logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Celebrarea Purim 5782 la Templul Coral din Bucureşti - dedicată în acest an poporului ucrainean

Imagine din galeria Agerpres

Sărbătoarea Purim, din anul 5782, după calendarul evreiesc, a fost celebrată, miercuri seara, la Templul Coral din Bucureşti şi dedicată, anul acesta, poporului ucrainean, în sală fiind prezenţi mai mulţi refugiaţi.

Evenimentul, organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, celebrează Purim - o sărbătoare care comemorează eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan-Babilonian antic.

 


Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


"Purimul este despre absurd, despre răutate gratuită. Lângă noi se întâmplă iarăşi lucruri absurde. Unui preşedinte evreu i se spune că este nazist. Absurd. Purim-ul este despre absurd. Absurdul se întâmplă în jurul nostru tot timpul, mereu există câte un 'Haman' care găseşte pretexte împotriva evreilor sau împotriva altor popoare, pentru a le cotropi, pentru a le distruge. Exact asta se întâmplă acum lângă noi. Aici, în România, suntem deocamdată bine, suntem feriţi, suntem în NATO. (...) Noi nu suntem puşi acum în situaţia să luptăm pentru fraţii şi surorile noştri evrei din Ucraina sau pentru Ucraina în general, dar putem să le ţinem partea şi să-i ajutăm, pentru că foarte mulţi sunt acum în bejenie, sunt refugiaţi în România. ", a declarat în deschidere Eduard Kupferberg, Secretar General al F.C.E.R - Cultul Mozaic.

El a adăugat că, de la începutul războiului din Ucraina, comunitatea evreilor din România a ajutat sute de evrei să-şi găsească drumul prin România, le-a oferit cazări, hrană, ajutând totodată sute şi chiar mii de persoane de alte etnii.

"Împotriva armelor te poţi lupta cu armele, dar te poţi lupta şi cu râsul. Râsul este un instrument foarte puternic, poate demoraliza. (...) Din bunăvoinţă întotdeauna se naşte pace. Sărbătorim Purim-ul pentru că viaţa merge întotdeauna mai departe!", a adăugat Eduard Kupferberg.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


După doi ani de pandemie şi restricţii, a venit momentul Purim-ului, a declarat într-un mesaj video preşedintele FCER, deputatul Silviu Vexler, el fiind prezent alături de o un grup de refugiaţi, la Neptun.

"Bine aţi revenit acasă, după aproape doi ani de la începerea pandemiei. Nu exista un moment mai bun în care toate aceste restricţii care ne-au schimbat viaţa să înceteze. A venit momentul Purim-ului, al sărbătorii şi al veseliei. Dar veselia nu poate fi completă, decât atunci când suntem împreună. (...) Tristeţea nu poate avea decât un singur final - bucurie. Am trecut printr-o perioadă mai mult decât dificilă, mai mult decât grea şi am început acum, din păcate, o nouă astfel de perioadă. Încercările prin care a trecut întreaga lume au fost şi încercările prin care au trecut comunităţile evreieşti şi evreii din România. (...) Am învăţat că este mai important decât oricând să fim oameni şi să fim împreună", a arătat Silviu Vexler.

Preşedintele FCER a subliniat că evreii din toate comunităţile din România au făcut tot ceea ce au putut, încă de la începutul războiului din Ucraina, pentru a-i sprijinit pe refugiaţi, indiferent de etnie sau de religia lor. "Să fim un pic mai buni, dacă se poate, în aceste momente complicate", a adăugat parlamentarul.

Prim-rabinul României, Rafael Shaffer a amintit că, pe vremea Imperiului Persan, Haman a dorit să nimicească poporul evreu într-o singură zi.

"De ce? Bună întrebare. Se pare că n-avea alt motiv decât ura. Dar totul este în mâna Domnului, care e ascunsă. A devenit regină Esther, care era din poporul evreu şi regina Esther l-a rugat pe împărat şi, deşi nu era genul de om care să fie impresionat, totuşi i-a dat ascultare, şi astfel poporul nostru a fost salvat. Această faptă, care s-a întâmplat în urmă cu 2.300 de ani, a fost una dintre puţinele fapte istorice. Am trecut prin multe necazuri şi am fost salvaţi de multe ori. Dar înţelepţii vremii au considerat că este o faptă semnificativă în jurul căreia merită făcută o sărbătoare, care a ţinut tocmai pentru că a fost atât de mare răsturnare de situaţie. Şi de atunci aceasta este poate cea mai iubită sărbătoare a noastră", a explicat Rafael Shaffer.

 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


El a citit dintr-un sul de pergament scris de mână povestea celor întâmplate.

"Aducem daruri unul celuilalt, pentru că totul a început din faptul că noi eram dezbinaţi - darurile ne adună. Aducem daruri sărmanilor, pentru ca nimeni să nu rămână flămând, ţinem o masă festivă, cântăm, dansăm, lăsăm deoparte povara necazurilor, ne bucurăm, şi această bucurie ne dă nădejdea de mai bine. Haman a vrut ca noi să pierim, noi îi arătăm că trăim. (...) Avem motive să ne păstrăm speranţa!", a adăugat Prim-rabinul.

După momentul religios, evenimentul a continuat cu un program artistic care i-a avut ca invitaţi speciali pe actriţele Maia Morgenstern şi Oana Ghica, la care au participat prim cantorul Emanuel Pusztai, Art Shalom Quartet, Corul Templului Coral.

Celebrarea Sărbătorii Purim va continua joi seara, la Teatrul Evreiesc din Bucureşti. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 56

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Culte 30-04-2025 06:02

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Culte 23-04-2025 09:00

Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică

Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car