Comunicat de presă - Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Practicile eficiente în învățământul universitar, analizate și dezbătute la UBB
Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a găzduit, în perioada 16-17 mai 2025, conferința internațională cu titlul 'The Future of Higher Education: Evidence Based Approaches and Practices'.
Este prima conferință de nivel internațional organizată în România în această arie de interes, cu o focalizare explicită asupra dovezilor științifice privind mecanismele neuro-cognitive care fundamentează practicile eficiente în predarea și învățarea din învățământul superior.
În prima zi a conferinței, tema centrală a prelegerilor susținute de experți cu înaltă vizibiltate internațională din SUA și Europa a vizat expertiza didactică universitară - suport empiric și strategii eficiente, în timp ce lucrările din a doua zi a conferinței s-au focalizat pe politicile educaționale actuale și viitorul învățământului superior european. Concluziile principale ale evenimentului subliniază faptul că învățarea eficientă se produce doar în condițiile în care cadrul didactic conștientizează importanța formării sale continue și reușește să insufle studenților săi o curiozitate epistemică autentică.
Evenimentul a fost inițiat și coordonat de către Centrul de Inovare în Predare și Învățare (conf. univ. dr. Dana Opre și conf. univ. dr. Adina Glava) și a fost organizat în colaborare cu Consiliul Didactic al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Departamentul de Științe ale Educației, respectiv, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic.
Conferința a beneficiat de prezența unor reprezentanți oficiali din universități membre ale unor alianțe europene de referință (EUTOPIA, CIVIS, UNITA, și EC2U), reunind participanți din peste 20 de țări din patru continente, vorbitorii și organizatorii workshopurilor fiind cadre didactice și cercetători cu recunoaștere și credibilitate din țară si străinătate (Europa și SUA).
La eveniment au participat rectorul UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrusel, prorectorul responsabil de Linia de studii în limba maghiară, educație-curriculum, competitivitate, extensii - prof. univ. dr. Balint Markó, respectiv prorectorul responsabil de Linia de studii în limba germană, învățământ netradițional, relația cu societatea - componenta socio-economică/fundraising - conf. univ. dr. Christian Săcărea, cărora li s-au alăturat prorectori și directori din universitățile membre ale Consorțiului Universitaria. Conferința a beneficiat de sprijinul ministrului Educației și Cercetării, prof. univ.dr Daniel David.
Detalii complete despre conferință pot fi găsite la adresa https://dse.psiedu.ubbcluj.ro/conferinte/fohe/.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani - 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.
Direcția Comunicare și PR a UBB
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].