logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Ministerul Afacerilor Externe

Participarea secretarului de stat Clara Staicu la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Orientul Mijlociu și Africa, Clara Staicu, a participat marți, 27 mai 2025, la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Generale (CAG). În cadrul reuniunii, miniștrii și secretarii de stat au avut, conform practicii, un schimb de opinii asupra proiectului de agendă al Consiliului European (26-27 iunie 2025). De asemenea, aceștia au agreat abordarea generală cu privire la modificarea Regulamentului (UE) 2023/956 pentru simplificarea și consolidarea mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră. Agenda CAG a mai inclus o nouă audiere pe tema valorilor Uniunii în Ungaria, desfășurată în baza articolului 7(1) din TUE, precum și cea de-a 12-a discuție privind rapoarte individuale de țară în cadrul mecanismului de dialog anual privind statul de drept. Membrii CAG au discutat, totodată, propunerea de modificare a Regulamentului nr. 1 de stabilire a regimului lingvistic al Comunității Economice Europene și au luat notă de prezentarea Concluziilor Președinției Consiliului UE pe tema consolidării rezilienței democratice. În cadrul CAG au mai avut loc un mic dejun de lucru dedicat Rețelei de prognoză a UE și un prânz de lucru pe tema rezilienței democratice a UE.

În intervențiile sale, secretarul de stat pentru afaceri europene, Orientul Mijlociu și Africa, Clara Staicu, a exprimat sprijin pentru proiectul de agendă al Consiliului European ce va avea loc în perioada 26-27 iunie 2025, apreciind că acesta include temele de actualitate relevante. Raportat la Ucraina, a reiterat susținerea fermă a României pentru continuarea cu prioritate a sprijinului european multidimensional acordat acesteia. Cu această ocazie, a subliniat și importanța continuării sprijinului pentru Republica Moldova, inclusiv în perspectiva primului Summit UE - Republica Moldova, ce va avea loc la 4 iulie 2025. Cu referire la aspectele de securitate și apărare, a apreciat că discuția liderilor europeni va fi cu atât mai relevantă cu cât va veni imediat după Summit-ul NATO de la Haga. A salutat adoptarea Regulamentului de instituire a Instrumentului 'Acțiune pentru securitatea Europei' (SAFE) prin consolidarea industriei de apărare, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale, ca un pas concret în procesul de dezvoltare a industriilor europene de apărare. A susținut continuarea discuțiilor pe tema consolidării competitivității europene, inclusiv din perspectiva noii strategii a Comisiei Europene pentru Piața Unică. Totodată, a punctat importanța pregătirii temeinice a Summit-urilor viitoare ale UE cu state și parteneri terți. În ceea ce privește Orientul Mijlociu, a arătat că este important ca discuțiile liderilor să reflecte ultimele evoluții din teren, cu accent pe situația din Fâșia Gaza și Siria.

Cu referire la propunerea Spaniei de modificare a Regulamentului nr. 1 de stabilire a regimului lingvistic al Comunității Economice Europene, secretarul de stat a reiterat susținerea principială a României pentru promovarea multilingvismului în Uniunea Europeană și a arătat deschidere în ceea ce privește continuarea lucrărilor pentru a identifica consensul necesar adoptării propunerii.

Secretarul de stat a exprimat sprijinul României pentru consolidarea exercițiului european de prognoză strategică și a apreciat alegerea rezilienței drept temă a viitorului Raport de prognoză strategică pentru 2025, cu atât mai mult cu cât UE se confruntă cu provocări de natură tot mai complexă. În context, a insistat pe necesitatea unei abordări cuprinzătoare în dezvoltarea exercițiului de prognoză strategică, reunind toate palierele de acțiune relevante aferente rezilienței, cu accent pe reziliența securitară, reziliența democratică și cea economică.

Cu prilejul prânzului de lucru pe tema rezilienței democratice a UE, secretarul de stat a apreciat că asigurarea rezilienței democratice trebuie să rămână un punct central al agendei europene și a insistat pe necesitatea combaterii la nivel european a amenințărilor hibride, care afectează statele membre, dar și partenerii acestora din vecinătate. În context, a salutat inițiativa Comisiei Europene pe tema Scutului Democratic, care va aborda coordonat amenințările la adresa democrațiilor europene.

În cadrul reuniunii CAG, miniștrii și secretarii de stat au adoptat formal Regulamentul SAFE.

De asemenea, în marja reuniunii, secretarul de stat român a avut o scurtă întrevedere bilaterală cu Claudia Plakolm, ministrul austriac pentru afaceri europene.

Direcția Purtător de Cuvânt și Relații cu Mass-Media

Afisari: 54

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].