Comunicat de presă - Inspectoratul General al Poliției Române
OLAF ȘI AUTORITÃȚILE ROMANE DISCUTÃ DESPRE INSTRUMENTELE DIGITALE, ÎN VEDEREA PROTEJÃRII BUGETULUI UNIUNII EUROPENE
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), Poliția Română și Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) din România, găzduiesc specialiști europeni în domeniul antifraudă, la București, pentru a discuta despre utilizarea instrumentelor digitale în combaterea fraudei împotriva bugetului Uniunii Europene.
Reuniunea își propune să consolideze cooperarea transfrontalieră și să îmbunătățească detectarea și investigarea fraudelor prin mijloace digitale avansate.
În perioada 20 - 23 mai 2025, Atelierul tehnic privind instrumentele digitale antifraudă reunește aproape 100 de experți antifraudă din statele membre ale Uniunii Europene, Curtea de Conturi Europeană (CCE), Parchetul European (EPPO), Eurojust, Europol și OLAF.
Evenimentul vizează construirea unei comunități de specialiști antifraudă cu competențe digitale și identificarea celor mai bune practici în detectarea și investigarea fraudelor în mediile digitale.
De asemenea, acesta urmărește promovarea sinergiilor în dezvoltarea de instrumente bazate pe date - inclusiv inteligența artificială - pentru a proteja banii contribuabililor europeni.
De asemenea, la 22 mai 2025, OLAF și Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) au semnat un acord bilateral pentru a facilita accesul la datele companiilor naționale în scopul investigațiilor antifraudă. Acest acord reflectă un angajament comun de a asigura o protecție mai eficientă a intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Ville Itala, directorul general al OLAF, a declarat: 'OLAF este mândru să joace un rol de lider în impulsionarea transformării digitale a comunității antifraudă, în special prin încurajarea dezvoltării și adoptării instrumentelor digitale, inclusiv a inteligenței artificiale. Aceste instrumente inovatoare vor consolida semnificativ capacitatea noastră de a proteja bugetul UE.'
Benone Marian Matei, Inspector General al Poliției Române, a declarat: 'Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor își reafirmă angajamentul față de dezvoltarea și utilizarea unor instrumente analitice avansate care să sprijine identificarea timpurie a tiparelor de fraudă și să eficientizeze protejarea fondurilor europene.'
Bogdan Ionuț DINȚOI, Secretar de Stat, Șeful Departamentului pentru lupta antifraudă - DLAF, a declarat : 'DLAF reafirmă buna cooperare cu OLAF și, în calitate de partener în protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, sprijină eforturile OLAF de a reuni profesioniști și de a crea un cadru pentru schimbul de bune practici în utilizarea și dezvoltarea instrumentelor digitale și a inteligenței artificiale în domeniul antifraudă, în special pentru protejarea fondurilor europene.'
Dna Luiza MARDARE, Director General ONRC, a declarat: 'Semnarea acestor protocoale reprezintă un gest de normalitate și, sperăm, un important suport pentru acțiunile desfășurate de către Oficiul European de Luptă Antifraudă în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene. În acest sens, prin accesul gratuit al Oficiului European de Luptă Antifraudă la datele existente la nivelul Registrului Comerțului putem contribui la lupta împotriva fenomenelor de corupție la nivelul Uniunii Europene.'
CENTRUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].