logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Claudiu Pop: Învierea Domnului este evenimentul central al credinţei noastre

Imagine din galeria Agerpres

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Claudiu Pop, arată, în Pastorala sa de Paşti, că Învierea lui Hristos reprezintă evenimentul central al credinţei creştine şi care defineşte identitatea creştină.

"Iubiţi fraţi şi surori în Cristos, Învierea Domnului este evenimentul central al credinţei noastre, care ne defineşte identitatea creştină. Încă din zorii existenţei Bisericii, vestirea Evangheliei îşi avea punctul de forţă în Învierea lui Cristos, aşa cum observăm în prima predică rostită de Sfântul Apostol Petru: "Dumnezeu L-a înviat pe Acest Isus, Căruia noi toţi Îi suntem martori" (Fap 2,32). Prin urmare, parafrazându-l pe Tertulian, putem spune că suntem creştini deoarece credem în Înviere: în Învierea lui Isus, care este şi izvorul învierii noastre. Dacă am renunţa la acest adevăr de credinţă, întreaga învăţătură creştină despre mântuire s-ar dezintegra, iar Isus ar rămâne pentru noi doar un model admirabil de umanitate şi de moralitate. Isus este mai mult decât atât! În conştiinţa apostolilor şi a primilor creştini, Isus este Fiul lui Dumnezeu întrupat, care a pătimit pentru răscumpărarea noastră din robia păcatului, care şi-a jertfit viaţa murind pe Cruce şi, înviind din morţi, a învins moartea, dăruindu-ne nouă, tuturor celor care Îl urmăm, Viaţa cea veşnică", se arată în Pastorala sa.

De asemenea, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla vorbeşte despre importanţa Sărbătorii Învierii şi despre cum aceasta marchează viaţa credincioşilor.

"De la cea mai fragedă vârstă, suntem obişnuiţi să trăim acest moment împreună cu familiile noastre, cu comunitatea căreia îi aparţinem şi să-l celebrăm într-un mod cu totul aparte, care cuprinde toate aspectele vieţii noastre: suntem îmbrăcaţi "de sărbătoare" pentru acest eveniment solemn, pregătindu-ne în acelaşi timp şi haina sufletească, printr-o perioadă de rugăciune mai intensă, prin post, printr-o spovadă mai atent făcută. Timpul dedicat acestei sărbători este, de asemenea, unul deosebit. În anumite zone ale ţării, oamenii se trezesc dimineaţa devreme pentru slujba Învierii. În alte părţi, ei merg la biserică noaptea târziu. Cu toţii avem lumânări aprinse în mâini, manifestând astfel în mod simbolic lumina care se reaprinde sau se înteţeşte în sufletele noastre. Toate aceste elemente exterioare ne aduc aminte de importanţa Sărbătorii Învierii şi de felul în care ea marchează viaţa noastră, în întregul ei. Şi chiar dacă astăzi nu toată lumea se manifestă aşa cum se obişnuia acum 30 sau 50 de ani, aceasta nu schimbă cu nimic esenţialul Învierii. Învelişul auriu sau argintiu, frumos împodobit, al Evangheliarului, care este scos la Intratul mic în văzul credincioşilor, este menit să indice tuturor faptul că ceva important se întâmplă în această procesiune, însă, dacă acest ornament al Evangheliei ar dispărea, dintr-un motiv sau altul, nimic nu s-ar pierde din importanţa Cărţii sfinte", spune episcopul Claudiu Pop.

În context, el se referă şi la faptul că Episcopia de Cluj-Gherla, pe care o păstoreşte, împlineşte 170 de ani de existenţă.

"Iubiţi credincioşi, noi suntem membrii Familiei lui Dumnezeu, în care am fost învredniciţi să intrăm prin dragostea nesfârşită a Tatălui ceresc, prin jertfa şi Învierea Fiului, conlucrând cu harul Spiritului Sfânt. În cadrul acestei Familii universale, a Bisericii Catolice, Dumnezeu s-a îngrijit de-a lungul timpului de Episcopia de Cluj-Gherla, care împlineşte 170 de ani de existenţă. Instituită canonic de Papa Pius al IX-lea în cadrul noii Mitropolii Greco-Catolice de Alba Iulia şi Făgăraş, prin Bula Ad Apostolicam Sedem din 26 noiembrie 1853, Episcopia noastră şi-a desfăşurat misiunea cu fidelitate şi zel apostolic, dând o mărturie credibilă despre Cristos cel Înviat şi despre importanţa comuniunii cu Sfântul Scaun Apostolic al Romei. Pentru toate acestea, pentru darurile primite şi realizările spirituale şi culturale, precum şi pentru sprijinul Providenţei în încercări, trebuie să Îi mulţumim Domnului, rugându-L totodată să ne întărească şi să ne călăuzească în continuare paşii pe drumul credinţei şi al slujirii", arată prelatul clujean.

De asemenea, aminteşte de pandemie şi de războiul din Ucraina.

"Iubiţi credincioşi, astăzi, pe lângă încercările interioare, personale, amplificate de perioada extrem de dificilă a pandemiei, cu toţii simţim angoasa provocată de teribilul război din Ucraina, care, la puţini kilometri de noi, readuce în actualitate moartea şi suferinţa. În încercările noastre, glasul Îngerului Învierii răsună din nou: "Nu vă temeţi!". Isus ne încurajează: "Pace vouă", "Bucuraţi-vă", "Eu sunt cu voi în fiecare clipă!". Ce înseamnă aceste cuvinte? Înseamnă cumva că trebuie să ne prefacem că nu există război sau să închidem ochii pentru a nu-l vedea? Înseamnă oare că nu mai există boala, suferinţa sau moartea în viaţa noastră sau a celor dragi? Nici vorbă! Înseamnă, în schimb, că nimic din toate acestea nu ne poate despărţi de dragostea lui Cristos. Înseamnă că şi dacă am fi atinşi de aripa morţii, Isus ne aşteaptă chiar acolo, în acea clipă de singurătate extremă, pentru a ne spune şi nouă "nu te teme" şi a ne conduce înspre Viaţa veşnică", menţionează episcopul Claudiu Pop în Pastorala sa de Paşti. AGERPRES/ (AS-autor: Marius Septimiu Avram, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car