logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Declarație de presă - Deputat Brian Cristian (USR)

România sfidează legislația europeană - în timp ce unele ministere se opun, altele dau derogări pentru pesticidele care ucid albinele și pun în pericol sănătatea publică

Dacă dispar albinele, dispare viața așa cum o știm. Nu este un slogan, ci un adevăr științific ignorat de prea mult timp. România continuă să joace periculos, în timp ce alte state europene au înțeles pericolul și respectă legislația de mediu. Slovenia, inițiatoarea Zilei Mondiale a Albinelor, a interzis neonicotinoidele încă din 2011. Franța a făcut același pas în 2018 și a devenit prima țară din UE care a interzis inclusiv exportul de pesticide interzise. Germania a sprijinit interdicția europeană și a limitat drastic utilizarea lor, iar Marea Britanie a refuzat în 2025 prelungirea derogării pentru Cruiser SB, în ciuda precedentelor.

De ce îmi pasă de albine? Pentru că sunt responsabile de polenizarea a 70% din culturile care hrănesc 90% din populația lumii, potrivit datelor BBC. Dacă albinele ar dispărea, omenirea ar mai putea supraviețui doar patru ani. Poluarea industrială și pesticidele folosite în agricultură ucid masiv coloniile de albine. În unele țări, jumătate dintre familiile de albine au fost pierdute, iar daunele nu au mai putut fi reparate. În România încă putem evita o asemenea tragedie, dacă respectăm legea și sprijinim concret apicultura.

De Ziua Mondială a Albinelor nu e suficient să postăm imagini cu stupi, albine sau flori. E timpul să vorbim deschis despre ceea ce se întâmplă în continuare în spatele ușilor închise: derogări toxice, decizii europene ignorate și o lipsă totală de asumare din partea Guvernului României.

La începutul acestui an am transmis interpelări oficiale către ministrul Agriculturii, ministrul Mediului, ministrul Dezvoltării și prim-ministrul României. Am cerut explicații cu privire la folosirea pesticidelor interzise, cum e Cruiser 350 FS - o substanță care pune în pericol albinele, biodiversitatea, sănătatea oamenilor și credibilitatea României în Uniunea Europeană. Ca deputat de Maramureș, județ în care apicultura și agricultura sunt parte din identitatea locală, nu pot accepta compromisuri care distrug natura și afectează viața oamenilor.

Răspunsul Ministerului Agriculturii a fost o confirmare că se merge mai departe pe logica excepției: 'doar 120 de zile', 'doar în zonele afectate'. Aceleași justificări repetitive, în timp ce realitatea arată că aceste derogări 'temporare' au devenit o rutină periculoasă. Ministerul Sănătății mi-a transmis că a votat împotriva acestor derogări, că nu a fost informat ulterior și că nu colaborează cu MADR pentru identificarea de soluții alternative. Practic, avem un blocaj instituțional și o ruptură gravă între politicile de sănătate publică și politicile agricole.

Ministerul Mediului a răspuns vag și parțial, evitând fondul întrebărilor. De la cancelaria primului-ministru nu am primit nicio asumare, doar redistribuirea automată a răspunsurilor ministeriale. Concluzia este tristă, dar clară: interesul Guvernului pentru protecția albinelor și a sănătății publice este zero.

România autorizează în continuare pesticide interzise la nivel european, în ciuda deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene și fără consultări reale cu experți în sănătate sau mediu. Este grav și inacceptabil.

Avem nevoie urgentă de transparență, de asumare politică și de un plan real de tranziție către o agricultură sustenabilă, care să nu sacrifice sănătatea publică și mediul pentru câștiguri pe termen scurt. Nu pot și nu vreau să stau deoparte. Voi continua aceste demersuri parlamentare până când România încetează să mai fie țara derogărilor toxice.

Vă invit să consultați în amănunt interpelările și răspunsurile oficiale primite, disponibile public:

Interpelare și răspuns de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale:
https://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=77492&idl=1

Întrebare și răspuns de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor:
https://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=77493&idl=1

Interpelare și răspuns de la Ministerul Sănătății:
https://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=77512&idl=1

Interpelare și răspuns de la Guvernul României:
https://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=77513&idl=1

Deputat,
Brian Cristian

Afisari: 74

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].