logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - ICR Londra

Mircea Eliade: o perspectivă britanică

Joi 29 mai, începând cu ora 19, Institutul Cultural Român din Londra continuă apreciata sa serie de lansări de carte și dezbateri ce aduc, în prim plan, cele mai recente titluri românești publicate în traducere englezească.

Organizat la sediul Institutului din Belgrave Square, evenimentul este prilejuit de lansarea colecției de povestiri Time, Death, and the Unspeakable Secret, al treilea volum al operei lui Mircea Eliade publicat de editura britanică Istros Books.

Original și enciclopedic, Mircea Eliade a fost una dintre cele mai influente personalități academice și literare din România interbelică, înainte de a deveni reputatul savant internațional. Evenimentul londonez îi are ca protagoniști pe profesorii Bryan Rennie și Robert Temple, alături de directoarea Istros Books Susan Curtis. Cei trei vor explora moștenirea culturală a lui Eliade și relevanța sa în contemporaneitate, în cadrul unei discuții moderate de jurnalistul George Stănică. Conversația va fi completată de o expoziție de volume rare din colecția personală a lui Robert Temple, incluzând ediții originale, semnate de Eliade, din anii 1930-1940.

Volumul Time, Death, and the Unspeakable Secret (Istros Books, mai 2025, trad. Mac Linscott Ricketts) reunește șase dintre cele mai apreciate povestiri ale lui Eliade, scrise în decursul a peste 30 de ani: începând din 1959 cu nuvela fantastică 'O fotografie veche de 14 ani', continuând cu una dintre cele mai celebre povestiri ale sale, 'La țigănci' și culminând cu 'La umbra unui crin', ultima nuvelă atribuită lui Eliade pe timpul vieții. Fiecare dintre aceste texte este impregnat de referințe izvorâte din imaginația și vastul bagaj cultural al unei minți excepționale.

Susan Curtis este directoarea fondatoare a Istros Books, editură londoneză înființată în 2011, al cărei scop principal este promovarea literaturilor din sud-estul Europei și din Balcani. Cu o formare în științe umaniste, Curtis a activat în educația formală și pentru adulți, în paralel cu o carieră în scris, precum și traducere din bosniacă, croată și sârbă în engleză.

Bryan Rennie este un cunoscut istoric britanic al religiilor și Profesor Emerit al Westminster College, Pennsylvania. Specialist în studii religioase și filosofie, s-a concentrat, încă de la începutul carierei sale, prin teza sa de doctorat, asupra gândirii și operei lui Mircea Eliade. Cartea care a urmat, Reconstructing Eliade: Making Sense of Religion (State University of New York Press, 1996), este una dintre cele mai pertinente analize făcute operei lui Eliade în spațiul anglofon și nu numai.

Robert Temple este un scriitor american cu volume traduse în peste 40 de limbi, printre care bestseller-ul The Sirius Mystery (Arrow Books, 1999) și diverse alte titluri pe teme diverse, precum știința chinezească și înțelepciunea egipteană antică. Stabilit în Marea Britanie, este fondatorul Fundației Culturale Române Prodan, cu sediul la Londra, și profesor invitat de Istoria și Filosofia Științei la Universitatea Tsinghua din Beijing. Prin intermediul Fundației Prodan, Robert Temple și soția sa Olivia au susținut financiar numeroase proiecte românești de-a lungul anilor, printre care publicarea volumelor din colecția Eliade.

George Stănică a lucrat ca producător de radio, prezentator și corespondent la BBC World Service în Londra. A predat și tradus literatură engleză, americană și germană, estetică și filosofie. Deține o diplomă de licență în literatură engleză, americană și germană și a scris o disertație despre Saul Bellow. În prezent, este traducător și scriitor/jurnalist independent în Marea Britanie.

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:

https://www.rcilondon.co.uk/
www.facebook.com/ICRLondon
twitter.com/RCILondon
https://www.instagram.com/rcilondon/

Afisari: 71

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].