Declarație de presă - Deputat Nicolae-Miroslav Petrețchi (Grup minorități)
România continuă să-și consolideze apartenența la spațiul european și euroatlantic, iar pentru noi, ucrainenii din România, este o onoare să contribuim la consolidarea viitorului european al țării noastre.
Felicitări președintelui ales Nicușor Dan, care, prin poziția sa fermă în favoarea valorilor democratice europene și drepturilor omului, a demonstrat că înțelege, pe deplin, așteptările noastre, ca parte a societății românești, nevoile de consolidare a coeziunii și cele de stabilitate și securitate a României.
Îmi exprim speranța că noul președinte va consolida apartenența României la Uniunea Europeană, poziția sa de membru al celei mai puternice alianțe politico-militare din lume și parteneriatele sale strategice, va facilita coeziunea euroatlantică și va crea punți spre reconcilieri necesare ale Europei și Statelor Unite, va face România mai puternică, mai predictibilă și mai stabilă, în actualul context geopolitic turbulent.
România trebuie să rămână angajată în crearea fundamentelor necesare pentru ridicarea relației bilaterale cu Ucraina la nivel de parteneriat strategic, să faciliteze consolidarea eforturilor Ucrainei de a obține o pace justă în războiul său de apărare (pace care va ține amenințările rusești departe de granițele noastre), ceea ce va aduce stabilitate și predictibilitate în regiunea extinsă a Mării Negre și va consolida relațiile bilaterale cu țările vecine, aducând la un alt nivel relația strategică bilaterală cu Republica Moldova.
Triunghiul european România - Republica Moldova - Ucraina, respectiv Nicușor Dan - Maia Sandu - Volodimir Zelenski, va consolida eforturile de promovare a valorilor europene și euroatlantice în regiune, precum statul de drept, democrația, drepturile omului, transparența, egalitatea și solidaritatea. Ucraina și Republica Moldova vor avea în România un prieten și un partener mai devotat, mai ferm, mai puternic.
Trebuie să avem o politică externă a României mai asertivă, de tip pro-activ, în care vor prima obiectivele noastre strategice, apartenența la UE și parteneriatul cu SUA. Ne așteptăm, totodată, la criterii meritocratice reale în selectarea și promovarea profesioniștilor în funcții cheie ale statului român, inclusiv în politica externă și, astfel, la un plus de credibilitate și de performanță a României în plan extern.
Comunitatea ucraineană din România și-a demonstrat reziliența și coeziunea, mult încercate, mai ales în această perioadă electorală, când inamicii României europene au recurs la numeroase diversiuni și manipulări, de cea mai joasă speță, inclusiv împotriva Uniunii Ucrainenilor din România și a comunității noastre, în general, încercând să ne învrăjbească și să ne dezbine. UUR a făcut alegerea corectă și a acționat cinstit, în deplin consens cu vocația sa europeană.
Sunt convins că ne vom bucura, în continuare, de drepturi și libertăți la cel mai înalt nivel posibil, cu un președinte care înțelege, pe deplin, rolul strategic al minorităților naționale într-o țară europeană.
Am auzit mesajul clar și repetat al domnului Nicușor Dan, transmis minorităților naționale din România, de a participa în continuare în mod activ la viața politică românească. Vocea minorităților naționale trebuie să conteze și în continuare în politicile publice la nivel național.
Avem nevoie, însă, și de schimbări în modul de a face politică la nivelul unor parteneri politici ai UUR. Aceste alegeri și alegerea lui Nicușor Dan au transmis un mesaj simplu și clar: oamenii politici trebuie să se reîntoarcă la cetățeni, să-i audă și să-i reprezinte cu adevărat. Nu există alternative.
Noul președinte a vorbit, deja, despre implementarea unei noi viziuni de dezvoltare a României: schimbări etice și politice majore trebuie să se producă în România. UUR va sprijini această viziune - responsabil, cinstit și clar, așa cum a sprijinit și candidatura lui Nicușor Dan.
Avem nevoie de mai mulți oameni politici cinstiți și responsabili, de un sistem de promovare în politică, bazat pe meritocrație și orientare spre cetățean. În momente de răscruce pentru țară, avem nevoie de consecvență și verticalitate, nu de tăcere și neimplicare, mascate în neutralitate, urmate de repoziționări abile, mereu de partea învingătorilor.
Pe termen scurt, avem nevoie de multă muncă, de unitate internă, de coeziune, de punți între oameni, de un dialog național real și eficient, care să repare rănile provocate de ciclul electoral prelungit din România. Uniunea Ucrainenilor din România va sprijini dialogul național și va fi parte relevantă a acestuia.
Împreună, vom dezvolta România! România poate redeveni o poveste de succes în Uniunea Europeană!
Deputat
Nicolae-Miroslav Petrețchi
21 mai 2025
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].