină de istorie, pentru că este prima iniţiată de un ambasador al Statului Israel", a spus Monseniorul Percă.
Cu acest prilej, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Cristian Crişan, a transmis un mesaj al Cardinalului Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice, prin care înaltul ierarh mulţumeşte Ambasadorului Israelului precum şi deputatului Silviu Vexler pentru sprijinul pe care l-au acordat în demersul declarării anului 2025 ca anul "Cardinal Iuliu Hossu" şi pentru susţinerea iniţiativei ca episcopul martir Iuliu Hossu să fie recunoscut Drept Între Popoare.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de cameră decizională, propunerea legislativă privind instituirea anului 2025 ca "Anul Cardinal Iuliu Hossu" pentru celebrarea acestei personalităţi, proiectul fiind iniţiat de deputaţii minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ şi Silviu Vexler.
"Se instituie anul 2025 că "Anul Cardinal Iuliu Hossu" pentru celebrarea vieţii, operei, personalităţii, martiriului, rolului determinat în realizarea Marii Uniri şi a eforturilor depuse pentru salvarea evreilor în perioada Holocaustului ale episcopului Eparhiei de Cluj-Gherla din cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică cardinalului, senatorului de drept în Parlamentul României, membrului de onoare al Academiei Române şi deţinutului politic Iuliu Hossu", se arată în proiectul de lege. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niţă, editori online: Ady Ivaşcu, Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Preotul profesor Eugen Pentiuc - numit protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice
Preotul Eugen Pentiuc, decanul Institutului Teologic Ortodox 'Sfânta Cruce' din Brookline, Massachusetts, a fost numit recent protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice. Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, Elpidofor, i-a acordat părintelui Pentiuc 'Crucea Bisericii Sfintei Sofia', transmițând salutul și felicităril
Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului
Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.
Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi
Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co
Patriarhul Daniel: Sfântul Constantin cel Mare - protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat de ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale, că acest sfânt a fost un protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului. 'Sfântul Constantin cel Mare este chemat să ajute Biserica lui Hristos,
Încep evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Constantin și Elena'
Celebrarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' va debuta, marți, cu Slujba Privegherii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, urmând să oficieze miercuri Sfânta Liturghie. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Rom&a
Alba: Episcopul Cristian Crișan a reprezentat Biserica Unită cu Roma la slujba de la Vatican de inaugurare a noului papă
Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată, duminică, la slujba inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, de către Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Potrivit Arhieparhiei, la celebrarea de la Vatican a fost prezent duminică și Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de
Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea
Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals
Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid
Alba: Grădiniță construită de Arhiepiscopia Ortodoxă
O nouă grădiniță, cu o capacitate de 65 de locuri, va funcționa din toamna acestui an la Alba Iulia, întreaga investiție fiind suportată de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. 'Începând cu toamna anului 2025, Grădini
Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală
Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l
Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației
Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot
Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea
Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi
Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai
Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I
Prezidențiale2025/ Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea în alegeri
Patriarhia Română a transmis, duminică, un comunicat de presă în care arată că Biserica Ortodoxă Română își 'reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale'. 'Biserica Ortodoxă Română își reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, prin delimitarea de o
Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom