logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București

Expoziția absolvenților de la Universitatea de Artă li Design Moholy-Nagy din Budapesta - secția Textil vine la București cu ocazia Romanian Design Week

Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București continuă colaborarea cu Institutul de Design din cadrul Universității de Artă și Design Moholy-Nagy din Budapesta (MOME) și prezintă colecțiile de diplomă ale studenților BA (2024) secția textile. Expoziția face parte din secțiunea RDW - Design Go.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 20 mai 2025, la ora 19.00, la sediul Institutului Liszt din str. Gina Patrichi nr. 8.

Expoziția va fi vernisată de:

KISS Peter Botond, director, Departamentul pentru Strategie de Diplomație Culturală din cadrul Ministerului Culturii și Inovației din Ungaria
HAJDU Anett, profesor de artă la MOME Budapesta Institutul de Design, secția design de textile
Andrei BORȚUN, CEO The Institute, organizator Romanian Design Week
KOSA Andras Laszlo, directorul Institutului Liszt - Centrul Cultural Maghiar București

În cadrul parteneriatului de-a lungul anilor Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București în colaborare cu Institutul de Design din cadrul Universității de Artă și Design Moholy-Nagy din Budapesta (MOME) a realizat expoziții de mare succes în cadrul Romanian Design Week: Mercedes Design (2017), Shaping Hungary (2017), Future Traditions (2018), Download Design (2018), Expoziție de obiecte de șezut (2019), Fashion&Textile (2019), Uniforme pentru sportivii maghiari participanți la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020), MOME 33 Photo (2021), MOME Alumni Jewellery (2022), Manufactură în era digitală (2024).

În acest an prezentăm în sălile de expoziții ale Institutului Liszt din București o expoziție cu colecțiile de diplomă ale studenților BA (2024) din cadrul Institutului de Design al MOME (design de textile, haine pentru femei și pentru bărbați, pantofi, genți).

La Institutul de Design din cadrul Universității de Arte și Design Moholy-Nagy (MOME) din Budapesta, la secția Design textile durata studiilor este de șase semestre, timp în care studenții își dezvoltă capacitățile creative și abilitățile tehnologice. Ei studiază în specializări pereche, cum ar fi design de formă (design de fashion și accesorii) și design de textile (design de textile tricotate, țesute și design de pattern). Astfel ei asimilează cunoștințe legate de tehnicile manuale, de mijloacele și metodele simple, apoi de utilizare a mașinilor și mijloacelor digitale.

În ultimul semestru tandemurile de specializare pot fi comasate ca o sintetizare a cunoștințelor dobândite. Absolvenții, tineri designeri dispun de cunoștințe complexe în domeniul proiectării și execuției, cunoscând caracteristicile mediului lor și reacționând cu sensibilitate, cu vederi largi și în mod creativ la provocările acestora. În lucrarea lor de diplomă studenții sunt încurajați ca, pe baza unui motto prestabilit, să creeze lucrări care le reprezintă crezul artistic. În 2024 studenții au primit tema înregistrare: mesaj și au fost încurajați să alcătuiască mesaje care, deși sunt înregistrate în prezent, vor fi importante în viitor. Printre răspunsurile la această provocare găsim mesaje personale, trimise propriei persoane din viitor, sfaturi, dar și mesaje dresate unui public mai larg, mesaje care dezvăluie povești personale sau care reflectă asupra problemelor actuale ale societății.

În această expoziție lucrările studenților de la MOME din Budapesta reflectă asupra designului contemporan în care meșteșugul și dexteritatea manuală se combină cu tehnicile moderne. Proiectele de cercetare ale studenților se concentrează asupra acestei provocări, fiecare explorând răspunsuri posibile în domeniul propriu de activitate. Vom fi martorii unor interpretări contemporane ale design-ului, studenții reflectând în colecțiile lor asupra unor teme actuale cum ar fi burning out, comunicarea nonverbală, excesul de consum, amestecul masculinului cu femininul, anxietatea, schimbarea continuă, dar avem și un student care în reinterpretările sale a apelat la tradițiile sârbilor din Ungaria. În expoziție vom vedea seturi complete de îmbrăcăminte pentru femei și pentru bărbați, accesorii, cum ar fi pantofi și genți, precum și exemple de materiale textile gândite de studenți.

Pe lângă selecția din lucrările de diplomă ale absolvenților din 2024, vor fi expuse și lucrările de design de baticuri ale studenților, inspirat din procesul de creație ce se desfășoară în Campusul MOME. În urma proiectelor propuse de studenți, au fost selectate patru modele de baticuri care constituie cadouri oficiale ale secției, oferite invitaților străini sau partenerilor universității.

Artiști expozanți:

Dimak Sara: Sleep to Dream

Colecția de diplomă a lui Dimak Sara se concentrează în jurul temei: burning out, un fenomen cu care se confruntă majoritatea oamenilor din cauza stilului de viață rapid și concentrat pe muncă. Lucrările lui Dimak Sara ne atrage atenția asupra acestui fenomen și asupra importanței relaxării și a reîncărcării. Colecția ei de haine din materiale tricotate ne arată un proces de regenerare, de la starea de burning out până la vindecare, chiar ducând la o stare de reîncărcare și libertate. Colecția ei de genți exprimă această legătură personală a ei cu tema: pentru ea a te reîncărca la maxim înseamnă să te relaxezi în pat, de aceea gențile ei sunt inspirate de perne.

Franko Nora: Genți Moire

Aria de cercetare a lui Franko Nora este comunicarea nonverbală, mai exact studiul comunicării kinezice, iar scopul ei este integrarea mișcării și a mobilității în designul accesoriilor. Aplică pe gențile ei elemente din plexiglas care funcționează ca mânere și sunt prinse cu șurub Chicago de părțile principale ale genților, fiind ușor de înclinat. Dungile colorate care apar pe genți, precum și cele din elementele din plexiglas dau impresia de 'moire' - de unde și numele colecției.

Gerencser Orsolya: Less is More

Colecția multifuncțională a lui Gerencser Orsolya dorește să ne atragă atenția asupra excesului de consum. În procesul de creare a colecției ea și-a dorit să facă obiecte de îmbrăcăminte care să servească situațiile de viață cotidiene. Piesele tricotate pot fi combinate datorită legăturilor duble și șnururilor adăugate. Piesele de îmbrăcăminte pot avea diverse culori sau pot fi adaptate după mărime sau pot fi folosite în moduri diferite.

Ghete Gergo: Woven Memories

Ideea de bază a colecției lui Ghete Gergo este prezentarea sentimentelor și a gândurilor trăite de-a lungul vieții lui și care i-au modelat identitatea. El a încercat să folosească imagini din copilărie, combinate cu imagini din viața lui de zi cu zi, cu ajutorul cărora a ilustrat calea vieții sale care arată de unde a plecat și unde ajuns în prezent. Cu ajutorul unor soluții structurale a prezentat elementele masculine și feminine care îi influențează sentimentele cotidiene în mare măsură. Cu cele trei seturi de îmbrăcăminte expuse încearcă să ne arate ce este mai masculin și ce este mai feminin pentru el, precum și ce înseamnă combinarea celor două. Prin materialele folosite ne dovedește că atmosfera dorită se poate atinge și prin linii de croială și forme. Piesele din colecția sa reflectă complexitatea identității sale, dar și dinamica sentimentelor și a gândurilor lui care îi definesc cotidianul.

Horvath Noemi: my anxieties

Colecția lui Horvath Noemi reflectă asupra anxietății și asupra poverii și forței de încleștare pe care o exercită. Pantofii creați de Horvath Noemi au talpa din material epoxi maleabil realizând astfel suprafețe de umblat ușoare, dar rezistente la greutatea unei persoane. Și cu toate acestea, privind încălțările ei avem impresia că avem de-a face cu niște obiecte extrem de grele. Așa este pentru Horvath Noemi anxietatea. Înșelătoare.

Keresztes Nora: Nouă ce ne rămâne?

Colecția lui Keresztes Nora se inspiră din tradițiile sârbilor din Ungaria, mai precis din nunți, transformând obiectele de îmbrăcăminte specifice acestora în porturi cotidiene. În procesul de creație ea a pornit de la opinci, atrăgând atenția asupra importanței păstrării tradițiilor, în condițiile în care acest meșteșug este pe cale de dispariție în Serbia. A învățat tehnicile specifice de confecționare a acestui tip de încălțăminte, apoi a extras un element și l-a mărit în așa fel, încât să se potrivească portului cotidian modern. Pentru ea procesul de creație este cheia către păstrarea tradițiilor și consideră că datoria ei este să continue cu respect acest meșteșug.

Nagy Regina: GOLDEN VINT_AGES

Fiind o observatoare sensibilă, Nagy Regina a constatat că trăim într-o societate tot mai bătrână, fenomenul fiind o problemă tot mai prezentă în viața noastră. Ea consideră că principalul instrument cu ajutorul căruia ne expunem corpul, este haina, dar tot haina este mediul care reflectă transformările din corpul nostru, starea noastră mentală și psihică sau în ce măsură suntem capabili să ne acceptăm vârsta. Pe vremuri, după împlinirea vârstei de 50 de ani femeile purtau doar haine de culoare închisă, iar mai târziu, cu înaintarea în vârstă purtau doar negru. În zilele noastre acest fenomen este chiar invers: generațiile vârstnice poată imprimeuri și culori mai vii, ceea ce rezultă un efect opus. În colecție ea a analizat caracteristicile obiceiurilor de port ale generațiilor vârstnice și s-a străduit să pună față în față lucrările sale cu modelele tradiționale, într-o formă contemporană, prezentând un proces invers. Astfel a dorit să arate că acceptarea vârstei și a faptului că îmbătrânim, precum și eliminarea anxietății cauzate de procesul de îmbătrânire este un fenomen natural al generației vârstnice.

Winkler Anna: 'Unul vine, altul pleacă'

Colecția de diplomă a lui Winkler Anna se inspiră dintr-o zicală maghiară precum 'Unul vine, altul pleacă', principalul mesaj al ei fiind acela că în jurul nostru nimic nu e constant, lucrurile, situația se schimbă mereu. Și nu ne putem menține pe linia de plutire decât dacă facem 'pașii' corespunzători. Colecția ei este inspirată de tezaurul de culori și forme ale stilului picturii gesturilor, care reflectă sentimente sau amintiri unice, de moment, care odată schimbate nu mai pot fi repetate și reproduse. Cu cele trei perechi de încălțări din colecția ei prezintă gesturi și sentimente unice. Partea superioară a pantofilor ei sunt executate din piele de vită, gravată cu laser și pictată cu vopsea acrilică, și au talpă de piele și tocuri unice din lemn.

Expoziția poate fi vizitată până pe 25 iunie.

Parteneri:

Universitatea de Artă și Design Moholy-Nagy, Budapesta
Romanian Design Week

Kosa Andras Laszlo
director

București, 14 mai 2025

Afisari: 67

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].