logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - ICR Londra

Eveniment editorial la Londra: Lansarea 'Jurnalului fericirii', de Nicolae Steinhardt

Vineri 23 mai 2025, începând cu ora 18, Institutul de Studii Ortodoxe din Cambridge (IOCS), în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Unit și Institutul Cultural Român din Londra organizează un eveniment de celebrare a primei traduceri oficiale, în limba engleză, a 'Jurnalului Fericirii' de Nicolae Steinhardt.

Găzduit de sediul ICR din Belgrave Square, evenimentul va cuprinde o masă rotundă moderată de Părintele Dragoș Herescu, directorul Institutului IOCS din Cambridge, cu prezentări din partea unor invitați de marcă: Eminența Sa, Prof. Dr. Rowan Williams, fost arhiepiscop de Canterbury, Părintele Bogdan Bucur, Profesor de Patristică la Institutul Teologic Ortodox 'Sfântul Vladimir' din New York și redactor coordonator pentru noua ediție în engleză a 'Jurnalului Fericirii', și Dr. Răzvan Porumb, director de cercetare și director adjunct al IOCS, autor al prefeței cărții.
Seara va debuta cu o alocuțiune din partea E.S. Laura Popescu, ambasadorul României în Regatul Unit, și se va derula în prezența Preacuviosului Arhim. Dr. Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Rohia. Întânirea va fi prefațată de un mesaj din partea Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, Arhiepiscopul Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, care va fi transmis de către Părintele Dragoș Herescu, directorul Institutului de Studii Ortodoxe din Cambridge și preot paroh al Parohiei Ortodoxe Române 'Sfântul Ioan Evanghelistul' din același oraș. Evenimentul va fi deschis cu un cuvânt de bun venit din partea directorului ICR Londra Aura Woodward.

'Jurnalul Fericirii' (St. Vladimir's Seminary Press, Yonkers, NY, 2024) a fost tradus în limba engleză de Paul Boboc și revizuit de Peter Andronache, cu revizuiri și note explicative ale lui Peter Andronache, Bogdan G. Bucur, Nicolae Drăgușin, Brenda Mikitish și Răzvan Porumb. Prefața volumului este semnată de Răzvan Porumb.

'Acesta este Jurnalul Fericirii - o fericire întemeiată pe Înviere, imposibil de înfrânt de puterile morții. Acum, în sfârșit, disponibil în limba engleză, bucuria sa poate contribui la transformarea grijilor mărunte care ne copleșesc.' - Pr. Andrew Louth, profesor emerit, Universitatea Durham
Nicolae Steinhardt a fost o figură emblematică a culturii și spiritualității românești, cunoscut în anii săi monahali drept părintele Nicolae de la Rohia. Născut în 1912, lângă București, într-o familie evreiască, a fost un cărturar rafinat și una dintre cele mai erudite voci ale generației sale. În 1960, a fost arestat de regimul comunist, iar în închisoare a cerut să fie botezat 'neoficial'. A descoperit, astfel, o bucurie profundă în mijlocul suferinței, o experiență mistică ce i-a transfigurat complet existența. Această trăire a devenit sursa luminoasă a 'Jurnalului Fericirii', scris în prima parte a anilor '70, deși interzis de cenzura regimului comunist. Nicolae Steinhardt, devenit între timp monah la Mănăstirea Rohia, a trecut la Domnul în martie 1989, cu nouă luni înainte de Revoluția din decembrie care a dus la căderea dictaturii comuniste.

INVITAȚI SPECIALI:

Eminența Sa, Prof. Dr. Rowan Williams este un teolog galez de renume, arhiepiscop de Canterbury între 2002-2012. A obținut diplomele de licență și master în teologie la Christ's College, Cambridge, și titlul de doctor în teologie la Wadham College, Oxford, în 1975. A predat la College of the Resurrection din Mirfield, apoi a ocupat mai multe funcții academice și ecleziastice, culminând cu numirea sa ca profesor de teologie la Oxford (1986-1992). Înainte de a deveni arhiepiscop de Canterbury, a fost episcop de Monmouth (1992) și arhiepiscop al Țării Galilor (2000). Membru al Academiei Britanice din 1990, a publicat numeroase volume, printre care: On Christian Theology (2000), Arius: Heresy and Tradition (2002), On Augustine (2016), Looking East in Winter (2021), Passions of the Soul (2024), Discovering Christianity: A Guide for the Curious (2025), și altele.
Părintele prof. Bogdan Bucur reprezintă editura St. Vladimir's Seminary Press, care a publicat versiunea engleză a Jurnalului Fericirii. Născut în România, s-a stabilit în SUA în anul 2000 pentru a urma studii teologice. În prezent este titularul catedrei de Patristică din cadrul Institutului Teologic Ortodox 'Sfântul Vladimir' din statul New York, unde slujește și ca preot ortodox.

Dr. Răzvan Porumb este director adjunct și director de cercetare al Institutului de Studii Ortodoxe din Cambridge. Autor al prefeței ediției engleze a Jurnalului Fericirii, a publicat volumul Orthodoxy and Ecumenism. Towards an Active Metanoia (Peter Lang, 2019), precum și numeroase articole și studii, multe dintre acestea fiind dedicate operei lui Nicolae Steinhardt.

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului.

Afisari: 70

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].