Comunicat de presă - Muzeul Județean Mureș
Muzeul Județean Mureș vă invită cu plăcere la vernisajul expoziției Drum, care are loc joi, 15 mai 2025, ora 18.00, în Cetatea Târgu Mureș, la Bastionul Tăbăcarilor și Galeria Cupola.
Inițiată de Asociația Nod Cultural și organizată în parteneriat cu Primăria Târgu Mureș - Centrul de Cultură, Artă și Agrement Târgu Mureș și Muzeul Județean Mureș, expoziția Drum prezintă lucrările a șase sculptori consacrați, puternice personalități artistice contemporane: Maxim Dumitraș, Ioan Pop-Vereta, Santa Csaba, Marcel Stanciu, Florin Strejac și Constantin Țînteanu. Principalul liant al acestei expoziții este materialul de lucru comun, andezitul, în care sunt realizate majoritatea exponatelor, dar și limbajul plastic complex și versatil. El este declinat în exprimări profund personale, distincte și pline de forța mesajului.
Artiștii propun o călătorie prin forma și greutatea andezitului care devine element de coeziune, provocare și simbol. Titlul expoziției evocă deopotrivă ideea de traseu artistic în general dar și particular, al fiecăruia dintre participanți.
De asemenea, cea de parcurs interior, de transformare prin materie, timp și gest sculptural cu toată încărcătura semantică: 'Drumul ca început. Drumul ca o continuare. Drumul ca o călăuză. Drumul care unește.'
Astfel se dorește ca această expoziție să devină o călăuză spre una dintre destinații, care e lucrarea în sine, făcând apel la o suită de întâlniri: cu materia, forma, memoria și mesajul artistului. Materia, fie ea piatră, lemn sau bronz, devine catalizator al unor viziuni sculpturale contemporane inedite.
Drumurile a cinci dintre expozanți s-au întâlnit și anterior, în amplul proiect de realizare a bornelor de andezit de pe Via Transilvanica. Ele sunt atât semne vizuale în sine, ce delimitează un spațiu fizic cât și instrumente de cartografiere artistică, formând o rețea de indicii ce unesc locuri, artiști, practici și comunități, marcând drumul atât fizic cât și simbolic, ca borne culturale.
Din cele peste o sută de lucrări expuse, câteva fac parte din colecția de artă a Muzeului Județean Mureș - Secția de Artă.
Expoziția, organizată de Asociația Nod Cultural care sprijină arta, patrimoniul și educația ca elemente esențiale ale identității transilvănene, beneficiază de susținerea Cluburilor Oamenilor de Afaceri Germani din Transilvania de Nord (DWNT) și din Târgu Mureș (DWM).
Perioada de desfășurare: 15-30 mai 2025
Prezintă: Cora Fodor, istoric de artă
Invitați speciali, în deschiderea expoziției:
Directorul Muzeului Județean Mureș, Ötvös Koppány Bulcsu
Reprezentanți ai Asociației Nod Cultural, Viei Transilvanica, Primăriei, Consiliului Județean Mureș și Prefecturii
Reprezentanți ai Cluburilor Germane DWNT Cluj și DWM Mureș
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].