logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Universitatea de Vest din Timișoara

Turneul național 'ORIGINS - A Story of Rhythm' propus de Asociația Haute Culture în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), se lansează în 23 și 24 mai, la Arad și Timișoara

Avem bucuria de a vă anunța lansarea Turneului național 'ORIGINS - A Story of Rhythm' un nou proiect muzical de excepție situat la granița dintre world music, jazz și muzica cultă-contemporană, care îi aduce pe aceeași scenă pe unii dintre cei mai îndrăgiți muzicieni români: flautistul Matei Ioachimescu (conf.univ.dr. la Facultatea de Muzică și Teatru din UVT), alături de Irina Rădulescu (marimbă, care este doctorandă FMT-UVT), Răzvan Florescu (vibrafon), Arthur Balogh (contrabas, cadru didactic FMT-UVT) și Filip Goron (tobe). Proiectul este organizat de Asociația Haute Culture în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin Facultatea de Muzică și Teatru.

ORIGINS este o celebrare a ritmurilor lumii - de la salsa, la flamenco și de la ritmurile indiene la cele balcanice - într-o veritabilă poveste sonoră, țesută în colaborare cu compozitorii Cristian Lolea, Andrei Petrache, Răzvan Florescu și Jorge Rojas, în care energia debordantă și virtuozitatea explozivă se întâlnesc cu bucuria molipsitoare de a cânta a acestui grup cameral original.

O altă dimensiune a proiectului este Origins - Generations, o inițiativă dedicată sprijinirii și promovării tinerei generații de muzicieni. Prin organizarea de masterclass-uri de interpretare muzicală și oferirea unor momente de vizibilitate pe scenă, Origins - Generations devine o rampă de lansare pentru tinerii artiști. Astfel, în fiecare oraș al turneului, concertul principal va fi precedat de un moment muzical susținut de muzicieni selectați special pentru acest program.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea: 'Mastercalss-urile Origins - Generations, organizate de Asociația Haute Culture în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) în cadrul turneului național din acest an, propun un format de promovare original și util pentru școala timișoreană muzicală, prin care tinerii artiști care se pregătesc aici își găsesc o rampă de lansare. Evoluând alături de instrumentiștii consacrați, intervențiile muzicale aflate sub genericul Origins - Generations le oferă tinerilor artiști înscriși în masterclass-urile de la Facultatea de Muzică și Teatru oportunitatea de a se afla în fața publicului și a-și demonstra capacitatea artistică. Invitația de participare la spectacolele din turneul Origins este adresată tuturor celor care apreciază muzica de înaltă virtuozitate, promițându-ne o lume întreagă de ritmuri și curente muzicale, într-un spectacol cu adevărat unic.'

Programul turneului cuprinde spectacolele:

23 Mai - Arad, Filarmonica, Sala Palatului Cultural

24 Mai- Timișoara, FITT (Casa Tineretului)

26 Mai - Sfântu Gheorghe, Centrul de Cultură Arcuș

27 Mai - Ploiești, Filarmonica Paul Constantinescu

28 Mai - București, Arcub Hanul Gabroveni, Sala Mare

29 Mai - Buzău, Sala Consiliului Județean

30 Mai - Câmpulung Moldovenesc, Muzeul lemnului

31 Mai - Baia Mare, ATP Tech Center

3 Iunie - Satu Mare, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti

4 Iunie - Bistrița, Palatul Culturii

5 Iunie - Cluj Napoca, Teatrul Național Lucian Blaga

*

Despre artiști:

Matei Ioachimescu, flautist român de renume, susține o activitate concertistică impresionantă, este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit și colaborează cu unii dintre cei mai apreciați muzicieni din Europa, în săli de concerte prestigioase precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat 'Lumiere', este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste două instrumente. Este cunoscut pentru proiecte precum Legends, ICONS, Electric, inSuflu sau La Vida Loca, proiectul cu succes internațional, care a adus în anul 2019 albumul cu același nume, lansat la casa de discuri ViennArt. Pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, i-a fost încredințat titlul de 'Ambasador al Integrării' în anul 2013 de către Ministerul de Externe al Austriei. Din anul 2020, Matei Ioachimescu predă flautul la Facultatea de Muzică și Teatru, a Universității de Vest din Timișoara.

Irina Rădulescu este un nume de referință în lumea marimbei - instrumentul care a propulsat-o pe marile scene, atât ca solistă, cât și ca parte a unor ansambluri camerale. Cu o prezență scenică magnetică și maturitate artistică rar întâlnită, Irina a fost distinsă la competiții internaționale de prestigiu, printre care se numără Competiția Internațională de la Tokyo, și a primit o bursă de excelență din partea Universității Naționale de Muzică din București, în semn de recunoaștere pentru activitatea sa remarcabilă. A participat la importante festivaluri internaționale de muzică contemporană, impresionând atât în ipostaza de solistă, cât și în colaborări cu ansambluri de renume. Una dintre cele mai importante realizări ale sale este fondarea duoului PERCUSSIONescu - prima și singura formație camerală de duo de marimbă și vibrafon din România. De asemenea, în anul 2022 artista susține turneul național Marimba - The Journey - primul turneu național de marimbă solo. Pe lângă cariera artistică, Irina Rădulescu este dedicată formări noii generații de percuționiști, coordonând clasa de percuție de la Colegiul Național de Muzică 'George Enescu'. În prezent este și doctorand al Facultății de Muzică din Timișoara.

Vibrafonistul Răzvan Florescu este o prezență constantă pe scena muzicii de jazz din România, atât ca solist, cât și ca membru a diverselor formații muzicale renumite precum Luiza Zan Quintet, RVQ, Tumbe. În dubla sa calitate de absolvent al studiilor muzicale la secțiune de percuție clasică și jazz instrumental, tânărul vibrafonist face parte și din proiecte de factură clasico-contemporană, prin intermediul duo-ului PERCUSSIONescu. Printre cele mai importante realizări ale artistului se numără albumul de debut, Sketches, lansat la finalul anului 2024, alături de formația Amphitrio, activitatea sa discografică cuprinzând și apariții pe unele dintre cele mai recente albume de jazz, precum In My Village - Luiza Zan Sextet, Human Song - Sorina Rotaru, Shapes și Daydream - RVQ. Prezența lui pe scena muzicii de jazz din România, dar și din Europa i-au adus recunoașteri de prestigiu dintre care amintim Premiile pentru Cea mai bună formație la Festivalul Internațional de Jazz 'Johnny Raducanu', Cea mai bună compoziție la Sibiu Jazz Competition, Cea mai bună compoziție și pentru cea mai bună interpretare la Concursului de Jazz de la Iași 2020. În prezent este profesor titular de percuție la Școala Gimnazială de Arte nr. 5 din București și Colegiul Național de Muzică George Enescu.

Contrabasistul Arthur Balogh este una dintre cele mai inedite prezențe din spațiul muzical românesc actual. Cu o bogată experiență solistică recunoscută la nivel internațional, cariera sa s-a prefigurat încă de la început pe cele trei direcții pe care se regăsește și astăzi: muzica clasică și contemporană, muzica de jazz și pedagogia. Astfel, în paralel cu studiile universitare din București acesta a ocupat deopotrivă postul de asistent la clasa de jazz a prof.univ.dr. Mircea Tiberian și postul de contrabasist al Orchestrei Naționale Radio. Balogh a fost activ în diverse formații naționale și internaționale la toate festivalurile de jazz din țara alături de Mircea Tiberian, Aura Urziceanu, Nicolas Simion sau Luiza Zan iar pasiunea lui pentru sfera muzicii de jazz, a improvizației și cea a contrabasului clasic este evidentă în mai multe albume înregistrate de-a lungul timpului. A urmat cursurile Facultății de Muzică din Nurnberg și a obținut postul de contrabasist al Wurttembergisches Kammerorchester Heilbronn, fiind invitat în diverse ansambluri și orchestre din spațiul german. Din anul 2015 Arthur Balogh este contrabasist al Filarmonicii Stuttgart. În anul 2023 Arthur Balogh se întoarce la Timișoara și ocupă postul de asistent universitar la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara.

Philip Goron este unul dintre cei mai prolifici percuționiști din spațiul muzical românesc, având o activitate vastă in dubla sa calitate de percuționist și toboșar de jazz. Este absolvent al programului de studiu ale percuției clasice din cadrul Facultății de Interpretare Muzicală a Universității Națională de Muzică din București și al programului de studii Young Masters al Universității de Muzică și Artă a Spectacolului din Viena (MDW). Calitatea performanțelor sale artistice i-a fost recunoscută în anul 2023, prin Bursa Yamaha pentru Interpretare Muzicală și Bursa de Excelență oferită de Universitatea de Muzică din București, două distincții de prestigiu obținute în anul 2023. Grație personalității sale muzicale complexe, tânărul percutonist este un nume prezent atât în lumea muzicii culte contemporane, cât și pe scena muzicală românească a jazzului și world music. De asemenea, activitatea artistică a percuționistului este puternic ancorată și în zona muzicii clasice simfonice, fiind colaborator frecvent al unora dintre cele mai importante instituții de cultură din țara, dintre care amintim Filarmonica George Enescu, Opera Comică Pentru Copii și Teatrul Național de Operetă și Musical din București. De asemenea, este activ ca toboșar în proiecte de world music și jazz, printre care Mădălina Pavăl Orchestra, Luiza Zan Quintet și Răzvan Florescu Quintet.

*

Turneul național este organizat de Asociația Haute Culture și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Partener strategic: Universitatea de Vest Timișoara.

Parteneri instituționali: Filarmonica de Stat Arad, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Centrul de Cultură Arcuș, Filarmonica 'Paul Constantinescu' Ploiești, Colegiul de Arte 'Carmen Sylva' Ploiești, ARCUB, Primăria Municipiului București, Consiliul Județean Buzău, Liceul de Arte 'Margareta Sterian' Buzău, Rotary Club Rarău Bucovina, Fundația Culturală EUROART Baia Mare, Colegiul de Arte Baia Mare, Filarmonica de Stat 'Dinu Lipatti' Satu Mare, Primăria Municipiului Bistrița, Centrul Cultural 'George Coșbuc' Bistrița, Asociația 'Niște Oameni', Sfera Donatorilor din Transilvania, Teatrul Național 'Lucian Blaga' Cluj Napoca, Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara.

Horea Băcanu
Universitatea de Vest din Timișoara
Departamentul de Comunicare, Imagine și Marketing Instituțional

Afisari: 80

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].