logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Harghita: Câteva mii de persoane la tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor de Paştele Catolic de la Miercurea-Ciuc

Image

Câteva mii de persoane au participat duminică, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor, cu ocazia Paştelui Catolic.

 



În ciuda vremii reci, participanţii la ceremonial au început să se adune pe platoul din faţa Palatului Administrativ cu mult înainte să înceapă slujba religioasă. Oamenii au adus coşuri în care se aflau ouă roşii, şuncă, drob, friptură sau prăjituri, iar mulţi au venit cu flori în mâini, acestea urmând să înfrumuseţeze masa de Paşti.

 



Unii dintre participanţi au purtat costume populare secuieşti şi foarte multe familii au participat alături de copii, cărora le-au mici pregătit mici coşuri cu ouă roşii şi bucate de Paşti, pentru ca, în acest fel, tradiţia să fie transmisă mai departe. Atât coşurile de nuiele cât şi şervetele brodate aşezate peste bucate au poveşti lor, multe fiind folosite doar pentru acest ceremonial.

 



Încet-încet, platoul din centrul municipiului s-a umplut, imaginea cu localnicii venind în număr foarte mare la eveniment fiind una impresionantă.

Ulterior, au fost ocupate şi spaţiile adiacente platoului, oamenii aşezându-se inclusiv pe stradă, iar circulaţia autovehiculelor a fost întreruptă pe timpul desfăşurării ceremonialului şi a fost dirijată de poliţişti.

Cei prezenţi la eveniment au vorbit despre importanţa păstrării tradiţiei şi au mărturisit că se roagă pentru pace şi bună înţelegere.

 



"Suntem aici pentru că este Paşte şi pentru secui este o tradiţie, în Miercurea-Ciuc. Aducem bucatele, cozonac, şuncă, ouă, cârnaţi şi asta vom servi dimineaţa la masa de Paşti. Şi venim ca să vadă lumea că există Secuime, nu este un ţinut inexistent. Ne rugăm pentru sănătate, pentru familie, pentru pace în lume şi pentru înţelegere între oameni, indiferent de naţie, de culoare şi de credinţă", a spus o femeie îmbrăcată în straie populare.

 



La rândul său, un bărbat a afirmat că Învierea Domnului este un lucru minunat, pentru care trebuie să fim fericiţi, iar în lume ar trebui "să domine iubirea, dragostea faţă de semeni şi dragostea neţărmurită faţă de Domnul Isus Hristos".

"Dacă am trăi cu toţii aşa, nu ar fi atâtea probleme nici pe plan mondial, nici pe plan local şi nicăieri, am putea să trăim în dragoste, în pace şi în bunătate. Este o tradiţie a Secuimii, dar şi a catolicilor din întreaga lume să ne adunăm în Duminica Paştelui, la sfinţit bucate, este o tradiţie pe care sperăm să nu o uităm niciodată. Şi îi invităm pe cei care nu s-au convins de acest lucru frumos, de acest lucru înălţător, să ne strângem mâinile, indiferent de naţiune, de ce religie aparţinem şi eu zic că lumea va fi mult mai bună, mult mai frumoasă şi mult mai sigură. Şi invităm mai ales tinerii să vină cu noi, să fie lângă noi. Aici avem şi noi, generaţia noastră de bunici, o responsabilitate, ce informaţii, ce dragoste faţă de bunul Dumnezeu şi ce dragoste faţă de semenii noştri le-am dat. Bunul Dumnezeu să ne ajute să avem un an bun, omenirea să se trezească un pic şi să accepte ca valori principale dragostea faţă de semeni, bunătatea şi atunci cred că va fi o lume liniştită şi frumoasă", a spus bărbatul din Miercurea-Ciuc.

La rândul său, preotul Darvas Kozma Jozsef a vorbit despre această mare sărbătoare a creştinătăţii şi despre importanţa dragostei faţă de Dumnezeu şi de semeni.

"Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat. Învierea Domnului, asta este mântuirea noastră, a tuturor oamenilor şi asta sărbătorim. Ne rugăm pentru pace. Domnul Isus, prima dată pentru noi a avut îndemnul: 'Pacea Domnului să fie cu voi!'. Iar în afară de pace ne rugăm pentru dragoste şi îngrijirea şi ajutarea semenilor", a spus Darvas Kozma Jozsef.

Şi viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, a subliniat importanţa păstrării tradiţiilor religioase.

 



"Este o bucurie şi o mândrie pentru mine să fac parte din această comunitate creştină. Sunt convins că trăiesc în locul cel mai potrivit, aici în inima Ţinutului Secuiesc, unde credinţa şi valorile sufleteşti joacă un rol important în viaţa noastră, unde acordăm o atenţie deosebită sărbătorilor şi tradiţiilor noastre religioase. Nimic nu dovedeşte acest lucru mai bine decât Euharistia din dimineaţa de Paşte. Când te uiţi în jur şi vezi mii de oameni care se îndreaptă spre acelaşi loc, conduşi de credinţa lor. Această comunitate creştină are putere de rezistenţă şi îmi doresc ca ea să rămână mereu aşa şi să se întărească! Hristos a Înviat!", a declarat viceprimarul Bors Bela, pentru AGERPRES.

La fel ca în anii precedenţi, slujba de sfinţire a bucatelor a fost oficiată, de la un altar improvizat, de fostul episcop al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, alături de mulţi preoţi catolici.

 



După slujbă, preoţii au mers printre oameni şi au sfinţit bucatele, pe acordurile imnurilor pascale. Ei le-au adresat credincioşilor tradiţionalele urări de Paşti, iar la final au fost intonate imnul Ungariei şi cel secuiesc.

Pentru prima dată, a fost adresată urarea de "Paşte fericit" şi în limba română.

La Miercurea-Ciuc, tradiţia sfinţirii bucatelor sub cerul liber este una extrem de iubită, care adună oamenii împreună şi care s-a transformat, în timp, într-o sărbătoare a comunităţii maghiare, la ea participând oameni şi din satele din împrejurimi.

 



Obiceiul de binecuvântare a bucatelor în centrul oraşului a fost instituit în anul 2001 de episcopul Tamas Jozsef, întrucât bisericile din jur deveniseră neîncăpătoare.

În prezent, acest ceremonial a devenit un simbol al Sărbătorilor Pascale catolice de la Miercurea-Ciuc. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: George Onea, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES

Afisari: 42

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 26-05-2025 14:48

Vaslui: Episcopia Hușilor organizează a VIII-a ediție a evenimentului 'Bun venit, copilărie!'

Peste 2.000 de copii sunt așteptați să participe, sâmbătă, la cea de-a VIII-a ediție a evenimentului 'Bun venit, copilărie!', organizat de Episcopia Hușilor cu ocazia zilei de 1 Iunie. Desfășurată sub sloganul 'Copilărie fără frontiere', acțiunea va reuni copii cu o situație financiară modestă, selectați din cadrul mai mu

Culte 26-05-2025 08:57

Patriarhie: Eroii români - pomeniți, joi, la praznicul Înălțării Domnului

Clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase, joi, la ora 12,00, în ziua praznicului Înălțării Domnului, în semn de veșnică pomenire, prețuire și recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru libertatea, demnitatea și unitatea poporului român, mărturisirea credinței creștine și apărarea țării, informează, luni, Patriarhia Română.

Culte 23-05-2025 16:32

Preotul profesor Eugen Pentiuc - numit protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice

Preotul Eugen Pentiuc, decanul Institutului Teologic Ortodox 'Sfânta Cruce' din Brookline, Massachusetts, a fost numit recent protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice. Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, Elpidofor, i-a acordat părintelui Pentiuc 'Crucea Bisericii Sfintei Sofia', transmițând salutul și felicităril

Culte 22-05-2025 22:16

Conferință dedicată împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea - la Palatul Parlamentului

Conferința '1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea: relevanță și reflecții contemporane', organizată de Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, s-a desfășurat, joi, la Palatul Parlamentului.

Culte 21-05-2025 18:00

Intotero: Cazinoul - spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale; nu doar o amintire din fotografii vechi

Cazinoul din Constanța nu mai este astăzi doar o amintire din fotografii vechi, ci un spațiu viu, pregătit să găzduiască evenimente culturale și să primească vizitatori din toată lumea, a afirmat, miercuri, ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi, de ziua Sfinților Constantin și Elena, am avut onoarea de a fi prezentă la inaugurarea Cazinoului din Co

Culte 21-05-2025 15:18

Patriarhul Daniel: Sfântul Constantin cel Mare - protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat de ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale, că acest sfânt a fost un protector, apărător, păzitor și ajutător al Creștinismului. 'Sfântul Constantin cel Mare este chemat să ajute Biserica lui Hristos,

Culte 20-05-2025 05:20

Încep evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Constantin și Elena'

Celebrarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' va debuta, marți, cu Slujba Privegherii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, urmând să oficieze miercuri Sfânta Liturghie. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Rom&a

Culte 18-05-2025 17:09

Alba: Episcopul Cristian Crișan a reprezentat Biserica Unită cu Roma la slujba de la Vatican de inaugurare a noului papă

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată, duminică, la slujba inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, de către Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Potrivit Arhieparhiei, la celebrarea de la Vatican a fost prezent duminică și Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de

Culte 16-05-2025 14:53

Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea

Culte 16-05-2025 14:22

Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals

Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid

Culte 16-05-2025 11:59

Alba: Grădiniță construită de Arhiepiscopia Ortodoxă

O nouă grădiniță, cu o capacitate de 65 de locuri, va funcționa din toamna acestui an la Alba Iulia, întreaga investiție fiind suportată de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. 'Începând cu toamna anului 2025, Grădini

Culte 14-05-2025 12:09

Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală

Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l

Culte 13-05-2025 16:46

Prezidențiale2025/Episcopii catolici din România: Alegerile prezidențiale privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România transmit un îndemn pentru participarea la votul pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare, subliniind că acestea 'privesc mai mult ca oricând viitorul țării și al democrației'. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot

Culte 12-05-2025 22:09

Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea

Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi

Culte 12-05-2025 10:15

Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai

Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I