RECTIFICARE: Comunicat de presă - Academia Română, filiala Cluj-Napoca
MARATONUL ISTORIEI 2025
Mihai Eminescu și Istoria
Institutul de Istorie 'George Barițiu' al Academiei Române din Cluj-Napoca și Centrul de Studii Transilvane, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Consiliul Județean Cluj organizează joi, 29 mai 2025, cea de-a patra ediție a Maratonului Istoriei, manifestare prilejuită de Anul Cultural Mihai Eminescu, care va aduce împreună cercetători științifici, elevi, studenți și seniori.
Activitățile se vor desfășura pe parcursul a 12 ore, în intervalul 8:00-20:00, în clădirea care găzduiește institutele Academiei Române, str. Mihail Kogălniceanu nr. 12-14, etaj 1.
Maratonul va fi deschis de oficialități ale Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, Institutului de Istorie 'George Barițiu' al Academiei Române, Inspectoratului Școlar Județean Cluj și Consiliului Județean Cluj, care vor adresa cuvinte de salut și vor prezenta, pe scurt, programul evenimentului.
În activitățile educaționale vor fi implicați aproximativ 300 de participanți, elevi din unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca: Colegiul Național 'Emil Racoviță', Colegiul Național 'George Barițiu', Colegiul Național 'Gheorghe Șincai', Colegiul Național 'George Coșbuc', Liceul Teoretic 'Nicolae Bălcescu', Colegiul Național 'Avram Iancu', Liceul de Informatică 'Tiberiu Popoviciu', Colegiul Ortodox 'Mitropolitul Nicolae Colan', dar și din mediul rural: Școala Gimnazială 'George Barițiu' Jucu de Sus. Acestora li se vor alătura grupuri de studenți din cadrul Universității 'Babeș-Bolyai', dar și elevi din cadrul Școlii de agenți de poliție 'Septimiu Mureșan'.
Maratonul Istoriei 2025 - Mihai Eminescu și Istoria păstrează formatul de ștafetă practicat și în edițiile anterioare. Astfel, fiecare grup de elevi, studenți sau seniori se va întâlni, într-un anume interval orar, cu cercetători din cadrul institutelor menționate, care vor vorbi despre activitatea lor timp de 10 minute. Ulterior, elevii participanți, vor prezenta, la rândul lor, pe parcursul a 20 de minute, activitățile pe care le-au pregătit pentru acest eveniment.
Născut din dorința de a apropia cercetătorii științifici de tânăra generație, dar și din năzuința aprofundării valorilor morale și spirituale de către aceștia, Maratonul Istoriei din acest an își propune să stimuleze interesul participanților față istorie și literatură și să sublinieze adânca însemnătate a lui Mihai Eminescu pentru identitatea noastră spirituală, reflectată în nenumăratele studii științifice consacrate operei și personalității sale de către critici, istorici și cercetători români și străini.
Participanții la ediția din acest an vor fi recompensați cu volumul Eminescu - 100 de poeme alese, un omagiu editorial adus de Editura Școala Ardeleană la 175 de ani de la nașterea poetului național al românilor, volum tipărit special pentru această ediție a Maratonului Istoriei, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj. Manifestarea cultural-educațională este susținută în acest an de Asociația de Sprijin a Activității Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Asociația Societatea Istorică 'George Barițiu' Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai prin Facultatea de Științe Politice și ale Comunicării, Departamentul de Jurnalism și Media Digitală, Despărțământul ASTRA - Cluj-Napoca, Școala de Agenți de Poliție 'Septimiu Mureșan' din Cluj-Napoca și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].