TM2023/Timiş: ITO şi-a deschis porţile, sub semnul prieteniei creştine, în Parcul Rozelor

Prietenia este o relaţie de preţuire şi ajutorare reciprocă, până la jertfelnicie, iar prietenul credincios este acoperământ tare, fiecare fiind evaluat sau judecat după cât i-a iubit cu iubire milostivă şi smerită pe semenii săi cât a trăit pe pământ, a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, joi seara, la deschiderea Întâlnirii Internaţionale a Tinerilor Ortodocşi.
ITO se desfăşoară la Timişoara, în perioada 31 august - 3 septembrie şi reuneşte în jur de 5.000 de tineri ortodocşi din întreaga lume.
Patriarhul a subliniat că tema întâlnirii ITO, "Voi sunteţi prietenii Mei", este una profund biblică iar despre semnificaţiile prieteniei s-a vorbit din Antichitate până la Sfânta Scriptură.
Sursa foto: Agenția de știri Basilica/Facebook
"Reţinem că prietenia omului cu Dumnezeu, prin rugăciune, şi cu semenii, prin fapte bune, este lumina cea mai sigură a vieţii, lumina pe care o va purta fiecare om în sufletul său, la orice vârstă, în orice loc, în timp şi în eternitate. Prietenia tinerilor ortodocşi cu Domnul Iisus Hristos se cultivă în primul rând prin rugăciune personală şi comunitară, prin participarea la sfintele liturghii şi la celelalte slujbe, deoarece dragostea curată se naşte din rugăciune. Prezenţa tainică a lui Hristos este în aproapele nostru bolnav, trist, descurajat şi să-i răspundem cu iubire smerită şi milostivă. Prietenul credincios este leacul vieţii şi cei ce se tem de Domnul îl vor afla pe El", a spus Patriarhul BOR, pe scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor.
Mitropolitul Ioan al Banatului a adus în cuvântul său un elogiu limbii române, de Ziua acesteia, precum şi tinerilor martiri care au căzut în Decembrie 1989 în Timişoara pentru libertate şi i-a îndemnat pe tineri să fie buni creştini în patriile în care trăiesc.
"Fiţi alături de preoţii dumneavoastră, nu-i lăsaţi singuri! Preotul la altar duce rugăciunile voastre şi cheamă puterea harului Duhului Sfânt (...). Străduiţi-vă să puteţi răspunde provocărilor societăţii contemporane, nu fugiţi de ştiinţă, nu o condamnaţi, pentru că statisticile arată că marea majoritate a laureaţilor Premiilor Nobel cred în Cel de Sus. Fiecare nouă generaţie îşi are provocarea cu ateismul, voi cu alte ideologii şi religii, dar niciuna dintre religiile care ni se servesc astăzi nu este de Sus, ci doar una, cea adusă de Hristos. Rămâneţi torţe vii în bisericile voastre şi Îl rog pe Dumnezeu ca prietenia care se va lega zilele acestea între tinerii din Banat, din ţară şi din diaspora să dăinuiască mult timp, până la venirea Mântuitorului. Prietenia alungă singurătatea şi izolarea", a subliniat Mitropolitul Ioan al Banatului.
În Parcul Rozelor, au trecut prin faţa înaltelor feţe bisericeşti din ţară şi din lumea creştină de dincolo de graniţe peste 50 de delegaţii din România şi din mai multe ţări creştine, care şi-au arborat drapelele, ultimele fiind delegaţiile Arhiepiscopiei Timişoarei şi cea a voluntarilor, conduse de protopopul de Timişoara, Zaharia Pereş.
În spiritul acestui concept, la ediţia din acest an a ITO, eveniment trecut în agenda Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023, au fost invitaţi reprezentanţi ai culturii, educaţiei şi politicului - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, parlamentari, miniştri, profesori universitari, academicieni, care vor susţine conferinţe pentru tinerii participanţi.
"Vor fi abordate probleme de istorie şi cultură universală, fiecare conferinţă având în centrul ei cuvântul Evangheliei. Vineri noaptea se va săvârşi la Catedrala Mitropolitană o slujbă de priveghere, unde am invitat părinţi de la schitul nostru românesc Prodromu din Muntele Athos, care le vor vorbi tinerilor despre istoricul Sfântului Munte Athos, despre schitul nostru şi despre părintele Petroniu, fostul stareţ al schitului, plecat recent dintre noi, pentru că tinerii sunt doritori de slujbele de la miezul nopţii. Cuvântul Evangheliei lui Dumnezeu trebuie să rodească sfinţenie şi sfinţi", a subliniat mitropolitul.
Sâmbătă vor fi organizate conferinţe despre traficul de fiinţe umane şi consumul de droguri. "Îmbinăm ştiinţă, cultură, religie şi încercăm să vindecăm şi rănile sufleteşti şi trupeşti. Nădăjduim că miile de tineri care vor participa la aceste conferinţe vor duce mesajul antidrog între colegii lor", a spus Mitropolitul Ioan al Banatului. Va fi organizat şi un marş paşnic în memoria tinerilor care au căzut în Revoluţia din Decembrie 1989, la Timişoara. Seara, vor fi organizate la mai multe biserici din Timişoara întâlniri între tinerii participanţi şi credincioşii parohiilor respective, unde vor fi şi ierarhi invitaţi din străinătate.
Duminică va fi oficiată Liturghia şi va fi predată "flacăra" acestei acţiuni tinerilor de la Bucureşti, pentru că în 2025 se vor împlini 100 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române şi ITO se va organiza în Capitală. AGERPRES/(A, AS - autor: Otilia Halunga, editor: Antonia Niţă, editor online: Andreea Preda)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car