Comunicat de presă - Institutul Francez din România
Franța la Bookfest 2025: evenimente | ateliere | carte francofonă
Prezența Franței la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ajuns deja la ediția a 18-a, devine reflexia unui spațiu în care diversitatea stilistică și multiculturalismul se împletesc armonios, în fiecare pagină scrisă în limba franceză, în fiecare nouă formă de expresie. În cadrul acestei manifestări literare de mare rezonanță, Franța revine cu un stand dedicat și un program efervescent de evenimente organizate de Institutul Francez din România, care reafirmă legătura profundă dintre culturile franceză și română.
Programul propus include discuții și conferințe literare, ateliere educative, întâlniri cu autori, sesiuni de autografe, ateliere de desen pentru copii și adulți, care se vor desfășura în mai multe spații ale Salonului Internațional de Carte Bookfest (Scena Arena, Scena Agora și standul E06), punând în valoare fascinația mediului literar francofon pentru mari teme ale prezentului - identitate, memorie, inovație în exprimarea artistică și responsabilitate socială.
Franța este reprezentată anul acesta la Bookfest printr-un stand comun (E06) al Institutului Francez din România și al Librăriei Kyralina - parteneriat reînnoit cu ocazia acestui eveniment literar remarcabil, desfășurat la Romexpo în perioada 28 mai - 1 iunie. Kyralina, singura librărie francofonă din România, este situată în centrul Bucureștiului și înrădăcinată în tradiția librăriilor independente europene. Cu un fond de peste 7000 de titluri în limba franceză, funcționează ca un spațiu viu de lectură, dialog și descoperire.
În 2025, Institutul Francez din România invită publicul român să (re)descopere autori care dau formă complexității lumii de astăzi: de la ficțiune la lucrări autobiografice, la bandă desenată, eseu sau poeme în proză. Mai multe detalii despre programul evenimentelor sunt disponibile pe site: https://institutfrancais.ro/bucuresti/evenimente/franta-la-bookfest/#/
Un moment de referință al acestei ediții va fi anunțul propunerii pentru Premiul Goncourt - Alegerea României și a Republicii Moldova 2024, ce va avea loc joi, 29 mai, la Scena Agora. Parte din rețeaua internațională Choix Goncourt, acest eveniment reflectă opțiunea literară a tinerei generații de cititori francofoni și reafirmă atractivitatea literaturii franceze contemporane pe plan internațional.
Un alt moment de excepție în programul Franței la Bookfest 2025 îl constituie prezența scriitorului Eric Reinhardt, una dintre cele mai pregnante voci ale literaturii franceze contemporane. Autor al unor romane care radiografiază cu luciditate și finețe mecanismele puterii, ale identității și ale feminității, Reinhardt s-a impus prin titluri precum Dragostea și pădurile (Prix Renaudot des lyceens, 2014), recent adaptat pentru cinema, și Comedies francaises (Prix Les Inrockuptibles, 2020). La Bookfest, el va fi protagonistul unei conversații memorabile cu jurnalista și scriitoarea Ioana Maria Stăncescu, în cadrul unui eveniment intitulat 'Când femeia se reinventează' (La femme en quete du renouveau), ce va avea loc vineri 30 mai, la scena Agora. Discuția, desfășurată în limba franceză, va explora reprezentările feminității și metamorfoza identitară în literatura sa, cu participarea doamnei Lidia Cotea, profesor doctor și director al Departamentului de Limba și Literatura Franceză, Universitatea din București.
Printre invitații francezi se numără Olivier Roche, cercetător și editor , una dintre vocile distincte ale studiilor contemporane dedicate operei lui Herge și universului Tintin. Autor al volumului Tintin. Bibliographie d'un mythe (Les Impressions nouvelles, 2014 și 2025) și coeditor al lucrărilor Herge au sommet și Tintin aujourd'hui. Images et imaginaires, Olivier Roche deschide, prin ceea ce a numit 'metatintinologie', un câmp de reflecție care transcende granițele benzii desenate ca simplă formă narativă.
Spațiul dedicat benzii desenate va fi îmbogățit artistic prin participarea lui Dodo Niță, istoric al benzii desenate românești și autorul volumului Tintin en Roumanie, dar și a artistului franco-român Daniel Horia, cunoscut pentru romanul grafic autobiografic Je suis ne roumain.
La standul Franței vor fi prezente și două autoare care explorează, fiecare în manieră proprie conceptul de apartenență, memorie și identitate feminină:
- Sophie Kepes, cu volumul Desappartenir, un eseu literar profund despre identitate, exil interior și 'neapartenență' ca alegere existențială;
- Laurence Meiffret, cu Genica Athanasiou - L'anti-muse d'Antonin Artaud, o biografie despre actrița franco-română care a influențat teatrul și imaginarul avangardist al secolului XX, repunând în lumină destinul unei figuri marginalizate.
Vineri, 30 mai, publicul este invitat la o întâlnire cu scriitoarea Corina Ozon și Simona Ferrante (traducător și editor), moderată de Ioana Maria Stăncescu, jurnalistă la Radio România Internațional și promotoare activă a dialogului intercultural. Cu această ocazie, va fi prezentată una dintre lucrările Corinei, tradusă recent în limba franceză, captând atenția unui public tot mai interesat de noile voci feminine din literatura română contemporană. Discuția va aduce în prim-plan temele recurente din scrisul Corinei Ozon - identitatea, cotidianul urban, vulnerabilitatea și complexitatea relațiilor interumane - generând un motiv de reflecție asupra modului în care literatura română este receptată în spațiul francofon. Programul evenimentelor include și un atelier care vizează noile forme de expresie și gândirea critică aplicată în zona de mass media, susținut de Bogdan Oprea, doctor în științele comunicării și director al Departamentului de Jurnalism din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București. Specialist în studii despre dezinformare și inovație în media, el este autorul volumului Fake news et desinformation : reconnaître et verifier. Manuel pour tous les utilisateurs d'Internet, un ghid esențial de educație media pentru utilizatorii de internet din toate categoriile de vârstă. Participarea la acest atelier necesită o înscriere în prealabil, conform detaliilor publicate pe site-ul Institutului Francez din România : https://shorturl.at/mXToA.
Parteneri media care susțin evenimentul: Observator Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Radio România Cultural, Romania Journal, AGERPRES, TV5MONDE
Evenimentul se înscrie în sezonul cultural 'Primăvara Franceză ÎMPREUNÃ'. Desfășurat în perioada martie - iunie 2025, acest sezon reprezintă punctul culminant al Centenarului Institutului Francez din România, care sărbătorește, prin evenimente, cei 100 de ani de cooperare culturală, științifică și educațională între Franța și România, cu un accent special pe tineri, creația contemporană, cercetare și implicarea societății civile. Institutul Francez din România a fost fondat la București pe 30 mai 1924 și s-a extins ulterior la Cluj, Iași și Timișoara.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].