Comunicat de presă - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
Efecte meteo înregistrate în ultimele 24 de ore
Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, au fost înregistrate efecte la nivelul a 62 de localități din 16 județe (AG, BC, BT, BV, BZ, CJ, CV, HR, IL, IS, IF, MS, NT, SV, VS, VN) și municipiul București. Salvatorii au intervenit pentru evacuarea apei din 7 case, 75 de curți, 13 beciuri/subsoluri (1 instituție publică), 7 anexe gospodărești și de pe 5 străzi, precum și pentru degajarea unui stâlp de electricitate și a 23 copaci prăbușiți, fiind avariate 12 autovehicule.
Totodată, circulația rutieră a fost temporar blocată pe 3 drumuri naționale (DN 13C/HR, DN 1E/BV și DN 2/VN) și pe 2 drumuri județene (DJ 112J/BV și DJ 121G/CV) din cauza apei și aluviunilor acumulate, precum și a copacilor căzuți pe carosabil.
De asemenea, în localitatea Topoloveni, județul Argeș, circulația rutieră este închisă pe podul aflat pe str. Depozitelor, până în data de 29.05.2025 ora 08.00 - un pilon posibil afectat de ape.
Efecte semnificative s-au înregistrat în:
- localitatea Dumbrăvița, județul Brașov, unde 18 persoane (minori) au fost evacuate preventiv din locuința inundată de către autoritățile locale și relocate la rude;
- localitatea Șupitca, județul Botoșani, unde 3 persoane (2 adulți și 1 minor) au fost evacuate preventiv de către autoritățile locale și relocate la rude, deoarece riscau să rămână izolate din cauza unui podeț ce prezenta riscul major de a fi luat de ape;
- localitatea Ciugheș, județul Bacău, podul provizoriu peste râul Trotuș a fost luat de ape, iar 1.778 persoane au fost izolate rutier (Ciugheș/BC - 1.680 persoane, Cădărăști/BC - 80 persoane și Pajiștea/BC - 18 persoane) există acces pietonal și cu autovehicule de teren;
- localitatea Boroșneu Mare, județul Covasna: executare breșă în digul de apărare al pârâului Zagon pentru deversarea controlată a apei pe aproximativ 500 hectare de teren arabil și pășune;
- municipiul București 1 copac a căzut pe 1 autoturism aflat în trafic, iar 1 persoană (șoferul), în urma evaluării medicale s-a constatat că nu a suferit leziuni și a refuzat transportul la spital;
- localitatea Manasia, județul Ialomița, un pod plutitor care asigura accesul către zone agricole din localitate, a fost luat de ape.
Menționăm că, cele 80 de persoane evacuate preventiv în cursul zilei de 26.05.2025 din localitățile Băcel și Lunca Mărcușului, din județul Covasna, s-au întors la domiciliu. Alte 4 persoane evacuate în data de 26.05.2025, rămân în continuare relocate la rude (2 în localitatea Trenu din județul Prahova - alunecare teren și 2 în localitatea Mărgineni din județul Bacău - locuință inundată).
În prezent nu sunt semnalate persoane blocate sau urgențe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice. Nu sunt înregistrate întreruperi în alimentarea cu energie electrică.
Ministerul Afacerilor Interne monitorizează în permanență evoluția fenomenelor hidrometeorologice și coordonează intervențiile în teren. Rugăm populația să respecte recomandările autorităților și să se informeze din surse oficiale.
Pentru informații suplimentare privind modul de comportare în situații de urgență, accesați platforma națională de pregătire fiipregatit.ro și descărcați aplicația DSU, disponibilă gratuit în App Store și Google Play.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].