Comunicat de presă - Institutul Național al Patrimoniului
Joi, 22 mai, orele 18.00, Institutul Național al Patrimoniului (INP) inaugurează o nouă expoziție în cadrul ART SAFARI. De data aceasta, piese emblematice din Colecția Etnografică Marius Matei vor proiecta simbolic GRÃDINA RAIULUI, o recunoaștere adusă gândirii mitice.
Am gândit acest spațiu ca loc de evadare și regăsire, punct de pornire pe harta revrăjirii lumii, în care privitorul își întâlnește propria identitate, miezul sărbătorii și paradisul pierdut, pornind de la metalimbajul creației tradiționale. Discursul vizual al expoziției este generat de o instalație metaforică formată din fotografii, proiecții video și obiecte textile de artă țărănească a căror ornamentică amintește de Grădina Raiului.
Mentalul popular păstrează relictual imaginea Raiului ca proiecție a unei grădini înflorite și înmiresmate, cu păsări nemaivăzute și meri cu mere de aur, a cărei amintire se reactualizează în fiecare an. La rândul ei, grădina reprezintă - la nivel simbolic - marele dar pe care natura l-a făcut culturii, esența frumuseții, a nemuririi și a înțelepciunii, fiind cea care a dat numele academiei, după cel al parcului Akademos, unde Platon ținea lecții discipolilor săi.
Reflectarea pieselor din Colecția Etnografică Marius Matei în fotografiile Annei Senik, artist vizual din Ucraina, reprezintă oglinda dinamicii sociale a satului contemporan, a schimbării limbajului de comunicare, a căutării de noi expresii și contexte de prezentare a patrimoniului etnografic, care să le legitimează vechimea și autenticitatea prin recuperare, reinventare, exprimare identitară prin cod vestimentar.
Cuprinzând peste 3.500 de piese, de la costume tradiționale la podoabe, țesături și fotografii vechi, Colecția Etnografică Marius Matei este un adevăra portal spre viața de altădată a satului bănățean. Una din trăsăturile fundamentale ale acestei colecții este dinamismul său. Din marile muzee din țară, în galerii și spații expoziționale din Belgia, Germania, Cehia, Slovacia, Serbia, Ungaria și Emiratele Arabe Unite piesele expuse au reușit să creeze dialog cultural și inspirație prin aducerea în prim-plan a unor elemente ce țin de patrimoniu, pendulând între granițele decontextualizării obiectului țărănesc și reeditarea simbolică a unor piese de port tradițional, recunoscute global ca purtătoare de valoare intrinsecă, estetică și culturală.
GRÃDINA RAIULUI - o expoziție a Institutului Național al Patrimoniului (INP), în cadrul ART SAFARI 2025 - Palatul Dacia-România, Lipscani 18-20, București, în perioada 22 mai - 29 iunie 2025.
Piese din Colecția Etnografică Marius Matei / fotografii Ana Senik (Ucraina)
Curatori: dr. Iulia Gorneanu (INP) / Dr. Marius Matei, etnograf
Scenografie: Alexandru Soare, Octavian Grigorescu
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].