logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Harghita: Câteva mii de persoane la tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor de Paştele Catolic de la Miercurea-Ciuc

Image

Câteva mii de persoane au participat duminică, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor, cu ocazia Paştelui Catolic.

 



În ciuda vremii reci, participanţii la ceremonial au început să se adune pe platoul din faţa Palatului Administrativ cu mult înainte să înceapă slujba religioasă. Oamenii au adus coşuri în care se aflau ouă roşii, şuncă, drob, friptură sau prăjituri, iar mulţi au venit cu flori în mâini, acestea urmând să înfrumuseţeze masa de Paşti.

 



Unii dintre participanţi au purtat costume populare secuieşti şi foarte multe familii au participat alături de copii, cărora le-au mici pregătit mici coşuri cu ouă roşii şi bucate de Paşti, pentru ca, în acest fel, tradiţia să fie transmisă mai departe. Atât coşurile de nuiele cât şi şervetele brodate aşezate peste bucate au poveşti lor, multe fiind folosite doar pentru acest ceremonial.

 



Încet-încet, platoul din centrul municipiului s-a umplut, imaginea cu localnicii venind în număr foarte mare la eveniment fiind una impresionantă.

Ulterior, au fost ocupate şi spaţiile adiacente platoului, oamenii aşezându-se inclusiv pe stradă, iar circulaţia autovehiculelor a fost întreruptă pe timpul desfăşurării ceremonialului şi a fost dirijată de poliţişti.

Cei prezenţi la eveniment au vorbit despre importanţa păstrării tradiţiei şi au mărturisit că se roagă pentru pace şi bună înţelegere.

 



"Suntem aici pentru că este Paşte şi pentru secui este o tradiţie, în Miercurea-Ciuc. Aducem bucatele, cozonac, şuncă, ouă, cârnaţi şi asta vom servi dimineaţa la masa de Paşti. Şi venim ca să vadă lumea că există Secuime, nu este un ţinut inexistent. Ne rugăm pentru sănătate, pentru familie, pentru pace în lume şi pentru înţelegere între oameni, indiferent de naţie, de culoare şi de credinţă", a spus o femeie îmbrăcată în straie populare.

 



La rândul său, un bărbat a afirmat că Învierea Domnului este un lucru minunat, pentru care trebuie să fim fericiţi, iar în lume ar trebui "să domine iubirea, dragostea faţă de semeni şi dragostea neţărmurită faţă de Domnul Isus Hristos".

"Dacă am trăi cu toţii aşa, nu ar fi atâtea probleme nici pe plan mondial, nici pe plan local şi nicăieri, am putea să trăim în dragoste, în pace şi în bunătate. Este o tradiţie a Secuimii, dar şi a catolicilor din întreaga lume să ne adunăm în Duminica Paştelui, la sfinţit bucate, este o tradiţie pe care sperăm să nu o uităm niciodată. Şi îi invităm pe cei care nu s-au convins de acest lucru frumos, de acest lucru înălţător, să ne strângem mâinile, indiferent de naţiune, de ce religie aparţinem şi eu zic că lumea va fi mult mai bună, mult mai frumoasă şi mult mai sigură. Şi invităm mai ales tinerii să vină cu noi, să fie lângă noi. Aici avem şi noi, generaţia noastră de bunici, o responsabilitate, ce informaţii, ce dragoste faţă de bunul Dumnezeu şi ce dragoste faţă de semenii noştri le-am dat. Bunul Dumnezeu să ne ajute să avem un an bun, omenirea să se trezească un pic şi să accepte ca valori principale dragostea faţă de semeni, bunătatea şi atunci cred că va fi o lume liniştită şi frumoasă", a spus bărbatul din Miercurea-Ciuc.

La rândul său, preotul Darvas Kozma Jozsef a vorbit despre această mare sărbătoare a creştinătăţii şi despre importanţa dragostei faţă de Dumnezeu şi de semeni.

"Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat. Învierea Domnului, asta este mântuirea noastră, a tuturor oamenilor şi asta sărbătorim. Ne rugăm pentru pace. Domnul Isus, prima dată pentru noi a avut îndemnul: 'Pacea Domnului să fie cu voi!'. Iar în afară de pace ne rugăm pentru dragoste şi îngrijirea şi ajutarea semenilor", a spus Darvas Kozma Jozsef.

Şi viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, a subliniat importanţa păstrării tradiţiilor religioase.

 



"Este o bucurie şi o mândrie pentru mine să fac parte din această comunitate creştină. Sunt convins că trăiesc în locul cel mai potrivit, aici în inima Ţinutului Secuiesc, unde credinţa şi valorile sufleteşti joacă un rol important în viaţa noastră, unde acordăm o atenţie deosebită sărbătorilor şi tradiţiilor noastre religioase. Nimic nu dovedeşte acest lucru mai bine decât Euharistia din dimineaţa de Paşte. Când te uiţi în jur şi vezi mii de oameni care se îndreaptă spre acelaşi loc, conduşi de credinţa lor. Această comunitate creştină are putere de rezistenţă şi îmi doresc ca ea să rămână mereu aşa şi să se întărească! Hristos a Înviat!", a declarat viceprimarul Bors Bela, pentru AGERPRES.

La fel ca în anii precedenţi, slujba de sfinţire a bucatelor a fost oficiată, de la un altar improvizat, de fostul episcop al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, alături de mulţi preoţi catolici.

 



După slujbă, preoţii au mers printre oameni şi au sfinţit bucatele, pe acordurile imnurilor pascale. Ei le-au adresat credincioşilor tradiţionalele urări de Paşti, iar la final au fost intonate imnul Ungariei şi cel secuiesc.

Pentru prima dată, a fost adresată urarea de "Paşte fericit" şi în limba română.

La Miercurea-Ciuc, tradiţia sfinţirii bucatelor sub cerul liber este una extrem de iubită, care adună oamenii împreună şi care s-a transformat, în timp, într-o sărbătoare a comunităţii maghiare, la ea participând oameni şi din satele din împrejurimi.

 



Obiceiul de binecuvântare a bucatelor în centrul oraşului a fost instituit în anul 2001 de episcopul Tamas Jozsef, întrucât bisericile din jur deveniseră neîncăpătoare.

În prezent, acest ceremonial a devenit un simbol al Sărbătorilor Pascale catolice de la Miercurea-Ciuc. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: George Onea, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES

Afisari: 39

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car