logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți din România

KitLit - Scenarii ludice pentru ora de Română

De Basm. Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți din România lansează proiectul 'KitLit - Scenarii ludice inspirate de literatura contemporană pentru copii', co-finanțat de AFCN, prin care propune o abordare inedită de colaborare între autori, profesori și copii: co-crearea a 20 de scenarii de activități ludice, care vor fi utilizate la clasele primare, la orele de limbă și literatură română, dar și educație civică, științele naturii.

Pe parcursul anului 2025, KitLit se va materializa printr-o serie de acțiuni menite să stârnească interesul și curiozitatea în legătură cu literatura contemporană pentru copii și să construiască un dialog între micii cititori, scriitori și cadrele didactice:

- Un kit pedagogic ingenios ('KitLit'): Elementul central al proiectului, acest material pedagogic de aproximativ 130 de pagini va cuprinde scenarii didactice creative, adaptate pentru ciclul primar, și inspirate din 20 de cărți valoroase ale unor autori români contemporani. Kitul va fi publicat de Editura Arthur, va putea fi răsfoit online pe platforma debasm.ro pe perioada proiectului și va fi distribuit în 500 de exemplare tipărite școlilor partenere, urmând a fi accesibil ulterior pentru vânzare la nivel național.

- Ateliere creative pe marginea cărților: 40 de ateliere vor fi găzduite de 10 școli din cinci județe. Aproximativ 500 de elevi vor avea șansa de a dialoga cu 20 de scriitori și, mai mult, de a participa activ la dezvoltarea scenariilor din kit.

- Resurse și formare pentru profesori: Un webinar național, realizat în parteneriat cu Casa Corpului Didactic (CCD), care va avea loc marți, 27 mai, și se va adresa unui număr de cel puțin 200 de cadre didactice. Totodată, 12 cursuri de formare, susținute de formatori Casa Corpului Didactic, vor sprijini 360 de învățători să utilizeze eficient resursele kitului, punând în valoare literatura contemporană.

- Promovarea scriitorilor români contemporani: Proiectul va aduce în atenția elevilor și al profesorilor operele a 20 de scriitori români, care vor realiza atelierele interactive, ca bază pentru realizarea scenariilor: Adina Rosetti, Iulia Iordan, Victoria Pătrașcu, Carmen Tiderle, Cristina Andone, Laura Grunberg, Lavinia Braniște, Luminița Corneanu, Florin Bican, Alex Moldovan, Dan Ungureanu, Andreea Iatagan, Sînziana Popescu, Augustin Cupșa, Cătălin Pavel, Cristina Preda, Mihai Mănescu, Alexandra Goldillo, Corina Dascălu, Laura Pamfiloiu.

'Misiunea noastră este să le oferim copiilor acces la cărți, să deschidem minți și suflete cu ajutorul literaturii,' declară echipa De Basm. 'Prin KitLit, ne propunem să creștem interesul copiilor și al profesorilor pentru poveștile scrise de autori români contemporani, demonstrând că literatura actuală este vie, relevantă și poate reprezenta o sursă extraordinară de învățare și dezvoltare.'

Pentru prima dată, scenariile de lucru pentru orele de Limba și Literatura Română vor fi create printr-o colaborare amplă între scriitori, profesori și elevi. Această abordare asigură relevanța materialelor pentru nevoile reale din clasă și încurajează implicarea activă a copiilor în procesul de învățare, prin accesarea resurselor creative și păstrarea curiozității față de lume.

'Ne dorim ca elevii implicați în elaborarea scenariilor să capete încredere în forțele lor și să ofere propriile soluții pentru îmbunătățirea modului în care literatura română contemporană este integrată în procesul educațional. Interacțiunea directă cu scriitorii le va oferi modele autentice și le va stimula creativitatea,' declară managerul proiectului, Klara Boboc.

Proiectul vizează promovarea lecturii în rândul copiilor din medii diverse, cu acces diferit la cultură. Prin diseminarea largă a kitului pedagogic și prin formarea continuă a cadrelor didactice, KitLit își propune să optimizeze resursele limitate și să le transforme în instrumente educaționale valoroase, cu impact pe termen lung.

__________________________________

'De Basm' - Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți din România este o organizație neguvernamentală, înființată în 2018, din dorința de a promova cât mai eficient literatura națională contemporană pentru copii și adolescenți. Asociația își propune să reprezinte la nivel instituțional interesele autorilor de literatură pentru copii, dar și să deruleze activități și programe în zona cultural-educativă, prin care literatura contemporană de profil din România să fie promovată, încurajată și racordată la circuitul internațional. Una dintre prioritățile De Basm este difuzarea literaturii contemporane în rândul copiilor și părinților în zone defavorizate din punct de vedere cultural.

Proiectul 'KitLit - Scenarii ludice inspirate de literatura contemporană pentru copii' este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). El nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri strategici: Editura Arthur, Casa Corpului Didactic.

Afisari: 89

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].