Comunicat de presă - Fundația Special Olympics din România
Comunicat de presă - Fundația Special Olympics din România
Jocurile Naționale Special Olympics România 2025 încep pe 30 mai la Bistrița: trei zile de competiție, incluziune și fair-play
300 de sportivi de la asociații și școli speciale din 28 de județe din țară se vor întrece timp de 3 zile la bocce și înot
Jocurile Naționale Special Olympics, cel mai mare eveniment sportiv incluziv pentru persoanele cu dizabilități intelectuale din România, se vor desfășura anul acesta la Bistrița, în perioada 30 mai - 1 iunie. Evenimentul, aflat la cea de-a 18-a ediție, aduce împreună peste 300 de sportivi de la 48 de fundații, asociații și școli de masă și speciale din 28 de județe și din București, peste 130 de antrenori și membri de familie, 150 de voluntari, personal medical și staff tehnic.
Evenimentul desfășurat sub sloganul 'Sportul UNEȘTE toate abilitățile', promovează incluziunea, respectul și egalitatea de șanse prin sport, fiind o celebrare a ambiției, curajului și spiritului de echipă promovate de mișcarea globală Special Olympics.
Evenimentul pe scurt
30 mai: Competiții preliminare de bocce, la Liceul Tehnologic Grigore Moisil și evaluări medicale gratuite oferite sportivilor la școala Profesională Specială 'Sfânta Maria', începând cu ora 09:00
31 mai: Competiții preliminare de bocce (Liceul Tehnologic 'Grigore Moisil'), evaluări medicale gratuite oferite sportivilor (școala Profesională Specială 'Sfânta Maria'), începând cu ora 09:00 și competiții preliminare de înot (Casa Ema), începând cu ora 11:00.
Cursa Flăcării Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, va fi purtată de sportivii Special Olympics, de personalități sportive locale și de reprezentanți ai forțelor de ordine. Traseul Flăcării Speranței va porni din fața Primăriei la ora 17:00 și se va încheia la Sala Polivalentă Bistrița.
Ceremonia de Deschidere se va desfășura la Sala Polivalentă Bistrița, de la ora 18:00. Vom asista la defilarea delegațiilor celor 300 de sportivi și 130 de antrenori invitați, aprinderea Flăcării Speranței, înălțarea steagului Special Olympics, rostirea jurământului Special Olympics. O serie de momente artistice emoționante vor fi asigurate de trupele de dans Reborn, Iris și Eclipse, dans sportiv și gimnastică ritmică cu elevi ai Liceului cu Program Sportiv Bistrița, Ansamblul folcloric Flori Dumitrene, dar și un moment muzical tradițional bistrițean interpretat de Mihuț Alexandra de la Ansamblul Balada Bistrița.
1 iunie: Competiții finale și ceremonii de premiere la Sala Polivalentă Bistrița pentru probele de bocce, începând cu ora 08:00.
Competiții finale și ceremonii de premiere la Casa Ema pentru probele de înot, începând cu ora 09:00.
Cristian Ispas, Directorul Național Special Olympics România a declarat că 'Jocurile Naționale sunt, an de an, o demonstrație de curaj, perseverență și bucurie autentică. Sportivii Special Olympics ne arată ce înseamnă cu adevărat să fii un campion - nu doar prin rezultatele din competiție, ci prin forța de a merge mai departe, indiferent de obstacole. Bistrița va deveni, pentru câteva zile, capitala incluziunii prin sport.'
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Clubul Lions Bistrița.
Olimpiu Cocian, Past President al Clubului Lions Bistrița a declarat că ' Avem plăcerea de a organiza la Bistrița a treia ediție a Jocurilor Naționale Special Olympics cu participarea unui club Lions din Districtul 124 Romania. Urăm bun venit celor 300 de sportivi și celor peste 100 de persoane care îi însoțesc. Așteptăm și bistrițenii să ni se alăture, sub lumina caldă a Flăcării Speranței.'
Jocurile Naționale Special Olympics 2025 se bucură de sprijinul Primăriei Municipiului Bistrița, al Centrului școlar pentru Educație Incluzivă 'Lacrima' și al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Partenerul tehnic al evenimentului: Hervis Sports&Fashion Romania
Parteneri strategici: Yves Rocher Romania, Clubul Lions Bistrița, Leo Clubs Districtul 124 România, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, Inspectoratul școlar Județean Bistrița-Năsăud, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bistrița-Năsăud, Liceul Tehnologic 'Grigore Moisil', școala Profesională Specială 'Sfânta Maria', Fundația Motivation România, Lactate Lechința, Agro-Ardeal, Dorna (Coca-Cola România), Serviciul de Protecție Civilă și Voluntariat pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, Bucovina, Asociația Horeca Bistrița-Năsăud, Avis 3000, Lidl- Banca pentru alimente, DABRO IMPEX, Domenico Impex, Club Sportiv Special Olympics, Lions Clubs International Foundation, cu sprijinul Excelenței Sale șeicul Mohammed Bin Zayed Al Nahyan Președinte al Emiratelor Arabe Unite prin programul Unified Champion Schools
Pateneri Sportivi Sănătoși: The Golisano Foundation, Safilo, Essilor, Optimed, Colgate, Audiologos, Clarfon, Romsound, Onesight, Asociația Națională pentru Stomatologie Pediatrică
Sponsor local: Casa Ema
Parteneri media: Zepelin Media și Phoenix Media
Mulțumim voluntarilor: elevi ai Liceului Teoretic sanitar, studenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport - structura din Bistrița din cadrul Universității Babeș-Bolyai, echipa de robotică a Colegiului Național Liviu Rebreanu Bistrița- Bolts and Gears, voluntari de la Asociația Impact și specialiști voluntari de la Fundația Motivation Romania.
*****
Despre dizabilitatea intelectuală
Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilități la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase și etnii, nivel de educație, statut social sau economic, putând apărea în orice familie.
Despre Fundația Special Olympics din România
Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate tolerantă, deschisă tuturor abilităților. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva discriminării și intoleranței. Din 2003, Special Olympics România a ajutat peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să devină cetățeni activi ai comunității.
Informații și fotografii despre Special Olympics România sunt disponibile pe website-ul oficial
www.specialolympics.ro și canalele sociale: pagina de Facebook
https://www.facebook.com/specialolympicsromania/ și Instagram
https://www.instagram.com/specialolympicsromania/
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].