Comunicat de presă - Asociația ESTE FILM
Începe vara cu filme bune: 5 zile de proiecții și experiențe culturale, la ESTE FILM Festival
Vara începe cu filme bune la Sibiu! Între 28 mai și 1 iunie 2025 are loc cea de-a noua ediție ESTE FILM Festival, cu proiecții de film românesc și european în cadrul principalelor secțiuni ale festivalului (Competiție, Best of Europe, In Frame, Visuali Italiene, LUX, CinExplorez, Dormitorul cu filme) și evenimente conexe - ateliere pentru copii, club de carte, dezbateri, sesiuni de întrebări și răspunsuri, un concert și LINE-UP: International Academy & Networking for Festival Managers.
Proiecțiile se desfășoară la Teatrul Gong și CineGold din incinta Promenada Mall Sibiu, dar atmosfera de festival se extinde și la Cărturești și Studio 36.
Filmul de deschidere, documentarul 'Opt ilustrate din lumea ideală', co-regizat de cineastul Radu Jude și de filosoful Christian Ferencz-Flatz, va fi proiectat miercuri, 28 mai, ora 20:00, la CineGold - Auditorium 1. Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri la care va fi prezent Christian Ferencz-Flatz.
Festivalul oferă și în acest an spațiu filmelor pentru copii în cadrul secțiunii CinExplorez. Proiecțiile se adresează elevilor ciclului primar și vor avea loc de miercuri până duminică, de la ora 11:00, la CineGold - Auditorium 1. Miercuri va fi proiectată animația 'Căpitanul Colți-de-sabie și Contesa de Grel', o aventură de proporții epice cu pirați, copii curajoși, dragoni și o prințesă vicleană. Joi și duminică, copiii au ocazia să vizioneze pe ecran mare o capodoperă a cinematografiei românești, filmul 'Veronica' din 1972. 'Flow - O pisică fără frică', o fabulă ecologică despre aventurile unei pisicuțe singuratice, se vede vineri și sâmbătă. Selecția pentru secțiunea CinExplorez din acest an a fost realizată de criticul și educatorul de film Iulia Blaga.
Programul festivalului include și un club de carte ce va avea loc joi, 29 mai, ora 19:00, la Cărturești din Promenada Mall, dedicat cărții și documentarului 'The Hidden Life of Trees'. Discuția va explora modul fascinant în care copacii comunică, se sprijină reciproc și formează adevărate comunități. Participarea este gratuită, pe bază de înscriere prealabilă pe pagina de Instagram Cărturești Sibiu.
Publicul festivalier este invitat vineri, 30 mai, de la ora 19:00, la Cărturești din Promenada Mall, să participe la evenimentul 'Cadre din culise' alături de Vlad Cioplea, despre munca din spatele camerelor de filmare. Cu o experiență de 18 ani în cinematografie, dintre care ultimii 10 dedicați exclusiv fotografiei de platou, Vlad Cioplea a colaborat cu numeroase producții românești și internaționale, precum 'Moromeții' II și III, 'Wednesday' și 'Pray for the Devil'.
Vinerea, la ESTE FILM Festival, e zi de petrecut în Dormitorul cu filme, anul acesta într-o locație nouă, la CineGold - Auditorium 9. Vor rula scurtmetraje austriece și italiene, plus un film surpriză, programul fiind realizat în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac și Institutul Italian de Cultură din București. Proiecțiile încep la ora 20:30 și se încheie după miezul nopții. Despre calupul de scurtmetraje austriece, Flavia Dima - selecționer, spune că este: 'Un mic program de cinema experimental austriac contemporan care studiază legatura dintre habitat și habitus - cum anume legăm anumite comportamente de anumite spații și, convers, cum anume spațiul determină cum ne comportăm în anumite locuri și momente.'
ESTE FILM Festival nu înseamnă doar proiecții de film, ci și întâlniri de idei și dezbateri în jurul filmelor. Sâmbătă, 31 mai, după proiecția filmului 'Julie nu vorbește', din cadrul secțiunii Lux Audience Award, care va avea loc la Teatrul Gong, de la ora 16:00, vă invităm la o dezbatere cu tema 'În spatele tăcerii', organizată împreună cu Asociația A.L.E.G. Filmul aduce în prim-plan povestea unei tinere sportive care se confruntă simultan cu abuzul și cu presiunea performanței, ridicând întrebări esențiale despre putere, traumă și curaj. În continuarea proiecției, subiectul filmului va fi discutat la dezbatere, cu intervențiile unor participanți precum: psiholog Alexandra Abrudean (A.L.E.G.), sportiva Daniela Cîrlan, Gabriela Vișan (specialistă în comunicare sportivă). Dezbaterea va fi moderată de Camelia Proca (fondatoarea Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen - A.L.E.G.). Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Cristina Lupu, artistă independentă (voce/chitară) cunoscută pentru cântecele de dragoste pe care le scrie și le cântă cu plăcere și altora, va suține un concert în cadrul ESTE FILM Festival - sâmbătă, la ora 20:00, la Studio 36.
Lungmetrajul de debut al regizoarei Sarra Tsorakidis, 'INK WASH', care a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, se vede în avanpremieră în România la ESTE FILM Festival - sâmbătă, ora 21:00, la Teatrul Gong. Proiecția va avea loc în prezența regizoarei și a actriței Ilinca Hărnuț. Sarra Tsorakidis a câștigat primul Trofeu ESTE FILM, în 2019, cu scurtmetrajul 'Iederă'.
În ultima zi a festivalului, duminică, 1 iunie, la ora 16:00, la CineGold - Auditorium 7, are loc gala Atelierului de mEȘTErit Filme, dedicat elevilor de gimnaziu și liceu și desfășurat în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA. Calendarul atelierului include sesiuni interactive și practice desfășurate pe toată durata festivalului, prin care elevii explorează etapele realizării unui scurtmetraj, urmate de lucrul propriu-zis la realizarea filmelor. Întregul proces culminează cu gala de premiere și proiecția celor mai bune trei filme pe ecran mare.
'Avem și în acest an o certitudine: ESTE FILM. Vă așteaptă o selecție de filme europene de la cele mai importante festivaluri de pe continent - Locarno, Karlovy Vary, San Sebastian, Veneția - numeroase premiere și titluri pentru toate vârstele, de la copii din ciclul primar până la adulți și seniori. Rămânem fideli filmelor bune, dar în același timp ne dorim să sporim confortul publicului. Astfel, proiecțiile se vor desfășura în spații moderne: patru săli CineGold și Teatrul Gong. Secțiunea Competiție de scurtmetraje românești de ficțiune își confirmă și mai clar relevanța: câștigătoarea primei ediții, din 2019, revine în festival cu lungmetrajul său de debut, prezentat în avanpremieră națională la Sibiu, după premiera mondială de la Festivalul de Film de la Toronto. Suntem în plină desfășurare cu ediția 9, dar deja simțim emoția pentru ediția aniversară cu numărul 10 de anul viitor. Vă invităm la film, la dialog, la întâlniri și experiențe culturale - așa cum doar un festival făcut cu pasiune și dăruire poate oferi', a declarat Ioana Ciuban, director ESTE FILM Festival.
***
Programul festivalului este disponibil pe https://estefilm.ro/este-film-festival-program/. Biletele pot fi achiziționate de pe www.cinegold.ro/este și www.entertix.ro/g/963/este-film-festival.html.
ESTE FILM Festival ediția 9 este un eveniment organizat de Asociația ESTE FILM.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*.
Cu sprijinul: Ambasada Suediei la București, Institutul Italian de Cultură din București, Forumul Cultural Austriac, LUX Audience Award, Parlamentul European, Universitatea 'Lucian Blaga' Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Centrul Cultural German Sibiu, Biblioteca Județeană Astra.
Parteneri de tradiție: Groupama, Jaeggi Industries, Colt Technology Services, Marquardt, ifm.
Partener Competiție: Thyssenkrupp Bilstein.
Partener secțiune Best of Europe: Schaeffler.
Parteneri: Banca Transilvania, CINEGOLD, Teatrul Gong, Autonom, Hotel MyContinental, Restaurant Pasaj, Consomme Bistro, Simpa, Cărturești, A.L.E.G., Atelier Good Wood, Enjoy Art Studio, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Deli 11, Studio 36, Faust, Apa Tușnad, Promenada Mall.
Parteneri media: RockFM, Zile și Nopți, Goodtime magazine, Munteanu Recomandă, Cinefan, Liternet, Films in Frame.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].