Comunicat de presă - Filarmonica George Enescu
Premieră absolută la Filarmonica George Enescu în cele două concerte sold-out de pe 29 și 30 mai: dirijoarea Ana Maria Patino-Osorio și trompetista Tine Thing Helseth vor evolua pentru prima dată împreună cu Orchestra Filarmonicii George Enescu
Concertele sold-out din 29 și 30 mai marchează o dublă premieră absolută: dirijoarea columbiană Ana Maria Patino-Osorio și trompetista norvegiană Tine Thing Helseth vor evolua pentru prima dată împreună cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, într-un program spectaculos care îl readuce pe scena Ateneului Român pe unul dintre cei mai apreciați pianiști ai generației sale, Federico Colli. Programul serii include Concertul în mi bemol major pentru trompetă și orchestră de Haydn, Concertul nr. 1 în do minor pentru pian, trompetă și orchestră de coarde de Șostakovici și Simfonia nr. 5 în do minor, op. 67 de Beethoven.
Întregul calendar al Stagiunii 2024/2025 poate fi văzut aici https://filarmonicaenescu.ro/ro/evenimente.
Dirijoarea Ana Maria Patino-Osorio este pentru prima dată în România, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu. Ea a fost prima Dirijoare asistentă a Orchestrei de la Suisse Romande, fiind selectată din aproape 300 de candidați și lucrând cu Jonathan Nott. În ianuarie 2023, a preluat cu succes bagheta într-un concert al orchestrei, eveniment despre care Le Temps a scris că 'întreaga reprezentație a Anei Maria Patino-Osorio a impresionat prin puterea și liniștea sa'. A fost finalistă în 2020 a Concursului Internațional de Dirijat Solti, dirijând Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, laureată a Premiului Național 2021 pentru cel mai bun dirijor al Orchestrei Filarmonice din Bogota și câștigătoare a Bursei de Dirijat la Dirigentenforum des Deutschen Musikrates Germania în 2019. A colaborat cu Orchestra Iberacademy, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orchestra Simfonică Națională a Columbiei, Filarmonica din Bogota, Orchestra Simfonică Națională a Uruguayului (SODRE), Orchestra Filarmonică din Medellin și Orchestra Sinfonia por el Peru.
'Sunt foarte fericită să mă aflu pentru prima dată în România și entuziasmată să dirijez Orchestra Filarmonicii George Enescu în această sală de concert extraordinară. Totul la aceste concerte este minunat - un program deosebit, cu lucrări unice, fiecare în felul ei, și doi soliști excepționali - trompetista Tine Thing Helseth și pianistul Federico Colli. Vă invit cu drag să veniți la concerte. Sprijiniți-vă orchestra, sprijiniți-vă muzicienii. Doar împreună putem crea o legătură profundă, prin muzică. Pentru că această muzică există datorită vouă - și este pentru voi. Așa că trebuie să fiți în sala de concert. Ne vedem curând.', a declarat pentru presă dirijoarea Ana Maria Patino-Osorio.
Tine Thing Helseth a fost distinsă cu numeroase premii printre care Debutul anului la Echo Klassik Awards (2013), Bursa Borletti-Buitoni Trust (2009) și Premiul al II-lea la Concursul Eurovision pentru Tineri Muzicieni (2006), competiție la care a revenit în 2016 ca membră a juriului. În 2007, Tine a devenit prima artistă din sfera muzicii clasice care a câștigat Premiul Debutantul Anului la Premiile Grammy norvegiene. Din 2023, Tine Thing Helseth este Director artistic al Risor Kammermusikkfest din Norvegia, un festival cu care colaborează de peste 10 ani. Artista poate fi frecvent urmărită în calitate de prezentatoare radio și TV. Predă trompetă la Academia de Muzică din orașul său și, de asemenea, cântă în cele mai emblematice cluburi de jazz din Norvegia. Este fondatoarea ansamblului de 10 instrumente de suflat tenThing, formată exclusiv din femei, ce s-a remarcat prin apariții de succes pe scene din Europa, SUA și China la festivaluri renumite - BBC Proms, Schleswig-Holstein, Beethoven Bonn, Gstaad, MDR Musiksommer, Mecklenburg-Vorpommern, Rheingau, Merano, Thuringer Bachwochen și Bremen.
Federico Colli este considerat de Gramophone drept 'unul dintre gânditorii originali ai generației sale', pianistul italian s-a remarcat pe scena internațională pentru claritatea sunetului și interpretările sale neconvenționale și convingătoare. După ce a câștigat, în 2012, prestigiosului Concurs Internațional de Pian de la Leeds, a fost apreciat de către International Piano Magazine drept 'unul dintre pianiștii până în 30 de ani care se pare că vor domina scena internațională în anii următori'. A colaborat cu ansambluri renumite, precum Orchestra Teatrului Mariinsky, Filarmonica din St. Petersburg, Philharmonia Orchestra, Royal Philharmonic, BBC Symphony, BBC Philharmonic, Royal Liverpool Philharmonic, Filarmonica Regală din Stockholm, Orchestra Arena di Verona, Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Orchestra RAI, Hamburger Symphoniker, Orchestre National d'Île-de-France.
Programul concertelor include Concertul în mi bemol major pentru trompetă și orchestră, Hob.VIIe/ 1 de Joseph Haydn, Concertul nr. 1, în do minor, pentru pian, trompetă și orchestră de coarde, op. 35 de Dmitri Șostakovici și Simfonia nr. 5, în do minor, op. 67 de Ludwig van Beethoven.
Concertul în mi bemol major pentru trompetă și orchestră, Hob. VIIe/1 de Joseph Haydn este scris în anul 1796 pentru Anton Weidinger și instrumentul revoluționar de la acea vreme, trompeta cu clape, capabilă să emită întreaga scară cromatică. Instrumentul a fost ulterior abandonat în favoarea altor inovații.
Concertul nr. 1, în do minor, pentru pian, trompetă și orchestră de coarde, op. 35 de Dmitri Șostakovici a fost compus în 1933, într-o perioadă de relativă libertate artistică, înaintea epurărilor staliniste. Premiera a fost un succes, avându-l ca solist chiar pe Șostakovici.
Simfonia nr. 5, în do minor, op. 67 de Ludwig van Beethoven este una dintre creațiile definitorii ale canonului simfonic occidental. Lucrarea transcende forma muzicală, pentru a deveni o meditație sonoră asupra destinului și rezilienței umane. Simfonia nr. 5 nu este doar un punct de cotitură în gândirea beethoveniană, ci și un act de afirmare estetică a ideii iluministe de libertate și autodeterminare.
Sponsori principali: Garanti BBVA, Rompetrol | Sponsori: JTI, ENEVO, Groupe SNEF | Susținători: Aqua Carpatica, Intercontinental
Parteneri media principali: RFI România; Radio România Muzical
Parteneri media: stirileprotv.ro, Radio România Cultural, Observator Cultural, Actualitatea Muzicală, Deutsche Zeitung Romania
Partener artistic: Fundația Art Production | Partener comunicare: OMA Vision
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].