logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Institutul de Cercetări Eco-muzeale 'Gavrilă Simion' Tulcea

Expoziția MAPPING THE BLACK SEA.

Marea Neagră în cartografia europeană la Institutul de Cercetări Eco-muzeale 'Gavrilă Simion' din Tulcea

Institutul de Cercetări Eco-muzeale 'Gavrilă Simion' Tulcea împreună cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța invită publicul iubitor de istorie și cartografie să viziteze, în perioada 3 - 15 iunie 2025, expoziția Mapping the Black Sea. Marea Neagră în cartografia europeană, eveniment ce va fi organizat la Casa Avramide, str. Progresului, nr. 32, Tulcea.

Expoziția prezintă, prin intermediul unor panouri, hărți și descrieri geografice care relevă modul în care a fost înțeleasă și înregistrată zona Mării Negre, din antichitate până în perioada modernă. Cea mai veche dovadă cartografică aparține antichității și este o hartă realizată pe piele, care se referă la perioada anilor 230-240 p.Chr., descoperită în timpul săpăturilor arheologice de la cetatea Dura Europos, din Siria. Ea este anterioară așa-numitei Tabula Peutingeriana (secolul al IV-lea p.CHr.), un itinerar sau ghid produs de inginerii romani.

Dezvoltarea comerțului naval, la debutul Evului Mediu, a solicitat crearea unor 'ghiduri' de navigație - portulane - care cuprindeau descrieri ale porturilor, conexiunile dintre ele, căile de acces mai ușoare și distanțele care trebuiau parcurse. Se poate spune că bazele cartografiei europene moderne le găsim în atelierele producătorilor de hărți din Veneția, Genova, Pisa, Amalfi și Mallorca, dintre maeștri renumiți amintind pe Petrus Vesconte, Angelino de Delorto și Guillelmo Soleri.

În secolele XVI-XVIII, concepte ale coastei Mării Negre au apărut în lucrările multor cartografi europeni, în bresle de cartografi și ateliere. Dintre producătorii de hărți de navigație, amintim aici pe Abraham Ortelius, Nicolas și Guillaume Sanson, Johann Baptist Homann, Isaak Tirion și Johann van der Bruggen.

Hărțile și descrierile geografice prezentate evidențiază că de-a lungul veacurilor au existat oameni cu spirit economic și științific - oameni de știință, marinari, ecleziaști, negustori și militari - care au depășit toate obstacolele și interdicțiile de dragul colectării, analizei și furnizării informațiilor și a cunoașterii.

Expoziția este produsul proiectului Black Sea Archaeology, History and Culture Portal - ARHICUP (BSB867), finanțat prin programul 'Joint Operational Programme for Cross-Border Cooperation under the European Neighborhood Instrument Black Sea Basin 2014-2020', Axa prioritară 1.1. 'Jointly promote of business and entrepreneurship in the tourism and cultural sectors'.

Urmărind obiectivului proiectului, constând în promovarea turismului arheologic, istoric și cultural în regiunea de vest a Mării Negre, prin prezentarea bogatelor comori ale patrimoniului, partenerii acestuia (Municipiul Nessebar, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Muzeul Național de Istorie a Moldovei) au creat web portalul www.arhicup.net, care conține referințe bibliografice, modele 3D de artefacte și situri arheologice, o colecție digitală de hărți vechi ale regiunii Mării Negre și un Web-GIS pentru georeferențierea obiectelor prezentate, care va fi dezvoltat periodic, până în anul 2028, și pe care vă invităm să îl accesați.

Afisari: 91

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].