logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: 'Spiritualitatea ortodoxă' - a doua carte a preotului Cornel Man, după 'Cunoaşterea lui Dumnezeu'

Image

Preotul paroh Cornel Man, din comuna Diosig, şi-a lansat duminică, în preajma zilei de naştere, 15 februarie, Ziua Naţională a Lecturii, cea de-a doua carte, intitulată "Spiritualitatea ortodoxă", apărută la editura Primus, la trei ani după volumul "Cunoaşterea lui Dumnezeu".

Evenimentul, încărcat de emoţie şi semnificaţie în viaţa comunităţii din Diosig, a avut loc în Biserica ortodoxă "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril", după slujba oficiată de şapte preoţi, cu participarea părintelui profesor dr. Dumitru Megheşan, fost decan al Facultăţii de Teologie din Oradea.

 



"Toată cartea este amprentată de conceptul îndumnezeirii. Trebuie să explicăm ce înseamnă dumnezeire. Numai Biserica ortodoxă are acest concept de îndumnezeire. Alte religii nu au. Adică să devii tu un Dumnezeu. Să-l impregnezi pe Dumnezeu spiritual în sufletul tău. Şi-atunci tu devii mai bun. Iubirea e atributul său cel mai mare. Îl manifest pe Dumnezeu nu stând toată ziua în genunchi. Mă pot ruga când lucrez în grădină, când tai lemne, când am grijă de un copil. Asta e rugăciunea adevărată. Faceţi din activitatea voastră o rugăciune. Asta înseamnă îndumnezeire, adică sfinţirea ta. Transformarea ta. Iluminarea ta. Te uneşti cu Dumnezeu spiritual. Recomand această carte foarte mult," a spus, în cuvântul său, profesorul dr. Dumitru Megheşan.

Ca şi prima sa carte, şi această lucrare este dedicată celor patru fii ai preotului: Andrei, Emanuel, Gabriel şi Olimpiu.

Părintele Megheşan a subliniat că această carte este excepţională prin însăşi titlul ei. Dacă cealaltă era axată pe învăţătura de bază a Bisericii, acum, autorul vine să pună o coroană, prin volumul doi. Autorul îşi propune, conform părintelui Megheşan, să facă o călătorie interioară prin sufletul omenesc, pe cinci trepte mari, cele cinci capitole, către cer.

"Porneşti de la curăţarea de păcate, treci prin simţirea Lui ca lumină, ca o căldură în suflet, ca să ajungi la sfinţenie. Definiţia spiritualităţii este a-l simţi pe Dumnezeu în tine. Simţirea prezenţei Lui în om. Faci o experienţă tainică cu El. Ori ţinta oricui ar trebui să fie dialogul cu Dumnezeu. Spiritualitatea ne scoate din cotidianul obişnuit, din platitudine, din orizontalism şi ne dă perspectiva înveşnicirii noastre, ne aminteşte că sufletul nostru e veşnic", a spus părintele Megheşan, în prezentarea lucrării.

Autorul Cornel Man a mărturisit că el nu este un scriitor profesionist, "cele două cărţi s-au născut din voinţă, jertfă şi lacrimi", fiind lucrări de suflet, utile însă deopotrivă publicului larg, dar şi pentru preoţii la început de carieră, de a-şi aminti învăţătura Bisericii ortodoxe.

"Spiritualitatea nu înseamnă mister, enigmă, ci este viaţă, cultura unui popor, este modul de a fi al unui neam. Mi-a plăcut foarte mult o afirmaţie a lui Einstein care spune că 'coincidenţa este modul discret al lui Dumnezeu de a rămâne anonim'. Lucrurile acestea am început să le înţeleg mai bine, din 2017, când am rămas singur şi am început să citesc cu înfrigurare. Am fost un simplu popă de ţară, până atunci, dar divorţul de soţia mea, care m-a părăsit, a pornit adevăratele frământări. Am acceptat situaţia şi m-am adâncit în studiu. Pentru cartea a doua am citit şi recitit, cu creionul în mână, peste 10.400 de pagini. M-am ancorat în partea teologică, dar nu pot să afirm că ştiu răspunsul la orice întrebare. Sunt întrebări care sunt fără răspuns şi la altele pot să dau un răspuns, în lumina ortodoxiei, cum spunea părintele Cleopa. Sper totuşi să aducă mai multă înţelegere celor care le vor citi", a declarat, pentru AGERPRES, preotul Cornel Man.

În numele enoriaşilor credincioşi a vorbit doamna Emilia Negrean, soţia preotului Cornel Negrean, timp de 45 de ani paroh al locului, subliniind aplecarea părintelui Cornel Man asupra cărţilor de învăţătură, nu întâmplător, ziua sa de naştere, 15 februarie, fiind declarată Ziua Naţională a Lecturii. Întreaga asistenţă i-a cântat şi i-a urat "La mulţi ani!", cu ocazia împlinirii vârstei de 63 de ani.

Despre carte a mai vorbit, pe scurt, şi preotul Ciprian Antal, care a comparat o carte bine scrisă asemeni unui "covor fermecat care te poartă într-o lume în care nu ai avea altfel acces", precum şi despre a descoperi din nou dragostea de carte.

"Doar citind ne îmbogăţim cultura, Doar aflând despre Dumnezeu din cărţi, din rugăciuni şi acatiste, ne apropiem de El. Este primul pas. (...) Aici, în această carte, eroul suprem este Dumnezeu. Şi la El trebuie să ajungem fiecare dintre noi. Ne mândrim cu părintele nostru drag, care demonstrează că şi la ţară avem preoţi oameni de cultură. Nu degeaba s-a spus că veşnicia s-a născut la sat," a afirmat preotul Ciprian Antal.

În cele din urmă, preotul Cornel Man a recunoscut că a terminat şi manuscrisul celei de-a treia cărţi, numită "Inima - loc al iubirii în paginile Sfintei Scripturi", urmând să fie tipărită. De această dată, aceasta va fi dedicată oamenilor din comuna Diosig. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Irina Poenaru, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: Eugenia Pasca/AGERPRES FOTO

Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car