Comunicat de presă - Romfilatelia
Aniversări. Academia de Științe Medicale
Cu prilejul celebrării unei instituții care reprezintă valorile practicii și cercetării medicale românești, emisiunea filatelică 'Aniversări. Academia de Științe Medicale', introdusă în circulație de Romfilatelia, vineri, 16 mai a.c., marchează împlinirea a 90 de ani de la înființarea unui for științific de înaltă ținută și autoritate, component activ al patrimoniului internațional al științelor medicale.
Fondată în anul 1935, Academia de Științe Medicale din România se înscria în rândul elitelor europene după Franța, Belgia, Spania și Italia, conform cronologiei existenței unor forme academice de înaltă ținută pentru cercetarea medicală.
Primul președinte al Academiei de Științe Medicale a fost Prof. Dr. Constantin Angelescu, medic chirurg cu studii la Paris, o personalitate de prestigiu a științei și educației românești, primul român care a îndeplinit funcția de ministru plenipotențiar al României la Washington (1918). Alături de el în înființarea și funcționarea Academiei s-a regăsit ca Secretar general Prof. Dr. Daniel Danielopolu, fondatorul farmacodinamiei nespecifice, autor al teoriei care a anticipat concepțiile actuale ale ciberneticii biologice. Președinții Academiei de Științe Medicale care l-au succedat pe Prof. Dr. Constantin Angelescu, respectiv academicienii Aurel Moga, Constantin Arseni, Ștefan Milcu, Nicolae Cajal, Prof. Dr. Dan Enăchescu, Acad. Laurențiu Mircea Popescu, Prof. Dr. Irinel Popescu, Prof. Mircea Ifrim și actualul președinte, Prof. Emerit Dr. Mircea Beuran, s-au remarcat prin realizări de excepție în domeniul practicii și științelor medicale, beneficiind de o binemeritată apreciere pe plan internațional pentru contribuții originale și inovatoare.
Activitatea Academiei de Științe Medicale reflectă rezultatele cercetărilor obținute în institutele de profil din România și de peste hotare, dar și colaborarea cu alte instituții din străinătate cu care se află în strânsă legătură, prezentate în cadrul conferințelor și dezbaterilor științifice, organizate de Biroul Executiv al Academiei de Științe Medicale. Rodul ultimei realizări în domeniul cercetării interdisciplinare conceput în proiectul ARMIN este Proteza cu interfață neurală bidirecțională fabricată în România selectată pentru Expoziția Mondială 2025 - Osaka.
Academia de Științe Medicale reprezintă astăzi instituția academică a medicilor, farmaciștilor și a cercetătorilor români din țară și din străinătate, entitate a elitei din multiplele specialități ale vieții medicale și în același timp, autoritate cu rol lucrativ, colaborând cu Ministerul Sănătății în desfășurarea cercetării științifice medicale și în stabilirea strategiilor naționale în domeniul sănătății, cu numeroase cooperări cu academii similare din întreaga lume, etc.
Emisiunea filatelică este compusă din o marcă poștală, o coliță filatelică dantelată și un plic 'prima zi'.
Marca poștală cu valoarea nominală de 14 Lei, reproduce portretul Prof. Dr. Daniel Danielopolu, primul Secretar general al Academiei de Științe Medicale.
Colița filatelică dantelată reproduce pe marca poștală cu valoarea nominală de 30 Lei, portretul Prof. Dr. Constantin Angelescu primul președinte al Academiei de Științe Medicale, alături de o compoziție grafică în care se regăsește imaginea clădirii în care funcționează Academia de Științe Medicale (Spitalul Colțea-București), bordată la partea inferioară de reproducerile portretelor a șapte foști președinți ai acestei instituții.
Pe plicul 'prima zi este ilustrată fațada arhitectonică a sediului Academiei de Științe Medicale și stema-emblemă a Academiei de Științe Medicale inscripționată cu anul înființării, 1935.
Romfilatelia mulțumește Prof. Emerit Dr. Mircea Beuran, Președintele Academiei de Științe Medicale, specialiștilor acestei instituții și ai Arhivelor Naționale ale României pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Emisiunea este disponibilă de vineri, 16 mai a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].