logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București

Spectacolul 'Regina nopții' de Leta Popescu încheie Stagiunea Internațională de Teatru ARCUB din această primăvară cu două reprezentații sold out

Comedia nostalgică 'Regina nopții', scrisă și regizată de Leta Popescu, încheie Stagiunea Internațională de Teatru ARCUB din această primăvară, cu două reprezentații sold out, pe 24 și 25 mai, de la ora 19:00, pe scena Sălii Mari a Hanului Gabroveni.

Producție a Teatrului Dramatic 'Fani Tardini' Galați, spectacolul a cucerit atenția publicului și a criticilor, fiind nominalizat la patru categorii importante ale Premiilor UNITER 2025: Cel mai bun spectacol, Cea mai bună actriță în rol principal (Oana Mogoș), Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută și Cea mai bună muzică originală și sound design (Csaba Boros).

'Regina nopții' - o frescă emoțională a satului românesc

Inspirat din propria biografie și din teme universale, spectacolul regizat de Leta Popescu oferă o privire tandră și lucidă asupra satului românesc - o lume pe cale de dispariție, dar vie în memoria afectivă. 'Regina nopții' este o meditație scenică despre identitate, tradiție, contrastul rural-urban și alegerile personale într-un context în schimbare. Cu umor, poezie și autoironie, Leta Popescu conturează un univers în care ne putem regăsi cu toții. În centrul acestuia, personajul Valeria - interpretat magistral de Oana Mogoș - întruchipează figura maternă, sacră, care ține familia unită. Rolul i-a adus actriței Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Național de Comedie Galați 2024 și o nominalizare la Premiile UNITER 2025. De asemenea, Radu-Andrei Horghidan și Răzvan Klop au fost distinși cu Premiul pentru Cel mai bun cuplu comic.

'Am scris 'Regina nopții' cu gândul la locul copilăriei mele, iar actorii au propus texte și povești cu gândul la atmosfera satului tradițional în care au crescut. În acest spectacol celebrăm lumea de la țară ducând mai departe câteva povești de iubire și o criticăm atunci când tradiția nu e mereu cea mai bună opțiune de viață. Un spectacol la care s-a lucrat cu bucurie și cu o lacrimă în colțul ochiului. Pe ambele le dăruim spectatorului care a copilărit sau nu la țară.' (Leta Popescu)

Despre Leta Popescu

Una dintre cele mai importante voci ale noii generații, Leta Popescu este cunoscută pentru stilul ei colaborativ și pentru capacitatea de a capta vibrațiile prezentului în spectacole care provoacă la reflecție și dialog. Spectacolele sale au primit numeroase distincții: spectacolul 'Bujor' a primit Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Cătălina Buzoianu (Iași, 2024), 'Vrabia' a fost nominalizat la Premiile UNITER pentru cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută, iar producția 'Cassandra' a câștigat Premiul pentru cel mai bun spectacol la Bucharest Fringe (2021). Alte creații precum '(IN)CORECT' și 'Totul e foarte normal' au fost apreciate pentru originalitate și regie, consolidându-i reputația ca una dintre cele mai coerente și curajoase forțe artistice din teatrul românesc contemporan.

Sesiune Q&A cu Oana Borș - despre teatrul care pune întrebări

După reprezentația 'Regina nopții' din 24 mai, publicul este invitat să participe la o sesiune Q&A moderată de Oana Borș, una dintre curatoarele Stagiunii Internaționale de Teatru ARCUB. Critic de teatru și lector universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' din București, Oana Borș este una dintre cele mai influente voci ale discursului teatral contemporan. Cu un doctorat în studii teatrale și o activitate editorială intensă - autoare a volumului 'Balcani: Victimă? Călău?', redactor-șef al revistei 'Teatrul azi' și director artistic al FEST-FDR Timișoara -, Oana Borș aduce o perspectivă critică și profund contextualizată asupra teatrului de azi.

Stagiunea Internațională de Teatru ARCUB revine în toamnă

Toamna aceasta, Stagiunea Internațională de Teatru ARCUB aduce la București un eveniment de neratat: regizorul Milo Rau, figură-cheie a teatrului politic european, vine pe 13 noiembrie la ARCUB - Hanul Gabroveni, pentru dezbaterea 'Resistance Romania', alături de artiști români, într-o conversație despre libertatea artistică și rețelele globale ale teatrului.

Pe 13 și 14 noiembrie, stagiunea prezintă 'The Interrogation', spectacol creat de Milo Rau și Edouard Louis, producție NTGent (Belgia) - unul dintre cele mai așteptate titluri ale sezonului.

Evenimentul face parte din programul Resistance Now Together al Wiener Festwochen și este organizat de AICT.ro în colaborare cu Stagiunea Internațională de Teatru ARCUB, cu sprijinul Ambasadei Elveției în România și Forumului Cultural Austriac.

Astfel, Stagiunea Internațională de Teatru ARCUB confirmă miza sa majoră: aceea de a aduce la București nu doar spectacole relevante, ci și dezbateri care conturează viitorul teatrului european, între artă, etică și responsabilitate civică.

Curatoriată de Oana Borș și Ioana Anghel, două dintre cele mai importante voci din teatrul românesc contemporan, Stagiunea Internațională de Teatru ARCUB propune un dialog real între scena locală și cea globală, completând un gol important în oferta culturală a orașului.

Proiectul este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB, în parteneriat cu Fundația 'Camil Petrescu'.

Parteneri media: Magic Fm, București FM, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Agerpres, Liternet, Happ.ro, Daily Magazine, STB, Getica OOH, Media Advertising, Cărturești, Zile și Nopți, Mergem la Teatru, AMteatru, Teatrul Azi

24 ȘI 25 MAI 2025 / ORA 19:00 I SALA MARE - ARCUB

Regina nopții
de Leta Popescu

Regia: Leta Popescu

Scenografia: Bogdan Spătaru

Cu: Oana Mogoș, Ciprian Brașoveanu, Dan Căpățână, Petronela Buda, Cristina Uja, Carmen Albu, Ama Beschieru, Vlad Volf, Răzvan Klop, Radu Horghidan, Elena Ghinea, Tamara Constantinescu, Ștefan Forir, Flavia Călin, Mihai Păun, Elena Emandi, Elena Anghel.

Mișcare scenică: Elena Anghel

Muzică: Csaba Boros

Versuri: Oana Mogoș

Preparator muzical: Monica Măciuceanu

Regie tehnică: Gigi Busuioc

Asistență regie: Lavinia Eiler

Operator sunet: Dan Nedelescu

Operator lumini: Marian Tarazi

Producător: Teatrul Dramatic 'Fani Tardini' Galați

Durata spectacolului: 2 ore

Reprezentația din 24 mai este urmată de o sesiune de Q&A, moderată de Oana Borș.

Spectacolul este supratitrat în limba engleză.

Urmăriți-ne pe Facebook, Instagram și pe canalul Whatsapp ARCUB

Detalii pe www.arcub.ro

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii - Spotlight, Festivalului Internațional de Teatru de Stradă - B-FIT in the Street!, al singurului festival internațional de jazz în aer liber din Capitală, Bucharest Jazz Festival, și al Zilelor Bucureștiului.

Afisari: 44

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].