logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Guvern

INFORMAȚIE DE PRESÃ privind actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 22 mai 2025

I. HOTÃRÂRI DE GUVERN

1. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziție justă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 829/2022

Prin aceasta Hotărâre, Guvernul a stabilit ca limita pentru care se poate acorda prefinanțarea în tranșe va crește de la maximum 10% la maximum 30% din valoarea eligibilă a contractului de finanțare pentru proiectele finanțate în perioada de programare 2021-2027 din fondurile alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziție justă.

2. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru modificarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 52/2018 privind organizarea și funcționarea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene

Actul normativ modifică o anexă a hotărârii de organizare și funcționare a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, ca urmare a modificărilor introduse prin OUG nr. 21/2025, de reorganizare a ministerului pentru o mai bună absorbție a fondurilor europene.

3. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2025 la Compania Națională 'Imprimeria Națională' S.A

Pentru anul 2025, compania estimează venituri totale în valoare de 493,4 milioane lei, în creștere cu 3,47% față de nivelul preliminat la finalul anului 2024.

Cheltuielile totale estimate pentru anul 2025 sunt în sumă de 222,1 milioane lei.

Profitul brut este estimat la 271,2 milioane lei. Compania nu înregistrează plăți restante.

4. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 pentru Compania Națională Poșta Română S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului

Compania Națională 'Poșta Română' a parcurs în ultimii ani un amplu proces de restructurare și eficientizare operațională. În această dinamică, bugetul pe anul 2025 reflectă prioritățile companiei privind modernizarea infrastructurii logistice, digitalizarea serviciilor și recâștigarea competitivității pe piața de curierat.

Astfel, pentru anul 2025, operatorul național poștal estimează venituri totale în valoare de 1,919 miliarde lei, în creștere cu 7,6% față de nivelul preliminat al anului 2024. De asemenea, cheltuielile totale prognozate sunt în sumă de 1,884 miliarde lei, în creștere cu 10% față de nivelul preliminat la finalul anului 2024.

Nivelul și structura cheltuielilor au fost estimate în funcție de necesarul de materii prime, materiale, energie, apă, servicii și lucrări, contribuțiile legale aferente drepturilor salariale, cheltuielile cu taxele și impozitele.

Cheltuielile salariale sunt prognozate cu o creștere de 6,31% față de nivelul aprobat al anului 2024, iar numărul de personal estimat la finalul anului 2025 va fi de 20.500.

Rezultatul brut estimat este în sumă de 34,56 milioane lei, iar cheltuielile pentru investiții sunt prevăzute la nivelul 146,287 milioane lei.

Compania nu prevede plăți restante pentru anul 2025.

5. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 pentru Societatea Națională a Apelor Minerale S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului

Conform bugetului aprobat, Societatea Națională a Apelor Minerale S.A estimează, pentru anul 2025, venituri totale de 52,713 milioane lei, în creștere cu 7,89% față de realizările preliminate din anul 2024, și cheltuieli totale în valoare de 49,5 milioane lei.

Societatea va înregistra profit în valoare de 3,2 milioane lei, în creștere cu 11%.

Nivelul total al cheltuielilor a fost estimat în funcție de necesarul de materiale și servicii necesare desfășurării în condiții de siguranță în exploatare, precum și în funcție de contribuțiile legale aferente drepturilor salariale, cheltuielile cu taxele și impozitele, etc. Cheltuielile salariale sunt prognozate cu o creștere de 8,31% față de nivelul aprobat al anului 2024, iar cheltuielile pentru investiții vor avea o valoare de 34,1 milioane lei.

6. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 pentru Societatea IOR S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului

Societatea IOR S.A. va realiza venituri totale de circa 60 milioane lei în anul 2025, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli aferent acestei societăți aprobat de Executiv. Societatea estimează cheltuieli totale în valoare de peste 57 milioane lei. Rezultatul brut programat pentru anul 2025 este pozitiv, în valoare de circa 1,45 milioane lei, în creștere cu circa 10 % față de cel preliminat la 31 decembrie 2024.

7. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 pentru Compania Națională LOTERIA ROMÂNÃ S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului

Compania estimează, pentru anul 2025, venituri totale în valoare de 1,405 miliarde lei, în creștere cu 4,39% față de nivelul preliminat al anului 2024. De asemenea, cheltuielile totale prognozate sunt în sumă de 1,147 miliarde lei, în creștere cu 3,85% față de nivelul preliminat la finalul anului 2024.

Rezultatul brut estimat este în sumă de 257,614 milioane lei, în creștere cu 8,14% față de nivelul preliminat la finalul anului trecut.

Nivelul cheltuielilor de natură salarială prezintă o scădere de 4,09% față de nivelul aprobat al anului 2024, iar numărul de personal estimat la finalul anului va fi de 2.367.

Nivelul și structura cheltuielilor au fost estimate în funcție de necesarul de materii prime, materiale, energie, apă, servicii și lucrări, contribuțiile legale aferente drepturilor salariale, cheltuielile cu taxele și impozitele, etc.

Cheltuielile pentru investiții sunt prevăzute la nivelul 88,1 milioane lei. Compania nu prevede plăți restante pentru anul 2025.

8. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Companiei Naționale 'Romtehnica' - S.A., aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale

Compania Națională Romtehnica estimează că va avea venituri totale de peste 1,6 miliarde lei și cheltuieli totale în valoare de circa 1,6 miliarde lei.

Suma destinată investițiilor este de peste 5,5 milioane lei.

9. HOTÃRÂRE DE GUVERN pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții 'Lucrări de investiții în cazarma 1181 Vlădeni'

Cazarma 1181 Vlădeni, situată în județul Brașov, unde va funcționa Școala de Aplicație a Forțelor Terestre pentru Operații Speciale, va fi reabilitată și modernizată în conformitate cu noii indicatori tehnico-economici aprobați prin prezenta hotărâre.

Această măsură este necesară întrucât, din cele 56 de clădiri existente, în prezent sunt funcționale doar 3 pavilioane destinate pazei și activităților administrative, restul construcțiilor aflându-se în diferite stadii de degradare.

Clădirile vechi vor fi demolate, iar pe același amplasament vor fi construite noi clădiri, proiectate cu un grad optim de siguranță în ceea ce privește rezistența și stabilitatea structurală.

Valoarea totală a investiției este de 771,3 milioane lei, iar realizarea proiectului este planificată pe o perioadă de 5 ani, cu o durată efectivă de execuție estimată la 4 ani și jumătate.

Principalele lucrări prevăzute în cadrul proiectului sunt:

* Demolarea și reconstruirea a 26 de pavilioane; consolidarea și reabilitarea altor 4 pavilioane;

* Construirea de pavilioane speciale pentru pregătire: facilități ISOFAC, turn de alpinism, complex de antrenament pentru parașutiști la sol, poligon pentru luptă urbană;

* Amenajarea unui poligon de trageri în aer liber;

* Construirea unui complex educațional, care va include: pavilion de învățământ, sală de sport, bazin de înot, pavilioane pentru cazarea cadrelor și cursanților, pavilion pentru blocul alimentar, precum și o platformă de adunare cu gradene acoperite;

* Construirea pavilionului de comandament și a celor destinate companiilor de sprijin învățământ, instructorilor și sprijinului logistic;

* Realizarea de pavilioane pentru: punctul de control, mentenanță, pază, infirmerie, precum și pentru depozitarea materialelor de intendență;

10. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Companiei Naționale de Căi Ferate 'C.F.R.' - S.A. aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii

Compania Națională de Căi Ferate 'C.F.R.' - S.A va dispune de peste 7,8 miliarde lei pentru investiții în anul 2025, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli aferent acestei companii și aprobat de Executiv. Suma destinată investițiilor este în creștere cu circa 66% față de cea preliminată la sfârșitul anului 2024, cea mai mare parte fiind asigurată din fonduri europene și din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Compania estimează venituri totale în valoare de peste 6,3 miliarde lei, în creștere cu 7,55% față de cele preliminate în anul 2024, și cheltuieli totale în valoare de peste 6,9 miliarde lei. Rezultatul brut programat pentru anul 2025 este negativ, în valoare de circa 596 milioane lei, în creștere cu 114% față de cel preliminat la 31 decembrie 2024.

11. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind suplimentarea sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 213/2018 privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național 'Secțiunea 2A Ogra-Câmpia Turzii pe teritoriul localităților Bogata, Chețani, Cucerdea, Cuci, Iernut, Luduș și Ogra din județul Mureș și pe teritoriul localității Luna din județul Cluj din cadrul obiectivului de investiții de interes național 'Autostrada Brașov-Târgu Mureș-Cluj-Oradea' ', aflate pe raza localităților Bogata, Cucerdea, Cuci, Iernut și Luduș din județul Mureș, precum și modificarea și completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 213/2018

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

12. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Companiei Naționale 'Administrația Porturilor Maritime' - S.A. Constanța, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii
Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 a fost conceput ca un element de legătură între preliminatul anului 2024 și bugetul previzionat pentru anii 2025, 2026 și 2027, respectând structura și conceptul unui buget multianual.

Veniturile totale - în sumă de 530,4 milioane lei au fost estimate în scădere cu 6% față de preliminatul pe anul 2024. Cheltuielile totale programate în anul 2025 sunt de 415,5 milioane lei, cu o creștere de 44,34% față de nivelul preliminatul pe anul 2024. Diferența se explică prin faptul că în anul 2024, înregistrarea veniturilor din provizioane și ajustări pentru depreciere sau pierderi de valoare, în sumă de 135,1 milioane lei, au avut un impact major asupra diminuării cheltuielilor totale ale companiei cu suma respectivă, aceasta, conducând implicit la realizarea unui profit brut considerabil mai mare decât cel bugetat.

Rezultatul brut (profit/pierdere) programat în anul 2025, în sumă de 114,9 milioane lei, reprezintă doar 41,58% din rezultatul brut preliminat în anul 2024.

De asemenea, sursele necesare finanțării investițiilor pentru anul 2025, în sumă de 368 milioane lei (din surse proprii suma de 220,2 milioane lei, iar din alte surse suma de 147,8 milioane lei).

Creanțele restante programate în anul 2025 sunt de 92 milioane lei.

13. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători 'C.F.R. Călători' - S.A. aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii

Societatea Națională de C.F.R. Călători S.A estimează, pentru acest an, investiții de peste 790 milioane lei, în creștere cu circa 52% față de cele preliminate la sfârșitul anului 2024.

Societatea estimează venituri totale în valoare de peste 3,7 miliarde lei și cheltuieli totale în valoare de peste 3,6 miliarde lei, iar rezultatul brut programat pentru anul 2025 în valoare de 15 milioane lei.

14. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Regiei Autonome 'Autoritatea Aeronautică Civilă Română', aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii

Veniturile totale ale Regiei Autonome 'Autoritatea Aeronautică Civilă Română estimate pentru acest an se ridică la 93,3 milioane lei, în creștere cu 2,92% față de anul precedent. Cheltuielile sunt estimate la 87 milioane lei, în creștere cu 18,6% față de cheltuielile totale preliminate în anul 2024.

Cheltuielile de natură salarială sunt estimate la 48,3 milioane lei, în creștere cu 19,4% față de cele bugetate în anul 2024.

Profitul brut estimat este de 6,3 milioane lei, reprezentând 36,6% față de nivelul preliminat în 2024, de 17,3 milioane lei.

Sumele estimate pentru finanțarea investițiilor se ridică la 9,8 milioane lei, în creștere cu 691.060 lei față de 2024, și vor fi asigurate din surse proprii.

15. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorilor de inventar ale unor bunuri imobile cuprinse în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale 'Apele Române' prin Administrația Bazinală de Apă Crișuri, instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ca urmare a reevaluării

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

16. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorilor de inventar ale unor bunuri imobile cuprinse în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale 'Apele Române' prin Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ca urmare a reevaluării

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

17. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind actualizarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, precum și pentru trecerea unor construcții aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Unitatea Militară 0260 București din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcțiune și casării

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

18. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind modificarea adresei, denumirii, valorii de inventar și caracteristicilor tehnice ale unui bun aflat în domeniul public al statului și în administrarea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

19. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea modelului de steag al comunei Sărățeni, județul Mureș

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

20. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea stemei comunei Gâdinți, județul Neamț

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

21. HOTÄ‚RARE DE GUVERN privind aprobarea stemei municipiului Salonta, județul Bihor

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

22. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind aprobarea modelului de steag al orașului Ștefănești, județul Argeș

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

23. HOTÃRÂRE DE GUVERN privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2025, pentru unele unități administrativ-teritoriale

Executivul a aprobat alocarea sumei de 484,115 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2025 pentru asigurarea finanțării unor proiecte de investiții în infrastructura aeroportuară.

Este vorba despre următoarele proiecte de investiții:

- Extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Craiova - 250 de milioane de lei;

- Modernizarea Aeroportului 'Transilvania' Târgu Mureș - 108,3 milioane de lei;

- Extinderea și modernizarea terminalului pentru pasageri la Aeroportul Internațional Maramureș - 65 milioane de lei;

- Dezvoltarea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare a Aeroportului Satu Mare - peste 60 de milioane de lei.

Comunicatul Ministerului Dezvoltării: https://shorturl.at/1VW4x

II. MEMORANDUMURI

1. MEMORANDUM cu tema: Mandatarea Autorităților de Management pentru Programul Regional Sud-Est, Programul Regional Nord-Est, Programul Regional București Ilfov și Programul Tranziție Justă pentru încheierea contractelor pentru executarea instrumentelor financiare finanțate din aceste programe cu Banca de Investiții și Dezvoltare S.A.

Memorandumul a fost aprobat.

III. NOTE

1. NOTÃ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local Munteni-Buzău, județul Ialomița, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui teren, în suprafață de 1.020 mp, din domeniul public al comunei Munteni-Buzău, județul Ialomița, în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A.

Guvernul a luat act de această notă.

Biroul de presă al Guvernului

Afisari: 80

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].