logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Programul 'Ajungem MARI'

Doar un sfert dintre români redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG, deși este gratuit!

Analiză: 1 an de educație pentru un copil instituționalizat, dacă 50 de angajați cu salariul mediu folosesc această facilitate până pe 23 mai!

- Doar 1 din 4 români a redirecționat 3,5% din impozitul pe venit către un ONG în 2024, în scădere cu 14,71% față de anul 2023, conform datelor transmise de Agenția Națională de Administrare Fiscală la solicitarea Ajungem MARI. În ciuda faptului că este o facilitate fiscală oferită gratuit de stat, iar formularul poate fi completat extrem de ușor, online, în doar 1 minut.

- Peste 381 milioane de lei au atras ONG-urile prin această facilitate fiscală în 2024, o valoare cu 1,59% mai mult față de anul 2023, conform acelorași date ANAF. O sumă și mai mare a rămas neredirecționată, o pierdere imensă pentru cauzele susținute cu ajutorul acestei facilități.

- În România, există peste 9,2 milioane de persoane care se încadrează în categoriile eligibile: salariați sau persoane care au obținut cu un an în urmă venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală sau închirieri de bunuri.

- Ajungem MARI, cel mai mare program național care sprijină 3.500 de copii și tineri vulnerabili și din sistemul de protecție, încurajează persoanele care înregistrează venituri să redirecționeze gratuit 3,5% din impozitul pe venit pentru educația copiilor vulnerabili. Termenul limită: 23 mai 2025.

Statul pune la dispoziția persoanelor fizice un instrument fiscal prin care pot contribui gratuit la susținerea unor inițiative de interes public în care cred. Mai exact, oricine înregistrează venituri poate redirecționa 3,5% din impozitul pe venit (virat deja către bugetul de stat) către sectorul neguvernamental, pentru a facilita accesul ONG-urilor la resurse financiare esențiale pentru a-și desfășura activitatea.

Deși statul oferă de mult timp această facilitate în sprijinul ONG-urilor, ea este încă insuficient folosită de populație. Completează formularul 230 online, până pe 23 mai!

Copii care ar trebui să se joace, nevoiți să se maturizeze înainte de vreme

Ajungem MARI, programul educațional cu cea mai mare acoperire națională care sprijină copiii instituționalizați, prezintă un calcul care arată impactul concret pe care îl pot avea angajații, prin contribuțiile lor, asupra vieții copiilor din sistemul de protecție.

Statul român încasează lunar 28.950 lei din impozitarea a 50 de salarii medii pe economie în România. Dacă acești 50 de angajați ar redirecționa 3,5% din impozitul pe venit, un ONG precum Ajungem MARI ar primi într-un an peste 12.150 lei, suma necesară pentru a asigura un an de opțiuni de învățare și dezvoltare pentru un copil din sistemul de protecție, care a rămas fără familie.

Costul mediu pentru a îndeplini nevoile educaționale ale unui copil din sistemul de protecție este de peste 1.000 lei lunar. Ajungem MARI oferă celor 3.500 de copii și tineri instituționalizați cu care lucrează acces la educație, prin pregătire școlară cu voluntarii, sprijin psihologic, constant și adaptat nevoilor lor emoționale. În paralel, organizează ieșiri care să-i conecteze pe copii cu lumea din afara centrelor, le oferă experiențe noi și cursuri vocaționale prin care să afle ce le place și cine pot deveni.

'Copilăria e perioada în care avem nevoie de oameni care să ne susțină să explorăm lumea și care să ne ajute să ne construim încrederea în noi. Teoretic, fiecare copil are dreptul de a fi iubit și protejat, de a avea un mediu sigur în care să crească și să se dezvolte. Însă, pentru mulți copii instituționalizați, realitatea este cu totul alta. În loc să se bucure de suportul unei familii, ei învață prea devreme ce înseamnă greutățile. În loc să fie copii și să se joace, ei primesc responsabilități mult prea mari pentru vârsta lor. În loc să viseze, ei se confruntă cu coșmarul traumelor.

Cu fondurile strânse prin această facilitate, le putem oferi un viitor, prin rețeaua noastră de voluntari care lucrează săptămânal cu ei, psihoterapie pentru vindecarea traumelor sufletești, logopedie pentru cei care au probleme de vorbire, viață în afara centrelor - excursii, ieșiri la teatru, muzeu, cinema, cursuri vocaționale (canto, dans, pian, șah, înot, fotbal, arte marțiale), consiliere vocațională și ateliere de dezvoltare personală', spune Vivianda Nicolae, Vicepreședinte Ajungem MARI.

Ajungem MARI este cel mai mare program național care susține pe termen lung copiii și tinerii instituționalizați și din medii defavorizate să devină adulți responsabili, independenți și fericiți. Peste 3.500 de copii sunt sprijiniți educațional, moral și emoțional de o echipă de 1.300 de voluntari, în București și 27 de județe din țară. Mai multe informații despre organizație și proiectele desfășurate puteți citi aici pe www.ajungemmari.ro.

Afisari: 73

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].