Comunicat de presă - Direcția de Sănătate Publică a Județului Bacău
Consumul de sare iodată - O măsură importantă pentru sănătatea publică
Scopul acestei campanii este de a reaminti populației importanța utilizării sării iodate în alimentația zilnică, ca principală măsură de prevenire a afecțiunilor cauzate de deficitul de iod.
Iodul este un oligoelement esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide și pentru dezvoltarea normală a creierului, în special în perioada prenatală și în primii ani de viață.
Carența de iod este cunoscută în întreaga lume pentru producerea unor tulburări grave în organism și în special pentru sinteza hormonilor tiroidieni.
Lipsa iodului din alimentație determină apariția gușei endemice, a hipotiroidismului, scăderea capacității intelectuale și, în cazuri severe, retard mintal ireversibil (cretinism).
Combaterea deficitului de iod se realizează prin consumul de sare iodată, metoda cea mai simplă și eficientă care aduce aportul de iod în organism.
În România, în anul 1954, Profesorul Ștefan Marius-Milcu a instituit un program național de prevenție a gușii endemice și a cretinismului endemic prin iodarea universală a sării. Ulterior, OMS a recomandat ca toată sarea alimentară utilizată în gospodării pentru prelucrarea alimentelor să fie sarea iodată.
În România, iodarea universală a sării a dus la scăderea semnificativă a incidenței afecțiunilor tiroidiene cauzate de carența de iod, însă consumul constant de sare iodată rămâne esențial, mai ales în rândul copiilor și al femeilor însărcinate.
Beneficiile consumului de sare iodată includ:
* Prevenirea tulburărilor de dezvoltare intelectuală la copii;
* Funcționarea normală a metabolismului prin reglarea hormonilor tiroidieni;
* Prevenirea gușei endemice și a altor tulburări legate de hipotiroidism;
* Contribuția la sănătatea mamei și a fătului în timpul sarcinii.
S-a demonstrat ca 80-90% din iodul necesar organismului provine din alimente, restul fiind adus de apa potabilă și chiar de aer în unele zone cu aerosoli de iod.
Sursele alimentare de iod sunt reprezentate de:
* sarea iodată,
* apa potabilă dacă solul conține iod,
* pește, fructe de mare, și alge marine,
* lapte, carne, ouă (dacă animalele furnizoare primesc hrană cu conținut normal în iod).
Atenție asupra aportului maxim de sare recomandat, care este de până la 5 g/zi (aproximativ o linguriță de sare, 2000 mg de sodiu/zi)), consumul excesiv de sare fiind un factor de risc pentru hipertensiunea arterială.
DIRECTOR EXECUTIV
Dr. Carmen - Mihaela Arim
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].