Comunicat de presă - Primăria Municipiului Ploiești
SPCLEP Ploiești eliberează Cartea Electronică de Identitate (C.E.I.) și Cartea de Identitate Simplă (C.I.S.) - o etapă importantă în digitalizarea serviciilor publice.
Începând cu data de 8 Mai 2025, cetățenii municipiului Ploiești - persoane cu vârsta peste 14 ani -, precum și cei domiciliați în cele șapte comune arondate Serviciului Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor al municipiului Ploiești pot solicita Cartea Electronică de Identitate (C.E.I.).
Programările în vederea obținerii CEI se efectuează exclusiv pe portalul de servicii și informații existent la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, accesând următorul link: https://hub.mai.gov.ro/
Principalele beneficii ale Cărții Electronice de Identitate (CEI):
- Dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene;
- Elemente avansate de securitate, care asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate;
- Posibilitatea utilizării ca document de călătorie;
- Acces facil la servicii electronice și posibilitatea utilizării pentru semnătura electronică.
Prima Carte Electronică de Identitate se eliberează gratuit pentru cetățenii români începând cu vârsta de 14 ani, în limita fondurilor asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Ulterior, pentru solicitarea eliberării altei Cărți Electronice de Identitate, cetățeanul va achita o taxă în valoare de 67 de lei.
Datele înscrise în Cartea Electronică de Identitate (CEI):
În format tipărit:
- nume;
- prenume;
- cetățenie;
- data nașterii;
- sex;
- imaginea facială;
- Codul Numeric Personal (CNP);
- semnătura olografă.
În format electronic:
- toate datele tipărite menționate mai sus, la care se adaugă:
- prenumele părinților;
- domiciliul;
- impresiunile papilare a două degete ale titularului;
- certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.
Impresiunile papilare înscrise în CEI sunt șterse ireversibil, ulterior, din baza de date a autorității care realizează imprimarea, procedură similară cu cea aplicată în cazul pașaportului electronic.
Precizăm că, începând cu data de 20 mai 2025, cetățenii deserviți de SPCLEP Ploiești pot opta și pentru Cartea de Identitate Simplă (CIS), fără suport de stocare a datelor. Aceasta conține date în format tipărit și în format inscripționat prin tehnici speciale, precum și elemente de particularizare și de siguranță.
Datele înscrise în Cărțile de Identitate Simple (CIS) sunt următoarele:
1. pe față:
- denumirea statului emitent,
- tipul documentului,
- numele de familie,
- prenumele,
- sexul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin),
- cetățenia,
- data nașterii,
- codul numeric personal (C.N.P.),
- numărul documentului,
- data expirării valabilității,
- semnătura olografă a titularului,
- imaginea facială a titularului.
2. pe verso:
- domiciliul,
- data emiterii și autoritatea emitentă,
- zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ).
Cartea de identitate simplă se eliberează persoanelor începând cu vârsta de 14 ani și nu reprezintă document de călătorie în spațiul Uniunii Europene.
Taxa pentru cartea de identitate simplă este 38 lei și se achită la ghișeele unităților CEC BANK și la automatele de plată SelfPay. Solicitanții vor prezenta dovada achitării taxei la momentul depunerii cererii pentru eliberarea cărții de identitate simple.
Actele pe care le va prezenta cetățeanul/titularul la ghișeu în vederea obținerii CEI sau CIS sunt aceleași ca și până acum, cu mențiunea că toate documentele se prezintă în original și vor fi scanate, astfel:
- Cartea de Identitate;
- certificatul de naștere;
- certificatul de căsătorie/sentință/certificat divorț;
- certificatele de naștere ale copiilor minori (care nu dețin acte de identitate);
- actul de proprietate al imobilului unde titularul își stabilește domiciliul (în cazul în care titularul nu este proprietarul imobilului, proprietarul îl însoțește în vederea acordului și prezintă CI, în original, în termen de valabilitate).
Noile aplicații sunt optimizate constant, astfel că, uneori, apar și perioade de mentenanță. Ne cerem scuze pentru întârzierile apărute în momentul prezentării documentelor, precum și până la momentul eliberării CEI.
Mulțumim pentru înțelegerea acordată în această perioadă de tranziție cetățenilor municipiului Ploiești, precum și locuitorilor celor șapte comune arondate SPCLEP-Ploiești:
- Balta Doamnei;
- Berceni;
- Drăgănești;
- Dumbrava;
- Gherghița;
- Gorgota;
- Puchenii Mari.
Detalii suplimentare legate de programul eliberării actelor de identitate regăsiți accesând site-ul oficial al SPCLEP Ploiești: https://www.ploiesti.ro/SPCLEP/
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].