Vaslui: Pericolele erei mediilor digitale, discutate la cea de-a V-a ediţie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi

Prodecanul Centrului de Studii şi Cercetări "Dumitru Stăniloae" din Paris, părintele Răzvan Ionescu, a vorbit, sâmbătă, la cea de-a V-a ediţie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi (ITO) Vaslui, despre importanţa socializării în afara platformelor online.
În cadrul Conferinţei "Swipe and Scroll vs timpul de calitate petrecut în Biserica lui Hristos - o invitaţie de suflet pentru tânărul de azi", preotul le-a transmis tinerilor prezenţi să fie atenţi la timpul petrecut în mediul virtual.
"Apropo de scroll-ul evocat în titlul întâlnirii de astăzi, acoperă un fenomen, se întâmplă ceva cu acest scroll, cu această derulare. De ce? Pentru îţi vine să derulezi continuu. Dar când întâlneşti un om viu în faţa ta, un om care are ceva real să-ţi spună şi te atinge de la suflet la suflet, nu-i şi acela un fel de scroll, că-ţi vine să nu te mai desparţi de el? Adică noi avem nişte mecanisme în noi. Îl îndrăgeşti pe cel care simţi că-ţi dăruieşte prin însăşi prezenţa lui, numai că unul este felul prezenţei fizice, faţă către faţă, şi alta e să derulezi nişte informaţii, nişte realităţi care vin de la distanţă, cu un mecanism care a fost inventat să fie aşa special, nu are limită. De ce nu are limită, de ce e făcut să nu aibă limită? Pe Facebook dacă derulezi paginile nu se mai termină niciodată (...). Doar nu s-a inventat socializarea azi, ce înseamnă această socializare? Să-l întâlneşti pe celălalt, de exemplu, întâlneşti mărturia lui. (...) M-am ferit de Facebook cât am putut, până când Înalt Prea Sfinţitul nostru a spus că oamenii sunt pe Facebook, să ieşim în întâmpinarea lor. Am ieşit şi chiar sunt prezent sau am fost prezent foarte tare, dar nu e paradoxal că oameni care locuiesc în proximitate se întâlnesc mai uşor acolo decât se întâlnesc unul cu altul?", a transmis părintele Răzvan Ionescu.
Părintele a atras atenţia cu privire la faptul că în spatele ecranelor există colective întregi de specialişti care dezvoltă tehnici astfel încât conţinutul propus pe platformele de socializare să fie irezistibil şi i-a îndemnat pe tineri să nu se lase acaparaţi de iluziile oferite de spaţiul virtual, dincolo de beneficiile reţelelor sociale.
"Suntem într-un timp în care nu ne putem dispensa de lucrurile acestea, cumva trebuie să le folosim, dar cum, asta trebuie să învăţăm şi problema noastră este că cei care propun aceste produse, le propun de aşa manieră, încât sunt de nerefuzat, la nivel psihologic, cel puţin. Nu ştiu câţi dintre părinţi pot să spună copiilor lucrul acesta, astfel încât copiii să nu se simtă ameninţaţi că părinţii nu-i înţeleg, nu-i lasă se comunice. (...) Socializarea aceasta într-adevăr este fascinantă pentru că stinge distanţele, poţi să ai legătură cu oameni de foarte departe, asta este un punct pozitiv până la urmă. Poţi să întâlneşti oameni fără limite aproape. Problema este în propria ta gospodărie, ce devii folosind lucrurile acestea?", a mai spus părintele.
Răzvan Ionescu le-a mai transmis tinerilor să nu trăiască în mediocritate şi să nu uite de respectul de sine, lucruri esenţiale în devenirea lor.
La rândul său, episcopul Huşilor, Ignatie, a adus în atenţia tinerilor câteva dintre trăsăturile dominante ale erei tehnologice, rapiditatea, reactivitatea, conectivitatea şi ecologia, şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să transpună toate aceste caracteristici în plan duhovnicesc, în viaţa spirituală şi sufletească.
"Prima caracteristică este rapiditatea, de care ne bucurăm şi atunci când avem acces la internet sau încercăm să folosim wi-fi-ul şi internetul nu are viteza necesară, răbdarea noastră este pusă la încercare şi bombănim, comentăm. Ne place, ne convine, ne bucurăm când totul este extrem de rapid. Ar fi extraordinar dacă şi în viaţa spirituală am vrea să descărcăm în noi, în modul nostru de a ne comporta, de a gândi, bunătatea şi frumosul. De asemenea, ar fi extraordinar dacă am reuşi să fim reactivi, dar nu în sensul în care este folosit termenul astăzi, ci în sensul de promptitudine la nevoile celor din jurul nostru. (...) Cu cât veţi reuşi să fiţi mai prompţi, cu mai multă reactivitate şi capacitate de a citi nevoile celorlalţi, veţi vedea că celălalt va simţi că suferinţa, tristeţea, necazul vor fi mult mai uşoare. A treia caracteristică e conectivitatea sau faptul de a fi hiperconectaţi în lumea în care trăim, s-o gândiţi ca o formă de amplificare a comuniunii dintre noi, a sentimentului că suntem împreună, că suntem uniţi în Hristos şi în Biserică, pentru că Hristos este cel care ne poate conferi adevărata unitate a fiinţei noastre. (...) Ultima caracteristică este cea legată de ecologie. Avem nevoie de această ecologie a spiritului, duhului, să înlăturăm din viaţa noastră ceea ce poluează, ceea ce nu ne face bine şi ne asfixiază, iar una dintre realităţile care ne poluează sufleteşte este păcatul", a spus episcopul Huşilor, Ignatie.
Cea de-a V-a ediţie a ITO Vaslui, organizată de Episcopia Huşilor şi Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Vaslui şi cofinanţată de Consiliul Judeţean Vaslui, cuprinde de asemenea un concert de muzică tradiţională şi "Marşul Tineretului", desfăşurat pe traseul: Parcul Copou - Biserica "Adormirea Maicii Domnului", Bulevardul "Ştefan cel Mare" - Crucea Gării - Sensul giratoriu OMV - Sala Sporturilor.
La eveniment au participat tineri din protopopiatele Vaslui, Bârlad şi Huşi, însoţiţi de preoţii parohi şi peste 100 de voluntari. AGERPRES /(AS - autor: Loredana Ciobanu, editor: Antonia Niţă, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice
O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car