Comunicat de presă - Organizația Salvați Copiii
Dintre cei aproape un milion și jumătate dintre copiii români care trăiesc în risc de sărăcie și excluziune socială, mai puțin de 30.000 beneficiază de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării copilului de familie
14 mai 2025: Numărul serviciilor de prevenire a separării copilului de familie, precum centrele de zi, este insuficient în raport cu nevoia reală: conform datelor Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, la începutul anului 2025 în România funcționau 724 de centre de zi pentru copii, din care 360 publice. La finalul lunii septembrie 2024, doar 27.728 de copii români beneficiau de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării copilului de familie, potrivit datelor ANPDCA, în condițiile în care, în România, aproximativ 1.360.000 de copii sunt afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure un trai decent, de izolarea socială și educațională în care trăiesc, de lipsa de acces la nutriție, în acord cu vârsta și nevoile biologice și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate.
În perioada iulie - august 2024, Salvați Copiii România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 (DGASPC Sector 1), a realizat o analiză detaliată a nevoilor sociale ale copiilor vulnerabili din Sectorul 1. Astfel, au fost identificați 841 de copii aflați în situație de risc de separare de familie. Jumătate dintre aceștia, adică 421 de copii - trăiesc la limita pragului de sărăcie, un factor care le reduce considerabil șansele de a rămâne alături de familie și de a beneficia de un mediu stabil și sigur.
În acest context, riscul separării copiilor de familie rămâne ridicat, având în vedere că, pe lângă factori precum neglijarea, abuzul sau exploatarea, cele mai frecvente cauze ale separării sunt de natură socială. Sărăcia extremă, condițiile de locuire precare, familiile dezorganizate și situațiile în care părinții sunt minori contribuie semnificativ la vulnerabilitatea copiilor, amplificând riscul de instituționalizare sau de îndepărtare de mediul familial.
'Copiii care trăiesc în risc de sărăcie severă au nevoie de sprijin real pentru ca vulnerabilitatea socio-economică să nu se transforme în abandon școlar, iar riscurile pentru sănătate să fie prevenite prin nutriție adecvată. Familiile care trăiesc sub pragul sărăciei trebuie să devină o prioritate a unui plan integrat de politici sociale, în care autoritățile locale să primească finanțare nediscriminatorie, pentru ca sprijinul să ajungă la beneficiarii reali, ale căror nevoi sociale să fie astfel soluționate', a argumentat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
'Protejarea copilăriei începe în sânul familiei. Prin acest parteneriat, ne propunem să oferim sprijin real părinților aflați în dificultate și să intervenim din timp, astfel încât copiii să rămână acasă, acolo unde le este locul' a declarat Doina - Rozetty Prescură, Director General DGASPC Sector 1.
În absența unor servicii adecvate de prevenire a separării copiilor de familie, o parte semnificativă a copiilor ajunge în sistemul de protecție specială, iar pentru un procent semnificativ al acestora principala cauză a separării este sărăcia. Datele ANPDCA arată că 24.643 de copii se aflau în sistemul de protecție specială la finalul lunii septembrie 2024. Aceste date subliniază necesitatea unor politici mai eficiente și a unor investiții susținute în sprijinirea familiilor vulnerabile, pentru a preveni separarea copiilor și a le asigura acestora un mediu stabil și sigur de dezvoltare.
Mircea are 7 ani și frecventează cursurile la clasa 0. El provine dintr-o familie monoparentală (doar mama) și mai are 3 frați mai mici. Doi dintre ei frecventează grădinița, iar cel mai mic este la creșă. Mama are studii liceale și lucrează ca îngrijitoare la o creșă din apropierea Bucureștiului, primind salariul minim pe economie. Fără sprijinul familiei extinse, mama se află în imposibilitatea de a asigura celor 4 copii nevoile de bază. Nici nu îndrăznesc să se gândească la plimbări, teatru, vacanțe, activități educaționale extracurriculare pentru copii.
În vederea prevenirii separării copiilor de familie, cum este și cazul lui Mircea, Salvați Copiii, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, implementează proiectul 'Împreună în familie - Servicii comunitare integrate pentru copii vulnerabili și familiile lor' COD SMIS: 331203.
Intervențiile propuse prin proiect urmăresc creșterea accesului la servicii comunitare pentru copiii și familiile care trăiesc în sărăcie și pentru copiii din sistemul de protecție specială din Sectorul 1 al Municipiului București, în vederea prevenirii separării copiilor de familie, reducerii numărului intrărilor în sistemul de protecție specială și reintegrării în familie a copiilor pentru care este deja instituită o măsură de protecție specială.
Proiectul valorifică experiențele complementare ale Organizației Salvați Copiii și DGASPC Sector 1 în derularea de programe de prevenire a separării copiilor de familie în zona vizată de prezentul proiect, fructificând astfel un parteneriat de lungă durată între cele două entități.
Proiectul se derulează în perioada 1 februarie 2025 - 31 decembrie 2027.
Valoarea totală a proiectului este de 9.934.900,29 lei, din care valoare cofinanțare UE: 3.973.960,12lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 5.922.444,84 lei și cofinanțare 38.495,33 lei.
Obiectiv general:
Creșterea accesului la servicii comunitare pentru copiii și familiile care trăiesc în sărăcie și copiii din sistemul de protecție specială din sectorul 1 al Municipiului București, în vederea prevenirii separării copiilor de familie, reducerii numărului intrărilor în sistemul de protecție specială și reintegrării în familie a copiilor pentru care este deja instituită o măsură de protecție specială.
Obiectivele specifice ale proiectului vor viza:
- Asigurarea de servicii de sprijin pentru 255 de copii din Sectorul 1 al Municipiului București, în vederea prevenirii riscului de separare de familie și pentru 15 copii din sectorul 1 provenind din sistemul de protecție specială, în vederea reintegrării în familie.
- Acompanierea familiilor cu copii care se află în risc de separare de părinți și cu copii în sistemul de protecție specială din Sectorul 1 al Municipiului București, cu servicii suport și sprijin material, în vederea asigurării unui nivel îmbunătățit al calității vieții și îngrijirii celor 270 de copii pentru care se asigură servicii de sprijin prin proiect.
Prin proiect va fi dezvoltat în Sectorul 1 un centru de zi care va asigura servicii complexe pentru copii și familii.
În România, 39% dintre copii sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, fiind afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure un trai decent, de izolarea socială și educațională în care trăiesc, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate. Această realitate se reflectă în participarea copiilor la educație: 214.936 de copii între 7 și 17 ani erau în afara școlii, la 1 ianuarie 2023, în timp ce 33.882 de elevi se aflau în abandon școlar. Organizația Salvați Copiii a dezvoltat programul de acces la educație pentru copiii din grupurile vulnerabile începând cu anul 2001.
Cheltuielile pentru educație în România reprezintă doar 3,3% din PIB, față de media UE de 4,7%, în ciuda faptului că țara are cea mai mare proporție de copii în risc de sărăcie sau excluziune socială din Uniunea Europeană.
Un procent de 16% dintre copiii de vârstă gimnazială și peste un sfert (25,03%) dintre adolescenții de vârstă liceală se află în afara sistemului de învățământ. Mai mult, rata abandonului școlar timpuriu a atins 16,6% - cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani.
Notă pentru redactori: 'Împreună în familie - Servicii comunitare integrate pentru copii vulnerabili și familiile lor' COD SMIS: 331203 este unul dintre cele cinci proiecte care vor fi derulate de Salvați Copiii în perioada mai sus menționată în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021 - 2027 'Servicii comunitare pentru copii și familii în vederea prevenirii separării și în vederea susținerii reintegrării în familie a copiilor proveniți din sistemul de protecție specială', Prioritate: P05. Reducerea disparităților dintre copiii la risc de sărăcie și/sau excluziune socială și ceilalți copii.
Peste 1.350 de copii din comunități vulnerabile și din sistemul de protecție a copilului, alături de părinții copiilor/reprezentanții legali, vor beneficia de servicii integrate de suport social, psihologic și educațional.
Despre Organizația Salvați Copiii
De 35 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară în prezent programe în 108 țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 4.150.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii România.
Despre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1
DGASPC Sector 1 este instituția publică cu personalitate juridică, înființată la data de 01/04/2004, aflată în subordinea Consiliului Local al Sectorului 1, cu atribuții în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor cu dizabilități, persoanelor vârstnice și altor categorii aflate în dificultate și are ca obiectiv principal prevenirea și combaterea riscului de excluziune socială, prin asigurarea de servicii sociale adecvate și sprijin personalizat pentru fiecare beneficiar. Misiunea instituției este de a asigura persoanelor domiciliate pe raza Sectorului 1 un sistem de asistență socială care să răspundă nevoilor comunității și să ofere o securitate socială universală și cuprinzătoare. Prin intermediul Serviciului prevenirea separării copilului de familie, DGASPC Sector 1 identifică copiii aflați în risc de separare de familie și sprijină părinții în vederea menținerii copiilor în familie. Totodată DGASPC Sector 1 acordă asistență și sprijin părinților copilului separat de familie, în vederea reintegrării acestuia în mediul său familial.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].