logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Muzeul Național de Istorie a României

Deschiderea expoziției 'la îndeMână', în cadrul Proiectului cu finanțare europeană 'Inclusion and Education for Vulnerable persons' (InSEVE), la MNIR

Concepută pentru a stimula experiența vizitatorilor prin intermediul simțului tactil, expoziția la îndeMână propune o prezentare a patrimoniului muzeal printr-o abordare centrată pe accesibilitate și incluziune, și valorifică obiecte reprezentative din diferite epoci istorice, oferind o incursiune multisenzorială în trecutul României.

Vernisajul va avea loc vineri, 16 mai, 2025, începând cu ora 13:00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (Calea Victoriei nr. 12, sectorul 3, București), în prezența partenerilor proiectului.

Maniera de expunere încurajează descoperirea printr-o experiență directă, oferind un cadru accesibil și incluziv pentru descoperirea trecutului prin intermediul replicilor realizate după artefactele din colecție. Vizitatorul este invitat să își construiască propriul dialog cu obiectele, pornind de la forme, texturi și detalii care stimulează curiozitatea și reflecția personală.

Parcursul expozițional debutează cu prezentarea statuetelor antropomorfe descoperite la Cernavodă, Gânditorul și perechea sa, simboluri emblematice din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. Această etapă inițială este completată de o selecție de artefacte ce reconstituie complexitatea culturii materiale din perioada neolitică. Traseul continuă cu exponate relevante pentru istoria dacilor și a romanilor, evidențiind interacțiunile culturale, militare și sociale din antichitate.

Perioada medievală este ilustrată prin obiecte de cult religios, în timp ce secolul al XX-lea este adus în prim-plan prin intermediul unor artefacte de natură militară - precum casca de tip Hadrian - și cu ajutorul obiectelor care surprind viața cotidiană.

Prin această structurare cronologică și tematică, expoziția urmărește, atât transmiterea informației istorice, cât și facilitarea unei conexiuni autentice între public și patrimoniul cultural, într-un format accesibil, incluziv, promovând o înțelegere participativă și empatică a trecutului.

Expoziția este organizată de MNIR prin proiectul 'Inclusion and Education for Vulnerable persons' (InSEVE), nr. ref. 2024-1-RO01-KA210-ADU-000252410, finanțat prin programul Uniunii Europene Erasmus Plus și va fi disponibilă pe o perioadă nedeterminată, în Holul Central al muzeului din Calea Victoriei 12.

Afisari: 49

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].