logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București

Doi mari cineaști maghiari celebrați printr-o retrospectivă: Makk Karoly și Toh Janos

Regizorul MAKK Karoly și directorul de imagine TOTH Janos, doi dintre cei mai importanți cineaști din Ungaria, vor fi celebrați printr-o retrospectivă organizată de Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București și Festivalul Ceau, Cinema!, care va avea loc între 28-30 mai 2025 la București.

Retrospectiva va fi introdusă de un documentar despre viața și opera directorului de imagine TOTH Janos în regia lui BOLLOK Csaba și MEDVIGY Gabor, intitulat Directorul de imagine (A Kinematografus, 2022) la UNATC, pe 28 mai, ora 18.00, în prezența regizorului BOLLOK Csaba și a producătoarei filmului, CSERE Agnes.

Retrospectiva va avea loc pe 29 și 30 mai la Cinema Elvire Popesco din București și va cuprinde trei filme realizate cei doi cineaști maghiari și care s-au aflat în competiția Festivalului de la Cannes: Iubire (Szerelem, 1971), Joc de pisici (Macskajatek, 1974) și O noapte foarte morală (Egy erkolcsos ejszaka, 1977). Filmele vor putea fi văzute în versiuni restaurate 4K de către Arhiva de Filme din Ungaria.

'Rolul lui Makk Karoly și Toth Janos în lumea cinematografică maghiară și internațională este cu adevărat remarcabil, filmele lor ridică probleme de actualitate, iar limbajul lor formal și esteticul lor sunt o sursă de inspirație pentru cineaștii de astăzi. De aceea, restaurarea filmelor lor de către Arhiva Națională de Film din Ungaria și prezentarea acestor filme nu este doar un proiect de patrimoniu cultural, ci și o oportunitate pentru spectatorii de astăzi - chiar și din România - de a redescoperi această perioadă deosebit de sensibilă și puternică din punct de vedere vizual a cinematografiei din Europa Centrală. Makk Karoly și Toth Janos sunt reprezentanți al 'noului val' din cinematografia maghiară, care a făcut parte din revoluția cinematografică est-europeană din anii 1960 și 1970 - contribuind în același timp la reînnoirea cinematografiei mondiale.' - Kosa Andras Laszlo, directorul Institutului Liszt - Centrul Cultural Maghiar București

În Iubire, considerat capodopera lui Makk Karoly, soția unui prizonier politic își îngrijește soacra și îi ascunde adevărul în legătură cu fiul acesteia, despre care bătrâna crede că se află în America pentru a face un film. Pelicula a primit premiul juriului și o mențiune specială pentru cele două actrițe (Darvas Lili și Torocsik Mari) la Festivalul de la Cannes. Filmul Iubire (Szerelem) este încă unul dintre cele mai cunoscute filme maghiare la nivel mondial.

Joc de pisici este povestea a două surori în vârstă care fac schimb de scrisori, iar prin scurte flashback-uri vedem fragmente din tinerețea lor. Lungmetrajul a făcut parte din selecțiile festivalurilor de la Cannes, New York și Chicago și a fost nominalizat la Premiile Oscar, la categoria film străin.

Tot din competiția Festivalului de la Cannes a făcut parte și O noapte foarte morală, o altă colaborare de succes între Makk Karoly și Toth Janos. O casă de toleranță dintr-un mic oraș maghiar devine locuința unui student la medicină după ce femeile din stabiliment descoperă că nu are bani de chirie. Problemele apar când ele află că mama tânărului vine în vizită și că trebuie să transforme locul într-o casă respectabilă.

Makk Karoly (1925-2017) regizor de film, scenarist, actor, artist emerit, distins cu titlul Artistul Națiunii și cu Premiul Kossuth, precum și cu Premiul Balazs Bela. De-a lungul carierei sale a regizat peste 70 de filme de lungmetraj, de televiziune și scurtmetraje. În 2001 filmul său intitulat Iubire a fost ales în lista 'Cele mai bune 100 de filme ale tuturor timpurilor'. Filmele sale au obținut numeroase premii, iar Makk Karoly a primit premiul pentru întreaga activitate în 1986 la Festivalul Internațional de Film de la Figueira da Foz din Portugalia, în 1994 la Gala Filmului Maghiar de la Budapesta, în 2001 la Festivalul de Film de la Karlovy Vary din Cehia și în 2016 la Festivalul Internațional de Film CineFest de la Miskolc din Ungaria.

De-a lungul carierei sale Makk Karoly a regizat filme de mare impact în cinematografia maghiară, cum ar fi filmul regizat în stilul neorealismului, intitulat Salonul nr. 9 (A 9-es korterem, 1955), drama psihologică Casa de sub stânci (Haz a sziklak alatt, 1959), comedia Ce a făcut soția ta între 3 și 5? (Mit csinalt felseged 3-tol 5-ig?, 1964), coproducția româno-maghiară Frumoasele vacanțe (Bolondos vakacio 1968), capodopera sa cinematografică, Iubire (Szerelem, 1971), pe baza nuvelelor lui a Dery Tibor, tragicomedia Joc de pisici (Macskajatek, 1972) pe baza dramei scrise de Orkeny Istvan, sau portretul sociologic O noapte foarte morală (Egy erkolcsos ejszaka, 1977) realizat pe baza nuvelei lui Hunyady Sandor.

În anii 1970 Makk Karoly deja era considerat un maestru al cinematografiei maghiare datorită profesionalismului său, și a capacității sale de a crea o anumită atmosferă pe peliculă, precum și pentru flerul său de a transpune tragedia lirică pe ecran. În anii aceștia a lucrat cel mai bine cu directorul de imagine Toth Janos, care i-a fost un tovarăș de creație ideal. În anii 1980 Makk Karoly s-a remarcat cu o nouă capodoperă, Privindu-ne (Egymasra nezve, 1982), care este nu doar un puternic portret sociologic, dar și reprezentarea dreptului omului la identitatea sa prin condiții vitrege. Filmul a fost proiectat în 2021 la București, în cadrul celei de-a 15-a ediții a Săptămânii Filmului Maghiar.

Regizorul Makk Karoly s-a remarcat cu o voce individuală și cu cel mai sensibil din punct de vedere vizual al generației de regizori maghiari de după 1945. Opera lui combină cinematografia narativă clasică cu o abordare modernă, de cercetare a sufletului, iar această tranziție stilistică este un punct important de cotitură nu doar în istoria filmului maghiar, dar și cel universal.

Toth Janos (1930-2019), director de imagine, dramaturg, scenarist și regizor, laureat al Premiului Kossuth, distins cu titlul Artistul Națiunii și membru titular al Academiei Maghiare de Arte. Pentru el scurtmetrajele asociate cu Studioul Balazs Bela au fost principalul mijloc de exprimare artistică. Ca director de imagine, printre creditele sale se numără Elegie (Elegia, 1965) și documentarul despre Amerigo Tot (1969) de Huszarik Zoltan, precum și lungmetrajele Iubire, Joc de pisici și O noapte foarte morală de Makk Karoly, apreciate la nivel internațional. A regizat mai multe filme în lunga sa carieră și a fost, de asemenea, dramaturg pentru Szindbad (1971, Huszarik Zoltan), una dintre cele mai influente opere ale cinematografiei maghiare.

Opera lui Toth Janos, în special Piatra aruncată (Feldobott ko, 1969), este o operă sensibilă, centrată pe lumea interioară, care explorează chestiuni legate de existență și identitate, asemănătoare cu abordarea estetico-filosofică a regizorilor români din 'noul val' (Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu).

Programul proiecțiilor:

28 mai, miercuri,18:00, UNATC, Sala Media:

Bollok Csaba - Medvigy Gabor: Directorul de imagine (2022, documentar, 101 min.)
Q&A: Bollok Csaba
intrare liberă

29 mai, joi, 18:30, Cinema Elvire Popesco:
Iubire (1971, dramă, 88 min.)
bilete: eventbook.ro

29 mai, joi, 20:30, Cinema Elvire Popesco:
Joc de pisici (1974, dramă, 115 min.)
bilete: eventbook.ro

30 mai, vineri, 20:30, Cinema Elvire Popesco:
O noapte foarte morală (1977, dramă, 95 min.)
bilete: eventbook.ro

La finalul lunii iunie, retrospectiva va putea fi văzută la Cinema Studio din Timișoara.

Retrospectiva face parte din Ceau, Cineclub!, un proiect de cicluri lunare de filme propuse de Festivalul Internațional de Film Ceau, Cinema! de la Timișoara, și continuă parteneriatul dintre festivalul timișorean și Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București de a celebra, deopotrivă la Timișoara și București, cineaști maghiari prin filme restaurate.

În cadrul acestui parteneriat până acum au mai fost sărbătoriți în 2022 Jancso Miklos cu filmele Confruntarea (Fenyes szelek, 1969), Psalmul roșu (Meg ker a nep, 1972) și Elektra, dragostea mea (Szerelmem, Elektra, 1974), în 2023 Szabo Istvan cu trilogia Mephisto (1981), Colonelul Redl (Redl ezredes, 1985) și Hanussen (1988), iar în 2024 regizoarea Elek Judit cu filmele Doamna din Constantinopol (Sziget a Szarazfoldon, 1969), Poate mâine (Majd holnap, 1980) și Ziua Mariei (Maria-nap, 1984).

Programul și biletele pot fi găsite pe:
https://eventbook.ro/program/ceau-cineclub-retrospectiva-karoly-makk-janos-toth

Organizatori: Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București, Festivalul Internațional de Film Ceau, Cinema!

Parteneri: Institutul Național de Film - Arhiva de Filme din Ungaria, Institutul Francez din România, Cinema Elvire Popesco, Universitatea de Teatru și Film I.L. Caragiale București

Proiect finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte

Sponsori: Groupama Asigurări, Vitas România

București, 21 mai 2025

Afisari: 64

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].