Comunicat de presă - Biblioteca Județeană 'Alexandru și Aristia Aman' Dolj
La Craiova, în perioada 22 - 24 mai 2025, sub egida Consiliului Județean Dolj, Biblioteca Județeană 'Alexandru și Aristia Aman', în parteneriat cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc, Muzeul de Artă, Centrul Național 'Constantin Brâncuși', Compartimentul Casei de cultură 'Traian Demetrescu' al Teatrului Colibri, Teatrul Național 'Marin Sorescu' și Asociația Culturală 'Alexandru Macedonski', organizează cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional 'Alexandru Macedonski'.
«De ce îl sărbătorim la Craiova, an de an, începând cu 2019, pe Alexandru Macedonski, poetul Nopților și al Rondelurilor, într-un eveniment cu o însemnată participare națională și internațională? Firește, din mai multe motive. În primul rând, pentru că este un scriitor mare, modern și polivalent, a cărui operă, într-o bună parte a ei, a rămas necunoscută. Nici George Călinescu, în celebra sa Istorie a literaturii, nu a acordat atenție întregii opere macedonskiene, neglijând, de exemplu, Poema rondelurilor. Despre aceasta, în Istoria critică a literaturii române, Nicolae Manolescu, consemna: 'Capodopera, ignorată de G. Călinescu, a liricii macedonskiene rămâne Poema rondelurilor. Cele mai multe dintre poezii sunt scrise în ultimii ani de viață. Cartea a apărut postum, în 1927' De asemenea, desi îl numește pe Macedonski 'poetul Nopților', în celebra lui operă literară, Călinescu scrie doar despre Noaptea de noemvrie și Noaptea de decemvrie, cu o fugară trimitere la Noaptea de iunie și Noaptea de septembrie. Nu a cunoscut celelalte Nopți 'lunare' (ianuarie, februarie, până la 12), și a ignorat încă pe atâtea 'nocturne', publicate în periodice sau rămase în manuscrise: Noaptea, Noaptea albă, Noaptea neagră, Noaptea venețiană, O noapte venețiană (variantă), Nopțile îngrozitoare, O noapte pe Dunăre, Astă noapte, În noapte, Ecourile nopței, După miezul nopții, Năluca unei nopți, Rondelul nopții argintate. Neluate în seamă de Călinescu au fost și prozele de maturitate ale lui Macedonski (Zi de august, Ouă de Paști, Verigă Țiganul, Pomul de Crăciun, Între cotețe, Nicu Dereanu, Trecerea Oltețului, Cometa lui Odorescu, Caii negri, Pe drum de poștă, Masca, Bariera Șimnicului ș.a.), el pronunțându-se asupra unora minore, cum ar fi Casa cu no 10, despre care face aprecieri sumare (...). În timp ce Mihai Zamfir, în Introducere în opera lui Al. Macedonski, este de altă părere: 'Prozatorul Macedonski egalează poetul; pe plan stilistic, valoarea prozelor din Cartea de aur nu rămâne cu nimic în urma celor mai reușite poezii din Excelsior și din Poema rondelurilor' Iar Nicolae Manolescu se pronunță la fel: 'Câteva sunt absolut remarcabile. Trecerea Oltețului este o bijuterie de exactitate și de concizie. Între cotețe e o fantasmagorie despre revolta păsăretului din ograda lui Pandele Vergea, care se visează cocoș. () Thalassa este neîndoielnic cea mai izbutită dintre aceste proze, deși foarte rar i s-a acordat locul meritat.' Cu toate acestea, nimic nu l-a împiedicat pe Călinescu să se pronunțe, cu onestitate, asupra valorii poeziei macedonskiene pe care a cunoscut-o, sintetizând: 'Câte strofe din Macedonski rezistă, sunt ale unui poet mare, tot așa de mare ca și Eminescu în punctul cel mai înalt atins.'» - Scriitorul Ion Munteanu, director al Festivalului.
Biroul de Presă al Bibliotecii Județene 'Alexandru și Aristia Aman'
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].