logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Institutul Francez

Instalația performativă Sauver la Princesse, prezentată în premieră la Institutul Francez din România la București, în cadrul RDW Design GO!

Romanian Design Week începe azi și va transforma Bucurestiul într-un pol al creativității, prin expoziții, instalații și intervenții care celebrează designul contemporan, timp de o săptămână. Printre secțiunile care compun această ediție efervescentă se numără și RDW Design GO! - un adevărat caleidoscop urban de peste 140 de evenimente desfășurate în spații independente: expoziții, tururi ghidate, studiouri deschise, târguri, petreceri și ateliere.

În perioada 17-18 mai, compania de producție franceză Mesden Valley, împreună cu Institutul Francez din România la București, în calitate de partener instituțional, prezintă în cadrul RDW Design GO!: 'Sauver la Princesse' - o instalație performativă semnată de Alexandra Sand, Metodă Mesden și Andrei Dinescu, artist invitat.

Sauver la Princesse este o acțiune performativă in situ, în care o 'prințesă' contemporană, un 'erou' ambiguu (interpretat de Andrei Dinescu) și un jucător invizibil evoluează într-un joc cu reguli fluide și roluri reversibile. Spectatorii sunt invitați nu doar să observe, ci și să interacționeze, devenind parte dintr-un univers ludic, plin de simboluri și inversări de perspectivă.
Sub motto-ul SALVAȚI PRINȚESA!, proiectul îndeamnă la redescoperirea jocului ca formă de sens și expresie. Experiența are un fond de imersiune artistică fascinantă și indiscretă: vizitatorii pătrund în spațiul intim al artiștilor, deschid dulapuri, descoperă obiecte și asistă la un spectacol care pare să se desfășoare în absența conștientă a protagoniștilor.

Program:
- 17 mai: 11:00-13:00 și 17:00-19:00
- 18 mai: 11:00-13:00 și 18:00-20:00
Locație: Institutul Francez din România la București, Bulevardul Dacia 77, București 020051
Vârstă de participare: 16+
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Despre artiști:

Alexandra Sand este o artistă vizuală care trăiește și lucrează între București și Paris. Practica sa, axată pe video, performance art, instalație și desen, investighează identitatea, percepția și corporalitatea feminină. A fost bursieră la Villa Medici (2015-2016) și artist invitat la Academia Americană din Roma (2018). Este doctorand în filosofie la Universitatea din București și este reprezentată de galeria Herve Bize din Nancy, Franța.

Metodă Mesden s-a născut în secolul XX într-o sală de jocuri. Fiul unei femei de serviciu dintr-o gară pariziană, și-a descoperit vocația pentru 'teatrul adâncurilor' într-o vizită la mina de sare de la Turda. De câțiva ani, își invită publicul într-o grotă din Alpii italieni, unde creează spectacole între ritual religios și comedie burlescă. Colaborarea cu Alexandra Sand a început în cadrul unui seminar despre hermeneutica cristalelor.

Andrei Dinescu este violonist, compozitor și performer. Format de maeștri precum Ion Voicu, a explorat stiluri variate - de la jazz și rock la muzică electronică și tradițională - și a colaborat cu artiști precum Rodion G.A. sau Taraf de Haidouks. A fondat trupe ca Zebre, IMPEX sau Steaua de Mare și este una dintre vocile importante ale mișcării 'Proto Manele'. Prin proiectul Shamanelism, a creat cea mai mare arhivă digitală de muzică romani și compune muzică pentru teatru și film.

______________________

Sauver la Princesse este o instalație performativă prezentată în cadrul RDW DesIgn GO! de compania franceză Mesden Valley, împreună cu Institutul Francez din România la București, în calitate de partener instituțional.

Parteneri media: Propagarta, Igloo, Revista Arta, BetaNews.ro, Curatorial.ro, Romania Journal, Agerpres, RFI.

Afisari: 78

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].